Ляв завой, подритване или предсрочен вот за Борисов

Преглед на печата за днес 14 май 2012 година
14 май 2012 07:45,
260
Ляв завой, подритване или предсрочен вот за Борисов
Снимка: БТА

"Ще вземе ли Борисов левия завой?", коментира "Сега". След изборите във Франция властта в България започна да плюнчи пръсти, за да проверява колко силен е новият политически вятър в Европа.

Премиерът Бойко Борисов има по-малко от седмица да се дегизира по новата мода, защото досега се държеше като десен талибан на срещите в Брюксел. Неговото престараване да сочи България за пример на другите как да поддържат фискална стабилност чрез мизерия може да му спечели подритване дори от покровителката му Ангела Меркел, защото дискредитира европейската десница като враг на народите.

Борисов трябва да си даде сметка, че времето му изтича, и ако не предизвика предсрочни избори, ще се яви най-късно догодина пред избирателите в много променена политическа атмосфера.

Наблюденията в България и по света показват, че при особена нужда хората са съгласни да търпят лишения до две-три години, но после скачат за правата си. Налага се Борисов да претърпи политическо прераждане, за да не последва съдбата на приятелите си Силвио Берлускони и Никола Саркози.

В най-близо време може да очакваме представление в стил социална отговорност на десницата.

"Иван Костов е последният български цар", казва в интервю за "24 часа" Борис Марков, шеф на Националния щаб за изборите и член на НИС на СДС. Според него на 15 май, когато Националният съвет на СДС ще обсъжда бъдещето на "Синята коалиция", група хора ще се опитат да предадат СДС като дар в нозете на своя владетел Иван Костов.

Марков припомня, че когато СДС управляваше, цялата собственост бе държавна. В този период за последно в българската история имаме такава абсолютна власт над собствеността, съдебната система, икономиката, медиите. Цялата тази власт се консумираше от Иван Костов, иначе премиер и председател на СДС. Реално погледнато, всичко това прави Иван Костов последния български цар.

Ако хората от СДС, които го смятат за свой владетел, успеят, СДС ще бъде погребан, няколко личности евентуално ще се спасят в българския парламент, а все по-малко хора ще се интересуват, че изобщо съществува такава организация, предупреждава Марков.

"С Костов на шията", коментира "Монитор". От последните социологически данни ясно се вижда, че десните избиратели са много разочаровани от "Синята коалиция" и предпочитат явяването на СДС на предстоящите избори самостоятелно.

Избирателите описват ситуацията в т.нар. "Синя коалиция" като доста нетърпима. Иван Костов (ДСБ) има място вече само в историята и е крайно време да слезе от политическата сцена.

Мартин Димитров (СДС) изглежда безличен, нехаризматичен човек, който е направил правилния ход, като подаде ръка на Костов през 2009 г., когато ДСБ щеше да остане извън парламента. "Синята коалиция" се оказа формална, по места даже структурите са разбити и хората от СДС и ДСБ воюват помежду си.

Воюват и в местните парламенти и не се вълнуват от бъдещето на коалицията. Според сините симпатизанти и двамата лидери трябва да подадат оставки и коалицията да бъде оглавена от нов, млад лидер. 60% от участвалите в допитването смятат, че коалицията съществува само за да оцелеят лидерите и няколко депутати. Така че май е дошло времето СДС да свали от шията си и Костов, и Димитров.

"Местенето на служби - повече вреди, не ползи", коментира в "Труд" Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Според нея и без анализ човек се сеща за редица проблеми покрай едно механично "разхвърляне" на агенции и други институции из страната. Първо, ще струва пари. Необходими са разходи за самото местене, за обезщетения на онези чиновници, които откажат, евентуално за ремонт и оборудване на приемащите помещения.

Второ, ще усложни и оскъпи комуникацията на другите структури, които остават в столицата, с техните посестрими из провинцията. Местенето ще създаде условия за по-слаб контрол върху тези структури, които се "командироват" дългосрочно извън столицата.

И на следващо място, увеличената заетост в администрацията из провинцията ще бъде компенсирана от намалена заетост в столицата. Така печалбата на едните ще е загуба за другите.

Властта няма да разселва агенции и министерства според сведения на в. "Преса". Раздухването на идеята за т.нар децентрализация било кризисен пиар за отвличане на вниманието от революционните идеи на финансовия министър Симеон Дянков да  инвестира пари от Сребърния фонд в ДЦК.

"Отказали да местят администрацията, но ги е срам да си признаят", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров. Корнелия Нинова от БСП също допуска, че властта е дала заден ход. И президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев прозря, че идеята на управляващите е само "маневра за отклоняване на вниманието".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 11 години
Сега си спомням думите на Т. Живков за онези години - " Социализмът е едно недоносче", след приблизително четвърт век явно сега му и времето да се "роди ".
186
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
И у десно и у лево има дървени глави,които залагат на една и съща грешка.До тука!!!Стига!!!
185
1
 
7
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Очевидно е, че Слънцето много милее за Гоце, като дори и той говори за някакъв черен пиар срещу апаратчика на ДъСъ ? При това положение не е ли по - добре Слънцето да си вземе Гоце и Запалката в своята партия , за да се знае най - после кой с кого е ? Очевидно е, че старата им дружба ръжда не хваща !
184
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Защо няма и дума за интервюто на Сл.Бинев по НОВА?Направо заби диктатора.
183
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mrazeh T,Jivkov,ne mojeh da go ponasjam, sled tova doide Videnov, suvsem ni razbi.Zaplatata mi stana 4USD.Postepenno se izpravihme na kraka.Doide nadejdada s GERB,che neshtata shte potrugat,I kakvo dojivjah, splashvane, strah kato pri komunizma,"Ne govori"Shte te uvolnjat","Njakoi shte te chue" i t.n.Predlagam na Borosv da otvor Belene ilistadion V.Levski i da natika vsichko koito ne iskat da gi upravliavat samozabravili se kradci i nenormalnici s neizjiviano detstvo.I shte mu stigne li stadiona
182
2
 
20
 
! Отговори
Грим преди 11 години
Пускайте статия с ревовете на Тиквуна от днеска, как кумуназите от БСП купили изборите в Кюстендил /нищо че и те не печелят/, ГРОБ печелели навсякъде и Цецо изобщо не е агитирал циганяги от червен ЗИЛ, ами ги е молил да не грабят черешовата реколта и им дал по някой лев за благодарност!!! Пускайте да се посмеем!
181
2
 
25
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
С лекота е завил на ляво Вожда.Такъв наглец отдавна не е виждала политическата сцена.
180
17
 
4
 
! Отговори
bb преди 11 години
искам да кажа тук на левите ***....духайте го!!
179
1
 
16
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Ясно е ,че ГЕРБ се стяга да управлява с Първанов. Затова вчера и Цветанов и Боко в интервюта нападаха Станишев и бранеха Първанов. Егати червените "десни" ! И затова е тази масирана атака срещу пререгистрирането на Синята коалиция,защото им разваля сметките.
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ISKAM DA KAJA NA TEZI KOITO SCHITAT,CHE NESUGLASNITE S POLITIKATA NA GERB V EDNA OGROMNA CHAST NIAMAT NISHTO OBSHTO S KOMUNIZMA.RAZRUHATA, OTCHAIANIETO, STRAHOTNATA KORUPCIA S EDNA CEL - OBLAGODETELSTVANE NA GERB RAZBI KAKVOTO BE OSTANALO V DURJAVATA. MASOVA SE AKTIVIRA EMIGRACIATA, FALITITE SA KATO LETEN DUJD, STABILNOSTTA E NA OSNOVATA NA MIZERIATA, MONOPOLISTE PRODULJAVAT DA UBIVAT BULGARINA S CENITE I PRODUKTITE NEDOSEGAEMI ZASHTOTO PLASHTAT NA BORISOV I SIE. I GO ISKATE B.B. OTNOVO?NE I NE!
177
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ ше останат на власт само чрез полицейска диктатура
176
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като чета коментарите - имам чувството че днес е 09.09.19944г.
175
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нашите социалисти не са никакви социалисти, това което ме успокоява е че са милионери всичките така че те самите ще държът ниски данъци за богатите. А останалата им политика е кради на максимум понеже тъпия народ ще ни избере само веднъж на 10 години. А бедния им електорат ще се радва като им двигнат пенсиите с 5 лв или като серьогата отиде в някое забутано село и подари един телевизор за 100 лв хахахаха
174
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В европа наистина се *** работата. Дойдоха левите и вече започнаха да надигат глас да се вдигат данъците за да си набавят пари, понеже пари няма. Каквито и да управляват бюджета е съкратен. И печели камерън, който в момента сваля с 5% данъците на хората с доход над 250к паунда. Последните 2 седмици над 5000 французи се преместиха в лондон, в момента се случва същото от западна германия. И така,като вдигнат данъците ще получават още по-малко понеже богатите ги няма.Идеална работа на социалистите
173
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб - най-калпавото управление на България до сега.Никога повече мутри и комплексари не трябва да ни управляват.
172
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога вече ГЕРБ ! Никога !
171
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ТОЛКОВА ПРОСТИ ХОРА НА ТАКИВА ВИСОКИ ДЛЪЖНОСТИ!
170
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KOLKOTO I DA PI6AT NQKOI TUK, 4E BORISOV E "SPASITELQ" NA BULGARIQ, S POVEDENIETO SI, PLITIKATA I LIPSATA NA ELEMENTARNA INTELIGETNOST, PODPLATENI S OGROMNA AL4NOST, ZAVIST, OTMUSTITELNOST, TESNI POLITI4ESKI INTERESI, IZPOLZVANE NA DURJAVNATA MA6INA ZA INTERESTE NA GERB I NEGO, TRITE GODINI SAMOZABRAVA I MIZERIQ NA KOQTO OBRE4E MLADI I STARI, 6TE SE VIDI V 4UDO U NAS. EVROPA OTDAVNA GO E USETILA, 4E E SLU4AINO VUV VLASTTA, ZNAE ZA KORUPCIQTA MU I GRABEJA 4REZ SHEMITE. I IDVA VIDOV DEN!!!
169
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да изринем мутренската банда.
168
6
 
2
 
! Отговори
SS преди 11 години
Skapani vestnikari i izrodsi vestnici mutanti ,tlaskate darzavata kam xaos prodaznia vi podxod e tipi4no partizanski gorete v pakala izrori KOmunistite i ba6ibozuka ste se varnat togava kogato si gi izberete otnovo mazoxisti, a tova prosto nema da stane i ste lezite po zatvorite v kompaniata na izvrateni *** i balkanski andre6kovci.