Дилемата в Батак - костница или църква

200 рокери дадоха рамо на митрополит Николай
Обновена: 16 апр 2012 20:51 | 16 апр 2012 20:10,
265
Дилемата в Батак - костница или църква
Рокерите дариха месингов кръст за новия храм. Снимка: Dnes.bg

Близо 200 рокери от Пловдив се включиха в шествие до град Батак в знак на подкрепа на решението храм-костницата “Света Неделя“ да бъде превърната в църква. В града се породи спор дали костницата-музей трябва да стане църква след канонизирането на баташките мъченици.

„Вече е грях да наричаме мощите „кости“, а храмът, в който до миналата година беше гробът им, да го наричаме костница”, заяви митрополит Николай.

„Зад действията на църквата сме”, заяви един от рокерите, който пропътува над 700 километра, за да вземе участие в литургията на владиката в Батак. Те занесоха там и месингов кръст, който ще бъде поставен на върха на църквата.

Почти няма батачанин, чийто близък да не е загинал по време на Априлската епопея през 1876 година. По-голямата част от хората подкрепят превръщането на костницата в църква.

„Тук е било страшно, клани са и майки и деца наред, истинска касапница”, разказа пред Dnes.bg Цветана Ланджева, чийто дядо е бил убит по време на клането.

„Събираме подписка в подкрепа на храма”, заяви кметът на Батак Петър Паунов. Той одобрява богослуженията в църквата „Света Неделя”.

Дядо Николай е категоричен, че ще се бори докрай мястото с мощите на баташките мъченици да продължи да функционира като църква.

От културното министерство обаче са на мнение, че действията на владиката са незаконни, защото без разрешение той е започнал да служи в един паметник на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още по темата: батак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
2
 
! Отговори
до 236 преди 11 години
Kъде я видя тая свастика бе ***?Още един повод за болния ти мозък да сипе омраза, и комунистите да са на топа,а църквата обслужва всякакви хора. Разбра ли висшестоящи?
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА Е ВЪЗМУТИТЕЛНО, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ? ТОЯ С РАЗРЯЗАНАТА БУЗА И СЪС СВАСТИКАТА НА ЯКЕТО ЛИ Е ЗА ЦЪРКВАТА И ЗА БОГОСЛУЖЕНИЕТО??? ПРИ ТИЯ ОБИКНОВЕНИ ЛЮДЕ ЛИ СЛЕЗЕ ЦЪРКВАТА? ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ ЛИ РАЗБРА? *** МРЪСНИ! НЕ ПОСЯГАЙТЕ НА БАТАШКАТА ЦЪРКВА!!! *** ПАК ИСКАТ ДА СЪЗДАДАТ СБЛЪСЪК, ПРЕДИ ИЗПОЛЗВАХА ВОЛЕН ЗА ТОВА, СЕГА РОКЕРИТЕ. ЗАД ВСИЧКО - Р.П.!!!!!!!!!!!!
160
1
 
5
 
! Отговори
УФСЪ преди 11 години
"Врачанин", "Батачанин", "doc. N. K." и вие други съфорумци, вместо да си мерите кой е по-най родолюбец, християнин и друго, не виждате ли, че трябва всички да кажем заедно НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ!! БАТАШКО КЛАНЕ Е ИМАЛО!!! ИМАЛО Е ТУРСКО РОБСТВО!! И НИЕ СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ!!ДОКОГА ще ни обиждат с "османско присъствие" с "новата българска история". и какво ако е храм, какво ако е костница. има ли разлика ако кажеш "кости" или "мощи"- там са гинали БЪЛГАРИ и е редно да запалим свещ и да ги помним.АМИН
159
2
 
5
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
До 257 - никой не ме е учил на риторика, не обиждам никого, а ти всъщност обиждаш, както и този под 256, който не ме е разбрал, а ми приписва своите си преживявания! И така, от вашите глупости разбрах, че понеже нямате аргументи, нямате доводи и нямате вяра, го обърнахте на лични нападки, което е най-лесно! Единствената ви мантра е "Николай това, Николай онова", сякаш той е Православната църква и сякаш става дума за него! Просто кажете дали сте за вярата или за атеизма и да приключим!
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хм... имам роднини в Батак, съвсем друго разказват... някой има определено някакъв интерес
157
2
 
5
 
! Отговори
до 247 преди 11 години
не знам кой те е учил на риторика и водене на спор с доказателства за тезата ти, но определено не си е свършил работата, *** си искай обратно паритекоментара ти е хем лишен от логика, хем са използвани взаимно противоречащи си тези, единственото му "достойнство" е, че се опитваш не да убедиш някого в тезата си, а да го обидиш - е, не ти се получава :) и не се наричай толкова често християнин, не е достойно - по делата ти ще те познаят, ако си истински такъв, не по думите
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Батакчанино, прекалено яростно нападаш всички , които изказват мнение различно от твоето, не ти ли се струва че не е християнско това ? а и откъде знаеш какво са писали цитираните от теб по-долу автори ?
155
5
 
8
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
Последователи на Маркс, Енгелс и Ленин, престанете да се месите в църковните дела, видяхме ви какво представлявате и какво причинихте на света! Престанете да гледате завистливо с нездрав бяс към храмовете и да мечтаете да ги превърнете в светски сгради мавзолеи!
154
0
 
6
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
248, аз съм православен християнин, такъв съм се родил, такъв Дай Боже да умра!
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
247 - научи се да различаваш поклонничеството от останалите тържествени ритуаликакто каза някой по-долу някъде, всяко изпадане в крайности опорочава целта моите уважения към дядо Николай, харесвам го като цяло, но е прекалено закостенял за тези си невръстни все още земни години - риска да прогони потенциалните последователи е твърде голям, по начина, по който се зае да го прави това...
152
3
 
8
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
Християните строят храмове, богоборците ги рушат, взривяват или превръщат в музеи, кина и театри! Храм-музей - от това по-голямо кощунство и мерзост на запустението няма!
151
2
 
6
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
Съвременният човек е по определение атеист, който се гнуси от всичко църковно, досущ като последователите на Маркс, Енгелс и Ленин, но по църковни въпроси показва голяма енергия, активност и "познания", а позоваването на морал и нравственост е просто задължително при него, сам страдащ от липса на такива!
150
3
 
8
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
Срам те е да се венчаеш в църква, където са изколени толкова хора, сигурно би се засрамил да идеш на поклонение и на Божи гроб в Йерусалим, защото е гроб Господен, но ни най-малко не се срамуваш да говориш за "екстрите на действащата църква", "такси за кръщене и венчавка", което показва, че не си християнин, че се позоваваш на мнимо кощунство, а всъщност кощунникът си ти! Това му викат лицемерие на човешките езици! Като те е срам от светите мощи, не ходи в църква, а *** да се венчаеш в музей!
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мен би ме било срам да вляза да се венчая в църква, в която знам че са изколени толкова хора, ще е все едно, че тъпча върху тях и паметта им... а кво остава за останалите екстри на действаща църква, събирането на такса за кръщене и венчавка, свещопродаването и прочие...(кво стана с "вън търговците от храма" ?)...съвсем различно е като идеш просто да им се поклониш, без да се меси в това институцията
148
1
 
2
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
Какво ще ми каже Господ, не е твоя работа! Всички сме под грях, всички сме виновни! По-добре се погрижи за себе си!
147
2
 
5
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
Атеистите и неправославните християни учат на вяра и на морал - само стой и гледай какво ще видиш и чуеш! Както дяволът чете Светото евангелие! Нали и сатаната изкушавал Божия Син с цитати от Светото Писание!
146
2
 
5
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
С кръст се благославя, извършват се тайнства, кръст се почита и целува, кръстове се слагат и на гробовете! Няма нищо лошо или кощунствено, да обясним на неразбраните атеисти, които щом се заговори за Бог, изведнъж стават много морални и добродетелни! И много вещи по църковните въпроси!
145
0
 
4
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
Много са ми смешни атеистите, когато се позовават на нравственост и морал, твърдейки, че било неморално да се празнува върху свети мощи! Ами нали във всички храмове има свети мощи!? На убити за вярата мъченици, на светии? Смешни са и когато нямат други аргументи, освен да сочат с пръст свещениците и да ги наричат "фанариоти" и с това да оправдават и извиняват собствената си гузна съвест и вмирисан морал! Това е все едно да призовем да не почитаме кръста, защото бил оръдие на мъчение!
144
0
 
4
 
! Отговори
Батачанин преди 11 години
До 238! Мисля, че малко преиграваш, позовавайки се на очевидно според теб морално недопустимо деяние - сватба върху свети мощи! През 1925 г. Света София в гр. София е взривена при комунистически атентат, в който загиват повече от 200 души, а 500 са ранени! Да не би в този храм да няма венчавки и кръщенки, въпреки че са загинали хора в него? Има, разбира се, но твоят благороден сълзлив призив за кощунство не е нищо друго, освен неграмотност и невежество!
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 238! В храмовете има свети мощи на мъченици и при все това има венчавки и кръщенета! Гробът на владика Серафим е в руската църква в София и там се извършват богослужения! Мощите на крал Стефан Милутин са в Света Неделя в София, но там също служат свещеници! Не се позовавай на лъжлив псевдоморал, в чиято основа всъщност стои голямо невежество! Остани си със здраве и се поограмоти малко, преди да преекспонираш лъжливата си нравственост!