Светъл Гергьовден!

Георги, Гергана, Гинка, Галя и Ганка черпят днес
6 май 2012 09:00,
97
Светъл Гергьовден!
Снимка: Булфото

На Гергьовден България чества свети Георги Победоносец. Денят е обявен за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Отбелязва се и като празник на овчаря.

Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века.

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година.

Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци и конници в християнството, поради което е избран за светец покровител на войната и войската.

Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на св. Георги.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година.

Близо 200 000 българи празнуват на Гергьовден, показват данни от статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направо съм изумен в какво са се превърнали хората тук,вечно мрънкащи,злобни и недоволни,даже и на празниците...ами дайте го оптимистично де,все пак не сме във война ,земетресение или наводнение...ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ !!!
15
3
 
7
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Стига плюхте,стига се оплаквахте ,празник е,айде да сте живи и здрави и всички именници, и всички войници!
14
7
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Днес е един трагичен ден за българските ***... - забравиха що значи агне чеверме и народна кьорсофра... - само именника Гоцю трипера има още дълго да *** от заграбеното...
13
4
 
11
 
! Отговори
Аню Ангелов преди 11 години
Скъпи съотечественици , на този светъл празник искам да ви напомня , че всяка армия в света се страхува да се изправи срещу нашата, защото знаят ,че смърта им ще бъде мигновенна, от смях разбира се !
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
16Ау, газпромчик гнусен, днес трябва да мълчите всички рубладжии нещастни !
11
0
 
13
 
! Отговори
до Balgarin преди 11 години
Пич, не знам какво значи "Balgarin", но ако си искал да се наречеш "българин", поне се научи да пишеш на български! Ако нямаш инсталирана кирилица на компютъра, да те светна, че има онлайн кирилизатори! Чини ми се, че ти куцат не само кирилицата и правописът ;)Светъл ден Гергьовден на всички и честит празник на всички именици!
10
4
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
До 12 DrissFireАлоуууу, банкоматчик жалък, днес трябва да мълчите всичките ***!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дааа много е светъл ще го караме на боб и светена вода...
8
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Do REALIST dano niakoi lud kapitan go procete i da napravi nuznoto stoto ot maior nagore stiskat kokala
7
5
 
2
 
! Отговори
CrossFire преди 11 години
Предлагам ви да хванете да се ограмотите вместо да плямпате глупости. Най-малкото е обидно за всичките онези 30,000 души да казвате, че са нищо.en.wikipedia.org/wiki/Modern_equipment_of_the_Bulgarian_land_forcesen.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Navyen.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Bulgarian_military_aircraft
6
2
 
4
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
Do Osman ne samo Odrin ami Ljleburgas,i da ste blagodani na Anglia ce vi e podkrepila,a sto se otnasia do tezi 500 godini moze da se blagodarite na Evreite i na Vizantia ciito naslednici dnes vi upravliavat priemaiki Isliama, zastoto vie ot Anadola nimata tolkova um vav glavite si
5
0
 
11
 
! Отговори
до Осман преди 11 години
Абе вие Одрин не можахте да опазите преди 100 години,хем ви помагаха германски инструктори,ама нейсе!
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свети Георги ще помолим с нас по пътя да върви,Свети Георги тебе молим е-е-е-е дай ни сила с наща орис пак да се преборим.С пожелания да се преборим със всичко!
3
6
 
6
 
! Отговори
Калин преди 11 години
Честит имен ден на Президента Георги Първанов!Първанов - Премиер!До 5: Сус бре, ченгене!
2
23
 
4
 
! Отговори
Osman преди 11 години
Не ви трябва армия!!Ние ще ви пазим,както сме го правили 500 години!!!И обещаваме да не допуснем второ руско робство!!
1
9
 
18
 
! Отговори
fg преди 11 години
ПИЙТЕ ЯЖТЕ РАЗВАЛЕНИ ***,С НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ В ЕВРОПА МИЗЕРНИЦИ КАТО КУЧЕТА ЖИВЕЕТЕ,СТАЧКАТА МУ Е МАЙКАТА И ПОСЛЕ ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ГАДОВЕ КОЙТО НИ КРАДАТ 22 ГОДИНИ...ВЕЧЕ...