Полицейски шеф респектира задържан с канадска борба

"Да те почвам ли, казвай!", пита комисар Николов
20 апр 2012 18:20,
262

Скандален видеоклип с шефа на областната дирекция на полицията в София комисар Николай Николов беше пуснат в интернет. Във видеото Николов играе канадска борба със задържан и го обсипва с цветисти обиди и псувни.

Самият Николов не се смути от поведението си в клипа и потвърди, че на кадрите е самият той. Полицейският шеф каза, че не си спомня точно конкретния случай, но предположи, че записът е от преди 6-7 години. Тогава той е бил началник на групата за разследване на тежки престъпления в столичното Първо районно управление.

„Като се виждам на клипа съм доста по-младичък и доста по-слабичък“, уточни той.

„Най-вероятно това момче е извършител на тежко престъпление – грабеж, кражба с употребено насилие“, посочи Николов пред bTV.

"Каква канадска борба ти тренираш в Студентския град? Да те почвам ли, казвай?", кани се Николов в клипа.  Във видеото той нарича задържания „капут“ и „лайнар“ и го ругае.

„Вие такива думи не сте ли употребявали, аз съм чувал и журналисти, и доктори да употребяват такива думи“, каза в своя защита Николов. От думите му стана ясно, че не се притеснява от поведението си на записа.

„Какво да ме притесни, след като играем една честна игра, играем канадска борба. При една спортна игра може човек да сгреши и да каже някоя реплика“, посочи той.

Николов допусна, че целта му е била „да се стигне до разкриване на престъплението“.

„Не е част от методологията, не е елемент от работата, Вие можете ли да кажете на българските полицаи как да работят и как да разкриват престъпления“, продължи той.

Мненията за неговото поведение са на двата полюса. Някои от хората го защитават с аргумента, че престъпниците трябва да се „респектират“, други пък открито го определят за полицейско насилие.

От Българския хелзинкски комитет са на мнение, че полицейският началник е тормозил и се е заканвал с физическо насилие на задържания.

„Такъв човек няма място в българската полиция и следва без забавяне да бъде отстранен от служба“, категорични са от организацията. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
я кажи,как се провежда рационално разпит?:)
170
3
 
4
 
! Отговори
ееее, не така.... преди 12 години
Не им е лесно и на полицаите, ежедневно да се занимават с най-голямата *** на обществото. А като чета някои мнения, май някои от пишещите са попадали в полицията - личи ви по злобата.
169
1
 
0
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
Не е наивно пич,мен до сега не са ме закачали полицаи 37 години,теб да те е бил полицай някога без нищо?Не познавам хора,към които е упражнено насилие от полицай.За правата си малко в грешка-те са описани не само в нпк,а и в змвр.Като има ограничител ,ти защо плачеш?Кое не ти харесва?
168
0
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
180, адвокате, ти си срамна работа. Вместо право, да беше завършил канадска борба, като индивида от записа! Полицаят има палка не, за да "млати" с нея - това го може и го прави всяка квартална мутра, а за да се справя в напечена ситуация. Когато ситуацията не е свързана с обуздаване на нечия агресия, а пред себе си имаш арестант, твоята цел нее да "млатиш" - словесно или физически, а да достигнеш целта: да проведеш рационално разпит и да достигнеш до истината.Ако не можеш -почваш да "млатиш":)
167
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 12 години
Пичове тука сме много юрости бе. Законите ни са супер скапани и не работят ефикасно. Дръжте се повече за здравия разум момчета. От мен да знаете закона за личния интерес е по върховен от конституцията позволено е всичко за което няма да ви хванат или санкцията е по-малка от облагата която ще получиш-това са законите на живота. По малко четете повече живейте.
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
186,така е ,да си станал и ти "ушев" и ти щеше да биеш,но си пръдлив наркоман и ядеш бой.1на 1 ,2 на 3,бития бит е*ания ***.Туй то:)Владо,точно в момента е надупил сестра ти и я дълбае в трътката,внимавай,като се изхождаш да не и напълниш устата и на нея.
165
1
 
0
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
И пак те питам - ако правораздаването е скапано и държавата е скапана, какво помага прокламираното от теб полицейско насилие в борбата с престъпността?Нали ако правосъдната система е скапана, престъпниците със или без бой пак ще бъдат пускани на свобода. Нали ако правосъдната система работи в полза на перстъпниците, точно полицейското насилие ще й дава козове за по-лесното освобождаване на престъпниците. От друга страна в такава една ситуация, полицията може да се репчи само на дребните престъпници, които не са съществени, а са само следствие на проблема. Какъв е смисълът от боя в случая? Каква ц;ел се постига? Или просто сме озлобели дотолкова, че искаме бой, бой, бой и просто бой...ей така да си начешем някакви садистични пориви:)..
164
1
 
0
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
181 и 183, човече, ти дето не си "кон с капаци" и произволно ползваш поговорки като "на зло куче, зъл прът", знаеш ли коя е гаранцията, че прътът ще се ползва само за зли кучета? Ще ти кажа - законът! В случая - НПК. Той е поставил границите, до които полицаят може да си ползва палката. В момента, в който прекрачи границите, прътът става зъл, без значение дали кучето е зло или добро. Ти каза нещо много наивно, което доказва, че от "реалния живот" не отбираш: "Аз не се притеснявам,че ще бъде упражнено насилие срещу мен от страна на полицията,защото спазвам законите,който не ги спазва мрънка тук!"Усещаш ли каква глупост е това твое изречение в 183? Срещу теб най-вероятно никога няма да бъде приложено насилие от страна на полицейски орган. Но знаеш ли защо? Не защото "спазваш законите", а защото има закон, който те защитава от полицейски произвол и това е НПК. Там категорично са описани правомощията на полицията - какви права има тя, какви обвиняемият, какви прокурорът, какви защитникът и така нататък. Т.е. на "пръта" му е поставен ограничител. И ти се чувстваш защитен. И полицаят не може да те хване с шамари, да те вкара в ареста, та белким ти припише някое престъпление, за да отчете дейност. Ето затова е НПК и затова трябва да реагираме на всеки опит на "пръта" да излезе от законовата норма, а такива силоваци като индивида от записа трябва да бъдат изритвани начаса!
163
0
 
4
 
! Отговори
край преди 12 години
ох май всички сме прави. обаче аз ли остарях /43/ или България не върви на добре не знам. 20 г. бях при соца и 23 вече при дкрацията. То различните времена трудно се сравняват но да знаете България сега стои наи зле на картата на света от цялата си това история. Толкова бедна, слаба икономически, политически /военно пък да не говорим/ не е била. Такава загуба на население при това качествено никога не е имало преди това в новата ни история. Дано някак се обърнат нещата и дано съм жив да го видя.
162
4
 
2
 
! Отговори
Владо преди 12 години
На тоя милиционер искам да му се изходя на лицето, къде да го намеря ?
161
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ушевия е много ербап в РПУ то . Ама ако е навън 1 към 1 с този пич , сигурно и тромбона ще му надуе
160
1
 
0
 
! Отговори
Любо до Край преди 12 години
Ето за това говоря и аз , че всички полицай трябва да влезнат в затвора Ако си вършиха работата Бърза-бавна помощ нямаше да имат проблем изобщо що им викате Бърза помощ като идват минимум за 1 час. А адвокатчето ги подкрепя да не дава господ да попадаш на някакъв такъв Служебен защитник подвеждате хората кажи си по добре кажи си Колкото по бързо свърши толкова по бързо минава и плащането нали така г-н Адвокатче
159
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 12 години
На тия дето не верват че без бой не може предлагам да започнат работа в бърза помощ и среднощ да идат на адрес в Хр. Ботев или във Факултета. На сутринта ще ги питам пак за демократичните ценности цивилизационния избор и модерната пенитенциарна политика.
158
2
 
3
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
и още нещо,не твърдя,че тоя не е *** и,че няма такива в мвр-напротив,но съм твърдо за агресивни и безкомпромисни действия от страна на полицията и повече права на полицаите.Аз не се притеснявам,че ще бъде упражнено насилие срещу мен от страна на полицията,защото спазвам законите,който не ги спазва мрънка тук!
157
1
 
2
 
! Отговори
край преди 12 години
демократичните правови системи не разхполагат с институти които могат да санкционират хора които искат да влезнат в затвора защото там е топло и хранят. От друга страна затворите в българия са пълни с кокошсари и Българи е на едно от първите места по брой на затворници. Нужни са нестандартни законодателни решения - трябва да измислим нови наказания, които да се приемат от цивилизования свят и да са ефикасни срещу хора живеещи в българия при първобитни условия. докато ги открием помага само бой.
156
0
 
0
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
кой няма допир ли,ами от вас до работа и обратно и ако имаш късмета никой да не те ограби,постепенно ставаш кон с капаци и започваш да си мислиш,че всичко е ,както го пише по книгите.Ако и работата ти е в някоя канцеларийка,дето се занимаваш само с книжа....пиши се извън реалността:)Полицията е репресивен орган,на зло куче -зъл прът.Принципно,ако има качествени закони,справедлив съд и всичко се спазва,ок,мед и масло,но в нашата мила родина още сме малко назад и в ляво и не става само с добро..
155
7
 
7
 
! Отговори
Край преди 12 години
Аз съм адвокат - завършил съм СУ. Правото е велика наука /считала се е за изкуство в древността/. Обаче живия живот се оказа друго нещо. Полицай които не е бие трябва да го уволнят веднага- това е чиновник. Полицаят има палка /не химикалка/ и трябва да млати с нея. За това му се плаща от народа и държавата. Всичко друго са пацифистки кастратски убеждения които ще погубят нацията казвам ви го като 43 годишен понатрупал опит човек и юрист.
154
5
 
2
 
! Отговори
Любо преди 12 години
За това си поведение тоя меко казано селски джентълмен от УЖ София град не само трябва да го уволнят а и да лежи за назидание!!!!!!!! Ема нема как да стане това в иначе така красивата ни страна Бойко селянина го записаха как казва че Мишо бирата си е платил и всичко отмина и замина И разни *** и прости полицай тук да обясняват как без бой не става ВСИЧКИ ПОЛИЦАЙ В Б-Я СТЕ ЗА ЗАТВОР ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ
153
2
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
175, кой няма допир с реалния живот?! Кой не общува с други хора, не излиза по улиците, не ходи на работа или няма някакви дори и минимални социални контакти? Позоваването на "реалния живот", за да защитим някаква теза, не е нищо друго освен вдигане на бяло знаме, когато нямаме аргументи...Насилето във видеото ти го обясних вече - вербална форма на насилие от страна на овластено лице. Обида, която се нанася от някой, с който си в асиметрични отношения , някой който има власт над теб. Това е класическа форма на насилие. Защото тук обидата се ползва като инструмент за психическа деформация на оказалия се отдолу ***.Човек може да бъде мачкан по много начини - не само физически. Ти как би реагирал ако някой учител системно говори на детето ти по този начин, без разбира се да го докосва с ръка. Ще махнеш и ще кажеш, че детето ти да бъде наричано "***", "***" и какво ли не в този смисъл, не е насилие?!
152
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ще цъфне и върже системата:)Въпрос:Може ли да се забременее от *** секс?Отговор:Да-така се раждат адвокатите:)))