Релси, жици, мостове... По линията на влака се краде масово

Кражби за близо 2 млн. лева отчитат от НКЖИ за 2011 г.
Обновена: 12 май 2012 13:13 | 12 май 2012 11:27, Красимир Ангелов
90
Релси, жици, мостове... По линията на влака се краде масово
Снимка: Булфото

Нараства броят на кражбите на метални парапети и шини от железопътните мостове в страната, алармират от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Само през месец февруари са констатирани кражби на около 600 метра парапетни елементи.

През същия месец бе извършена и кражба на 1 700 метра магистрален кабел в междугарието Синдел - Разделна.

Стойността за възстановяване на щетите ще надвиши многократно пазарната стойност на откраднатите материали, уточняват от НКЖИ.

Анализите показват, че кражбите започват да се увеличават в края на зимния период.

За миналата година общата стойност на кражбите възлиза на 1 862 млн. лв. при 1 127 кражби. Само за първите три месеца имаме 173 кражби на стойност 183 хил. лв. Около 70 % от тези щети са причинени от кражби на кабели, проводници и други съоръжения, съдържащи електролитна мед, заявиха експерти от компанията.

От НКЖИ отбелязват, че кражбите са от основните проблеми на компания, тъй като рефлектират в две направления.

Първото е, че са заплаха за безопасността на пътници и товари, а второто е, че това е свързано с голям финансов ресурс. Самото възстановяване на кражбите е свързано със закупуване на нови елементи, на нови съоръжения, които не са евтини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов да реши проблемите с битовата престъпност , която тормози обикновените хора ! Въобще не ми пука за Очите,Таки ,Галеви ,Октоподи и други , които бъркат тотоо на новобогаташите и политиците ! Нека да хване дребнити крадци , който ни тровят живота ! Тогава ще го призная за политик и истински министър!
70
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Турчин - виждал ли си двора около *** катун? САМО БУРЕНИ РАСТАТ !!!Мързи го хъхрякът едни картофи или поне тикви да си посее, ама реве, че бил гладен !!! Да си чул *** да поискат земя от държавата или дори да я заграбят, за да посеят нещо и да си изкарат прехраната? Няма и да чуеш !!!Затова - казах и по-долу - за магалите лагери и ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД !!! Да превиват гръб на нивата по 10 часа на ден, който не желае да работи - бой и лишаване от храна, докато се разработи или пукне !!!
69
0
 
13
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
Не зная как е записано в закон, но според мен кражбата на елементи от железопътната инфраструктура трябва да се приравни с ТЕРОРИЗЪМ!
68
0
 
21
 
! Отговори
пълна анархия преди 11 години
*** ошлевиха металите навсякъде и продължават да безчинстват! Разбиват къщи, огради, асманлъци, паметници, пейки, шахти, порти...Изсякоха всички дървета, обират градини, орехи, изкопаха канализационните тръби от пластмаса, разбиха всички помпени станции, крадат релси, огради на училища и болници, нахълтват нощем и пребиват стари хора и ги насилват за пари...убиват безнаказано! Хората плачат със сълзи, ограбени и унизени! Няма власт да ги защити! Какъв е изхода от тази трагедия? Няма изход!!
67
0
 
30
 
! Отговори
Българин преди 11 години
"Дребни кражби за хляба" ли, 80 ??? Открадвайки релси, за да си купят ракия, тия *** рискуват живота на стотици хора и нанасят щети за хиляди левове !!! Когато нападнат стариза, изнасилят я и и размажат главата с железа, за да и вземат последните 5 лева, пак ли "за хляба" го правят? А защо не отидат да РАБОТЯТ, за да си изкарват хляба ??? Милиони Българи също живеят трудно, но не крадат и не убиват !!! Ти колко Българи крадци познаваш? А колко честни ***?
66
26
 
5
 
! Отговори
2 преди 11 години
*** извършват дребните кражби за хляба,големите кражби винаги правят българи и си измиват ръцете с тях.
65
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
какво прави по повод масовият *** бандитизъм лицето Цветан Цветанов (Цецо ***) - и.д. министър на вътрешните работи и по "странно" съвместителство главен "интегратор" на *** ***? Копи-пействам дословно статия от същия тоя сайт - коментарът е ИЗЛИШЕН:Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, приветства ромската общност по повод Международния ден на ромите, съобщиха от правителствения пресцентър."Отговорността ни като общество и като част от Европейския съюз сега е по-голяма от всякога - ние трябва да дадем позитивен, практически насочен, устойчив принос за осъществяването на общоевропейска политика за интеграция на ромското население, подчерта Цветанов.По думите му приемането от Народното събрание на Националната стратегия на Република България за интегрирането на ромите 2012-2020 г. е недвусмислен израз на политическата воля това да се случи.Цветанов допълни, че това, което предстои, е неуморен труд, търсене на най-добрите решения за комплексно решаване на проблеми и преодоляване на предизвикателствата.Вицепремиерът изрази увереност, че със сътрудничеството и партньорството с ромските граждански организации, които са членове на НССЕИВ, с многобройните ромски експерти по областите и общините тези хоризонти ще бъдат достигнати."Нека в този ден на почит и равносметка си пожелаем добро партньорство и сътрудничество, сили и увереност в постигането на целите на интеграционната политика, за да бъде обществото ни силно и стабилно в своето икономическо, политическо и социално развитие, завършва приветствието си към ромската общност министър Цветанов.
64
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 11 години
... затова догодина е крайно време да се събудим и да дадем властта на Българи-партиоти, на решителни хора, които ще смажат без жал тая черна зараза :- Спиране на ВСЯКАКВИ помощи за ***;- Премахване на мораториумът върху смъртното наказание;- Специални закони и крути мерки за смазване на мангалският бандитизъм;- Изграждане на трудови лагери и принудителен труд за нисшата раса !!! Който *** отказва да работи - в лагера !!! Който *** проси - в лагера, който живее в незаконен катун в лагера, който е уличен в кражба в лагера !!! Да *** камъни, да копае от тъмно до тъмно на нивата или в някоя мина !!! Който *** извърши терористичен акт (като обсъжданите в темата от нас), който убие, който изнасили разстрел без никаква милост, без снизхождение, без компромиси !!! Докато не започнат да се разстрелват поне по 5-10 *** на ден, в тая държава ред, законност и спокойствие няма да има !!! *** са генетически ***, те се раждат престъпници, *** не могат да бъдат интегрирани и историята го е доказала, фактите го доказват и днес. Малкото свестни *** отдавна са станали част от обществото останалите явно нито желаят, нито могат. *** нямат морал, затова трябва да бъдат държани в непрестанен ужас пред законите и да знаят, че при всяко тяхно безчинство, ще бъдат подложени на безжалостни ответни репресии !!!
63
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Но да - проблемът е в управляващите - такива като борисов и Цецо *** и на тия преди тях, дето са много "толерантни" към *** чума и я оставят безнаказано да разграбва България, да насилва, да тероризира, да убива !!!! И ние сме виновни - че търпим и слагаме на власт такива ***. Че борисов е *** *** *** - това го разбрах още докато беше кмет, ама нямаше кой да ме чуе !!!
62
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Затварянето на пунктовете за изкупуване на метали е глупаво - в цял свят това е нормален и дори много полезен бизнес и този бизнес сам по себе си не е виновен за това, че "държавата" не си е на мястото, че съд и полиция галят по главичките *** ***, вместо да ги смажат !!! Разрушаването на ЖП-инфраструктурата да се третира като саботаж и подревна дейност и да се накзва с 10-15 години затвор, а когато се крадат релси и се застрашава директно сигурността на влаковете, пътниците и Железопътните служители, да се третира като тероризъм и да се наказва със СМЪРТ !!!
61
0
 
9
 
! Отговори
един от многото... преди 11 години
Нямаме достатъчно аКъл,АЗ имам информация за поне 4-5 човека които активно лапкат кабели!!!НЕКА ВСИЧКИ ТЕЗИ КОМПАНИИ НАПРАВЯТ НАГРАДЕН ФОНД ОТ 100 000 лв за правилна информация,която би заловила до един тези УТРЕБки и ***,тогава сами ще гърмяТ катО бушОни!!!
60
2
 
9
 
! Отговори
osata преди 11 години
Просто и елементарно - затварят се безрой нароилите се пунктове за вторични суровини /да останат само тези за хартия/, а останалите такива да бъдат редовно проверявани за нарушения. Защото откраднатите желязо и кабели се предава именно там. Но няма желание за това, къде по-лесно е да ни информират за понесените загуби.
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички факти около *** престъпност да се изнасят в Европа!
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ромеите ви виновни, те не крадат ,бе, те си берат жица.
57
1
 
21
 
! Отговори
doc. N. K. преди 11 години
Гадните *** трябва да се намалят числено! За тази цел предлагам на правителството да се стерилизират всички *** от 0 до 50 години, както сега се прави с кучките! Всъщност между тези две групи животни разлика няма! Ако тази мярка беше осъществена преди 30 години вече щяхме да сме забравили за този проблем!
56
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** не са виновни, те просто си БЕРАТ жици и релси ... к`во разбирате вие ?
55
2
 
11
 
! Отговори
ясно преди 11 години
значи скоро някой бдж шеф ще си направи фирма за охрана на инфраструктората
54
0
 
31
 
! Отговори
киро киров преди 11 години
такива са ни управниците лазят пред ЕС и БХК дискриминират българите за сметка на ромското население което наволя си краде и убива безнаказано .....нека законите в Р Б да са еднакви за всички...и тогава ще има ред в държавата .......или това което е останало от нея...защото тези кражби са чиста доза тероризам ..
53
1
 
19
 
! Отговори
ТРАКАТ преди 11 години
Тракат ли тракат колелетата на влака......и отиват към втори4ни суровини.
52
0
 
34
 
! Отговори
qq преди 11 години
Какво стана със закона за изкупуване на желязото и цветните метали??? Отказаха се да го приемат и само фирми да могат да предават метали? Милиарди загуби и хиляди престъпления се случват заради това изкупуване на желязо. Парламентарни ***!