Светъл Гергьовден!

Георги, Гергана, Гинка, Галя и Ганка черпят днес
6 май 2012 09:00,
97
Светъл Гергьовден!
Снимка: Булфото

На Гергьовден България чества свети Георги Победоносец. Денят е обявен за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Отбелязва се и като празник на овчаря.

Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века.

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година.

Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци и конници в християнството, поради което е избран за светец покровител на войната и войската.

Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на св. Георги.

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година.

Близо 200 000 българи празнуват на Гергьовден, показват данни от статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
1
 
! Отговори
Името преди 11 години
Добре бе ми 88ците Георгевци какво да кажат, на тях какво им е а...
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит празник на всички, които са именници, служат, или са служили в Българската армия! Да са живи и здрави!
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит празник на всички именници.И искам да попитам: А Тикво, Тиквоко, Тиквонка и Тиквоньо кога черпят?
73
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 11 години
Честит ми имен ден :)
72
0
 
9
 
! Отговори
Honorik преди 11 години
Честит празник на всички християни и именници!Пожелавам ви много здраве,щастие,обич и успехи в живота! :)
71
0
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Честит празник на всички българи,именници и на Българската армия.Свети Георги Победоносецда бъде с нас и да ни подкрепя,за...добри дела.Да даде Бог здраве,късмет и дълголетие на...всички българи.
70
0
 
5
 
! Отговори
чичо преди 11 години
от коментарите се вижда ,че мнозина тук приравняват гърците с византийците, което е абсолютна грешка и неграмотност. простотията по нашите земи не е от вчера и грешното наричане на гърците "византийци" е проникнало дори в летературата ни. създавана ,вижда се, също от неграмотници. прочетете в гугъла какво е византия и ще се убедите,че гърчавеещите се тук саилипровокатори или гръцки партизани,забегнали тук преди време, за да не ходят на училище в гърция.
69
2
 
9
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Много народи по света празнуват Деня на армията и като Ден на мъжа, защото мъжът по природа е воин.Да им е честит Гергьовден на всички мъже - български граждани, стига да обичат България! Да сте живи и здрави! И не ни се сърдете, когато ви критикуваме - не го правим от ненавист. Без вас светът ще е пуст и тъжен.Ние ви обичаме!
68
0
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Честит Гергьовден!Бъдете живи и здрави и много щастливи!Поздрави на всички и весел празник!
67
1
 
1
 
! Отговори
Terziev преди 11 години
inovativni balgari i balgarki /ne sa ot BAN, a sa rodolubtzi i sa rabotlivtzi na svobodna nezavisima praktika/, modni chastni firmi izrabotvat i pokazvat na defileta razlichni po razmeri i prednaznachenie BG flagove i razlichni systemi za okachvane na BG flagovete, da moje pri razlichni povodi - v praznik i delnik BG flag da e krasiva ukrasa i da radva ochite na balgarkite, na balgarite i na chujdentzite po sveta.....ama na tosi parad kak taka sa izbrali tolkova golemi razmeri ????
66
0
 
5
 
! Отговори
evgeni преди 11 години
До: patriarchate***ec-patr.org, bartholomaios***superonline, sinod***abv.bg, contact***ecclesia.gr, lev***lev.v.vaОтносно: да сатанинските слуги -попове и папи,които са всъщност двата "агнешки рога" на "звяра"Дата: Неделя, 2012, Май 6 12:05:25 ЕЕЩЧуйте и това вие мошеници наречени "отци".Не зачетохте Божията Жертва,която бе дадена на света чрез Исус,но зачитате и КУРБАНЧЕТАТА от агнета,които дават заблудените вярващи,та затова за вас е писано в "Откровение на Йоана" 15ст и гл.22 следното:"А отвън са ПСЕТАТА*,чардейците,блудниците,УБИЙЦИТЕ, ИДОЛОПОКЛОННИЦИТЕ,и всеки,КОЙТО ОБИЧА ЛЪЖАТА И ЛЪЖЕ.
65
1
 
2
 
! Отговори
Къната преди 11 години
Хор на Червената армия - Песента на ешелоните
64
1
 
18
 
! Отговори
тъц преди 11 години
доказано е че всички гърци и византийци са гейове ...свети георги не е бил гей а е бил истински мъж следователно не е нито грък нито византиец..хаха
63
2
 
4
 
! Отговори
Честит празник преди 11 години
И на БСПари и ГЕРБари и всекви други ...ари и моля днеска без попари
62
1
 
4
 
! Отговори
evgeni преди 11 години
Господа депутати,празнувайки "празници"определени от служители на "звяра"-попове и папи,и приети като национални,ние фактически почитаме "истината " на Сатана и по този начин кланяйки му се,почитаме зависимостта описана в последната глава на "Откровение"-там където се казва:"И които притури и който отнеме от тази пророческа книга....".Тези празници,определени на хора и човешки имена са всъщност онази зависимост и ПРЕДСТАВЯЪКИ "формата" на посредничество към Месията,от която всъщност няма нужда нито Господ Исус,Който е Посредника към Отец Йехова,най малко пък ние хората,защото е казано :"Аз Съм -пътя,истината и живота" ;и още:"Няма друг освен Мене".Това са думите на Господа на Силите и кой може да ги опровергае ???!! Тогава тези празници канонизирани от нечестиви хора,опитващи се да заблудят вярващите чрез ПРЕДПОСТАВКАТА,като по този начин ОБЯВЯВАТ/в подтекст/ и канонизират себе си като "нужното" за посредничество към Бога.Не толерирайте неща и празници,които са най-малкото пагубни за българския народ,допускайки да бъдат въвлечени към това нечестие и богохулство.И после се чудиме защо по този начин се развиват нещата !!!
61
0
 
3
 
! Отговори
evgeni преди 11 години
Подготовката за празника започва още от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият се нарича на св. Георги.
60
1
 
4
 
! Отговори
Rusenez преди 11 години
Chestit praznik Ruse.Nazdravee rusenziii
59
1
 
8
 
! Отговори
Историк преди 11 години
ДО 72Какво си пил тази сутрин.Още от сега ли си се накълвал ,като донски казак?
58
1
 
10
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
Поне на празника да ви спират нета в лудницата
57
27
 
1
 
! Отговори
ГЕОРГИОС НИКОЛАУС преди 11 години
ГЕОРГИОС БЕРЕНИКОС--ПОБЕДО НОСЕЦ...Е БИЛ ГРЪК--ВИЗАНТИЕЦВУЛГАРИТЕ ПОЧИТАТ НАШИ ГРЪЦКИ МОМЧЕТА--ВОИНИ НА ВИЗАНТИАНАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ВСИЧКИТЕ ПРАЗНИЦИ СА НА ГРЪЦКИ ПАТРИОТИ--ВОИНИ НА ВИЗАНТИА