МВР слага ръка на спецслужбите

Преглед на печата на 25 април 2012 година
Обновена: 25 апр 2012 09:05 | 25 апр 2012 08:04, Красимир Ангелов
73
МВР слага ръка на спецслужбите
Снимка: БТА

"Цветанов скрои шапката на службите", пише на първа страница днешния "Труд". Хора на МВР ще координират специалните служби - това смята да предложи вицепремиерът Цветан Цветанов на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Така цялата информация от службите ще минава през вътрешния министър. Черновата на доклада на Цветанов предлага да има формална и неформална координираща "шапка" на службите. Формалната ще е сегашният Съвет по сигурността към премиера, а неформалната - консултативно звено към съвета, оглавявано от неговия секретар.

Последните рокади в сектора за сигурност около премиера Бойко Борисов наведоха наблюдателите на извода, че вътрешният министър Цветан Цветанов успя да спечели нов периметър на влияние, коментира "Стандарт". С увеличаването на отговорностите и на лостовете за влияние в ръцете на Цветанов обаче неизбежно растат и враговете му, както и силата на ударите срещу него.

Той вече разполага с колосална власт и информация както по линия на МВР и специалните служби, така и по вертикала на партията. Без съмнение ще свири първа цигулка и на предстоящия идната пролет парламентарен вот, от който зависи дали Борисов ще повтори мандата си, отбелязва още изданието.

"ГЕРБ стяга службите за сигурност, т.е. идват избори", коментира "Сега". Махат онези, които биха могли и да не са сляпо подчинени на сегашната власт, и се назначават лоялни на управляващите и най-вече на силовия вицепремиер Цветан Цветанов. Тази власт пробва такова здраво обграждане с изцяло верни хора, което досега никой не си е позволявал, отчита още вестникът.

"Сами се провалихме пред медиите". Оценката е на новата изпълняваща длъжността директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията, или БОРКОР - Елеонора Николова. В интервю за "Труд" тя казва: "Толкова дълго мълчахме и не давахме отчет какво се случва, че добронамереността на медиите и обществото се превърна в остра критика.

Но в рамките на последната половин година успяхме да подготвим цялата техническа хардуерна и софтуерна структура. Вече се обучават и анализатори и от 1 юли те ще започнат да работят и да изследват корупционния риск в различни сфери. БОРКОР е аналитичен център и целта е да предложи модели, с които да се застане на входа на
процеса на корупция. Затова и първият проект, който ни е възложен от Консултативния съвет, е за обществените поръчки", посочва Николова.

"И правото е заложник на втория мандат", коментира в "Труд" Владимир Дончев, адвокат, депутат от НДСВ в 39-ото и 40-ото НС.

Според него при липсата на единна и способна опозиция, която да му окаже аргументиран отпор, разбираемо е изкушението на премиера Бойко Борисов да заиграва с буквата и духа на закона и да неглижира юридическите подробности.

Той знае, че изборите искат огромни ресурси и търсене на нови съюзници, което е свързано с много компромиси. Ето защо е склонен да затвори очите си за комбинациите на хора от обкръжението му в подготовката на предстоящите избори, отчита още адвокатът.

"Ще строят нови затвори, нашите са на светлинни години от това, което трябва да бъдат", отбелязва в интервю за "Новинар" Константин Пенчев, омбудсман на република България.

Психиатричните клиники ще са също на вниманието на омбудсмана, защото те също са на държавна издръжка. "Навсякъде ще е трудно, отбелязва Пенчев. "Нашата задача не е толкова да констатираме нарушения, а по-скоро обратното - да предотвратяваме наличието на условия, които биха довели до нарушения. Аз винаги съм твърдял, че в затворите у нас има условия за нарушаване правата на човека, защото просто те са пренаселени и не може да се спазват елементарни битови изисквания. Необходимо е да се построят нови места за лишените от свобода, за да може да се създадат съвременни условия за живот", е позицията на омбудсмана.

МВР ще лови и престъпните мисли, съобщава "Сега". МВР излезе със стратегия за превенция на престъпността, изобилстваща от нестандартни идеи.

В нея например е записано, че ведомството на Цветан Цветанов ще работи за разкриване на лица, които имат намерение да вършат престъпления, и ще ги разубеждава да се откажат от престъпните си мисли.  Стратегията обхваща периода до 2020 г. и преди ден бе приета от правителството. МВР ще упражнява постоянен контрол върху пияници и наркомани, както и хора с психични отклонения, които не са в болници.

Сред другите насоки са използване на спорта и физическото възпитание като мярка срещу дрогата и алкохола, намиране на работа, за да се намалят кражбите, и привличане на самите граждани към каузата за превенция на престъпността.

Новата рецесия е вече в България, отбелязва "Сега". Новата криза, която в края на 2011 г. удари страните от Евросъюза, на практика вече е в България, показва анализът на Института за пазарна икономика.

Според главния икономист на института Десислава Николова това ще се потвърди от данните за икономиката за първото тримесечие на 2012 г., които ще излязат в края на април. Индикация за предстоящото затъване на българската икономика е спадът на износа за два поредни месеца (януари и февруари).

"АЕЦ "Белене" щеше да ни изпрати в нова национална катастрофа", е анализът в "24 часа" на Илиян Василев, експерт по енергийна сигурност. Той изчислява, че при 250 млн. евро вложения в модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", получаваме произведена енергия за над 8 млрд. евро. Същото при АЕЦ "Белене" постигаме с 4 млрд. евро инвестиция.

Според него е абсурдно да се свръхфокусираме върху ядрената енергетика като единствения ни високотехнологичен отрасъл, а да смятаме биоживотновъдството, биоземеделието, възобновяемите източници и проучването на добива на полезни изкопаеми за нискотехнологични.

Търговците имат най-много дела за имоти, на второ място са банките, посочва в интервю за "Класа" Георги Дичев, председател на Контролния съвет в Камарата на частните съдия-изпълнители. По думите му е погрешно мнението, че всички имоти, които се продават през съдия-изпълнители, са на банките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
"ведомството на Цветан Цветанов ще работи за разкриване на лица, които имат намерение да вършат престъпления, и ще ги разубеждава да се откажат от престъпните си мисли"Престъпмисъл? Мда, очевидно все повече се доближаваме до "1984". И то в 21-и век, когато уж вече отдавна трябваше да няма такава възможност. Дянков щял данъчна полиция да прави, а Цвъцко явно ще прави полиция на мисълта. Но сме овце и ще мине и този негов номер за контрол над хората. И всеки ще е потенциален престъпник.....
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От статията разбрах две неща - властта е решила да се бетонира с всички средства и Цецо обича фантастика, последно е гледал "Специален доклад" и е решил да бори престъпността в зародиш:)
12
2
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Колкото са по...скъсани гащите на кривунделци,толкова са по...тайни спецслужбите, по...овъртолени и по...раздути.Ако можеха тези...служби поне да намерят,от къде да...копамепарите;щото то...ясно,че за харченето ги...бива.
11
4
 
23
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Нищо ново под слънцето. Незнам само защо още не са върнали чл. 1 от старата Конституцея
10
1
 
30
 
! Отговори
трябва да го е страх преди 11 години
Един народ не трябва да го е страх от неговото правителство. Едно правителство трябва да го е страх от неговия народ!
9
2
 
24
 
! Отговори
Адска машина преди 11 години
Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнес дама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма "Ипон" Бойко Борисов, който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове. в-к Капитал от 31.03.1997
8
3
 
23
 
! Отговори
криминални авторитет преди 11 години
Спецслужбите ще се координират от спецовете около пожарникаря - Пашата, Маджо, Маргините, *** и други криминални авторитети.
7
3
 
26
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
Тоталитаризъм и култ към личността на дон боко великолепни!обещано от Герб!
6
13
 
3
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Аз лично не се интересувам от мнението на псевдо - масоните у нас, които по един или друг начин са близки до Гоце и ДъСъ !Има ли истински масони у нас ? А нима спазват стриктно 10 - те Божи заповеди ? А дарили ли са всичките си пари за общото благо ?Ако някой иска да разбере какво имам предвид, нека прочете нещо за Иван Ведър . който е бил истински масон !
5
3
 
17
 
! Отговори
в огледалото преди 11 години
На снимката Цецо са гледа в огледалото и сам се раубеждава да няма престъпни мисли!
4
2
 
14
 
! Отговори
заедно си пият кафет преди 11 години
Сега разбирам защо, Цецо и пожарникаря заедно си пият кафето - за да се взаимно разубеждават да не извършват престъпления и да нямат престъпни мисли!
3
1
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Цецко подготвя поредната "изборна победа" на герб...
2
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вся власт на ГЕРБ. Ако можеше да ни докарат и спокойствието и сигурността на до 1989г. нямаше да съжалявам, но те налагат тоталитаризъм на гол тумбак.
1
4
 
30
 
! Отговори
ХИТ преди 11 години
ДОБРЕ ДЕ...събуждам се и поредната олигофрения с мутрата на този ***......