Панагюрското златно съкровище отново у дома... в Панагюрище

Оригиналът ще остане в града за един месец, след това го заменя дубликат
Обновена: 16 апр 2012 13:56 | 16 апр 2012 13:24,
30
Панагюрското златно съкровище отново у дома... в Панагюрище
Снимка: архив, Булфото

След 63 години днес, на Велики Понеделник, в Панагюрище беше официално отпразнувано завръщането на оригинала на Панагюрското златно съкровище.

Експонатът е изложен в специална зала-трезор, построена за случая. Неин спонсор е почетният гражданин на Панагюрище и изпълнителен директор на „Асарел- Медет” АД, д-р инж. Лъчезар Цоцорков.

Оригиналът на златното съкровище ще остане в града за период от един месец, след което ще бъде заменен с негов дубликат.

През този период освен от модерната охранителна система на новия трезор експонатът ще бъде и под постоянното наблюдение на местната полиция.

На тържественото откриване почетни гости бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, която официално преряза лентата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и заместникът му Иво Маринов, както и министърът на културата Вежди Рашидов, който неколкократно повтори, че благодарение на неговия подпис събитието става реалност.

Първи оригинала на съкровището видяха официалните гости. От 14:00 часа експонатът ще бъде достъпен за гражданите на Панагюрище, както и за всеки посетител на града, в продължение на един месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
6
 
! Отговори
цюцюн паша преди 12 години
ей ся ша му са обадим както са обадихме на златото от летистето.