Минималната заплата скочи, таксата за личните лекари - май не

Десислава Атанасова готви спешни промени заради потребителската такса
Обновена: 1 май 2012 21:30 | 1 май 2012 12:00, Красимир Ангелов
230
Минималната заплата скочи, таксата за личните лекари - май не
Десислава Атанасова. Снимка: Булфото

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще предложи допълнение към предложените изменения в Закона за здравното осигуряване, които са публикувани на интернет страницата на министерството.

Целта е да се запази сегашният размер на потребителската такса за преглед при личните лекари и за престой в болница след увеличението на минималната работна заплата от 1 май.

В момента таксата е определена в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) като процент от минималната работна заплата и е съответно 2,70 лв. за преглед и 5,40 лв. за престой в болница.

От днес минималната работна заплата се увеличава от 270 на 290 лева. Това е второто увеличение на минималното възнаграждение за една година след като през септември размерът му се увеличи от 240 на 270 лева.

За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса от 2,70 лв., в постановлението си правителството е предвидило МЗ да извърши промени в съответната нормативна уредба. Това обаче не е било направено от предишното ръководство на здравното министерство.

Именно затова министърът на здравеопазването ще внесе спешно на заседанието на правителството посочените допълнения в ЗЗО, с които потребителската такса и таксата за престой в болница да останат непроменени, съобщават от здравното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Минималната заплата скочи, таксата за личните лекари - май немай не АМА ДА!
146
0
 
18
 
! Отговори
of преди 11 години
Изкефи ме сутринта по новините на нова тв водещия как се изказа "настигаме албанците по минимална заплата" като ги подминем ще се доближим до румънците.....има ли нужда от коментар?!
145
0
 
19
 
! Отговори
citat преди 11 години
Производителността ни е 27% от средноевропейската, заплатите 17% БНП е 45% от средноевропейския, средните ни доходи са 20% от средноевропейските, РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ НА МИНИМАЛНИТЕ И ДЯНКОВ Е ЩАСТЛИВ ОТ ТОВА!!!
144
4
 
19
 
! Отговори
Станчо преди 11 години
Направете таксата за преглед 10лв. и дано вече тези алчни и безкруполни хора от това хуманитарно съсловие започнат да си гледат работата както трябва. То явно в тази държава само адвокатите и докторите вземат малки заплати, всички останали живеят доста по-охолно от тях!
143
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е ча па да е скочила минималната заплата....мръднала е леко от мизерно към мизерно положение....
142
1
 
21
 
! Отговори
Генерал Кутузов преди 11 години
Тежката артилерия да каже защо няма мераклии да ходят на домашни посещения. Къде е неотложната помощ, защото пари за транспорт така и не се появиха. Или с 2,70 ще стигнеш от единия до другия край на София. Някой да й каже, че ТЕЦ-а иска пари за отопление на кабинетите на лекарите, също както и на всеки друг, че токът се плаща всеки месец и също е поскъпнал. Та 20 стотинки няма да го оправят, ама кой ги пита джипитата.Те са търговци, ама друг път.На врата им само данъци и такси.
141
0
 
26
 
! Отговори
Пази Боже сляпо да п преди 11 години
Защо се е сетила след дъжд качулка. Нали беше тежка артилерия юристка и познаваше законите за здравето. Ами то закона за здравното осигуряване е основен. Как не е разбрала за потребителската такса. Сигурно не плаща. Нали се лекува в Правителствена болница.Тая болница да я закрият и здравеопазването ще тръгне. Като станат депутати само там се лекуват и за народа не мислят. Пази Боже сляпо да прогледа.
140
0
 
23
 
! Отговори
Защо са ми изтрили преди 11 години
коментара, в който пояснявах, че заплатата, с която назначават млад викшист в БАН е 295 лв?С какво наруших правилата на сайта? С това, че поясних, че единственият шанс на такъв млад специалист, ако няма връзки, е да направи свободна докторантура, а тя се прави за сметка на извънработното време, в годините,през които трябва да създадеш семейство и деца.Пропуснах да припомня,че и тази година на БАН гласуваха само 70% от минималния бюджет,значи заплатите от 295 лв ще ги получаваме само до август!
139
0
 
18
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
Понеже говориш без мн да му мислиш погледни хората на тази снимка!?
138
1
 
20
 
! Отговори
инфо: преди 11 години
Личен лекар = личен робНищо не му плащаш, но го храниш, обличаш,осигуряваш му всичко необходимо за живеене.вариант втори:Личен лекар е нещо различно от личен робТогава му доплащаш, защото осигуровката ти не е достатъчна и може да ползваш доброволни фондове, за да не доплащаш кеш, а чрез тях.вариант три:доплащаш си и псуваш, ...
137
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами хора искайте си касовия бон -какво само говорите?!А иначе не знам дали осъзнавате че става въпрос за 20 ст.?
136
4
 
30
 
! Отговори
Моля преди 11 години
Моля репортерите в сайта да публикуват инфо: защо личните лекари не дават касов бон ,когато получават 2,70 лв на ръка от всеки влязъл в кабинета им ?Как се отчитат тези пари ?Може ли да се направи обща онлайн система на постъпленията от пациентите за всеки ден и град, болница и тн ?Къде отиват парите ?Нека да е задължение на лекаря да уведомява пациентите си за год.преглед, за ваксините ? И ако не е изпълнил задълженията си , да бъде глобяван от 1000 до 10000 лв
135
4
 
32
 
! Отговори
УФСЪ преди 11 години
кардиналния въпрос е:какво е това "Личен лекар"?нещо като личен асистент ли е?, има ли полза от него и ако има каква е?не е ли това "крепостничество"?ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМ ДОКТОР, КОЙТО ИМА 2-3000 ПАЦИЕНТА?, КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ МИ ОТДЕЛИ ТОЙ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ РАБОТЯТ ПО 6 Ч.?ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ, КАТО ХОДЯ ПРИ НЕГО? А ТОГАВА ЗАЩО НА МЕСЕЦ СЪЩИЯТ ДОКТОР ВЗИМА ПАРИ ЗА МЕН? НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ТОЙ КАК СЪМ, А НЕ АЗ?ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ СЪЩАТА ТАКСА ЗА СПЕЦИАЛИСТ?-НИКОИ НЯМА ДА СТЪПИ ПРИ ТЯХ
134
0
 
31
 
! Отговори
уго чавес преди 11 години
Хванаха му цаката - вдигат по документ,но не плащат нищо и после реализират икономии за милиони..и за това трябва акъл,само с ядене не става.
133
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
изобщо няма да платя,като ми трябва специалист отивам директно при него,личните лекари са ненужни да се премахнат,както беше преди години
132
0
 
25
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Свобода, семейство, сигурност, спокойствие, самостоятелност, справедливост - ако някой си мисли, че притежава всички или някое от тези неща днес, с консуматорското и егоистично поведение, то утре му предстои да се сблъска с такава форма на катаклизъм, която ще доведе до баланс в еволюцията. Не е необходимо да имаш специални умения и виждаш в бъдещето, когато отчиташ страничните ефекти и цената на растеж, водещи до робство, несигурност, паника, зависимоти и несправедливости.Това утопия ли е възможно. Но както в България нищо не се случва случайно, така и световен мащаб, не се е стигнало ненадейно и неочаквоно до икономическата криза. Всяко нещо си има причина и следствие.
131
2
 
21
 
! Отговори
до работничка преди 11 години
ами просто.---- каза работодателя--- Това ти е сандвича за деня. Ако искаш и да ти е топло .....много искаш. Ти си от робите а на тях толкова им стига! Те са животни. ---добави той
130
1
 
30
 
! Отговори
Путин преди 11 години
смях...ВЪН всички управляващи до един, показахте че не можете да се справите. Да идват следващите, и те ако не могат, вън и следващите..Стачки до дупка, блокиране на пътища, граници, докато не започнат да ни плащат достойно и наистина да можем да се наречем Европейци.
129
1
 
45
 
! Отговори
Работничка преди 11 години
Боже 290 лева, 145 евро.Как ще се харчат тези луди пари?Бойко, довечера приемай поздравления за най високата заплата в Е С.По случай празника - шут в дебелия г.з.
128
6
 
19
 
! Отговори
до 200 преди 11 години
МАЙ СИ ***! ...така ми се чини! Тяхна е характеристиката "къса памет"