Ляв завой, подритване или предсрочен вот за Борисов

Преглед на печата за днес 14 май 2012 година
14 май 2012 07:45,
260
Ляв завой, подритване или предсрочен вот за Борисов
Снимка: БТА

"Ще вземе ли Борисов левия завой?", коментира "Сега". След изборите във Франция властта в България започна да плюнчи пръсти, за да проверява колко силен е новият политически вятър в Европа.

Премиерът Бойко Борисов има по-малко от седмица да се дегизира по новата мода, защото досега се държеше като десен талибан на срещите в Брюксел. Неговото престараване да сочи България за пример на другите как да поддържат фискална стабилност чрез мизерия може да му спечели подритване дори от покровителката му Ангела Меркел, защото дискредитира европейската десница като враг на народите.

Борисов трябва да си даде сметка, че времето му изтича, и ако не предизвика предсрочни избори, ще се яви най-късно догодина пред избирателите в много променена политическа атмосфера.

Наблюденията в България и по света показват, че при особена нужда хората са съгласни да търпят лишения до две-три години, но после скачат за правата си. Налага се Борисов да претърпи политическо прераждане, за да не последва съдбата на приятелите си Силвио Берлускони и Никола Саркози.

В най-близо време може да очакваме представление в стил социална отговорност на десницата.

"Иван Костов е последният български цар", казва в интервю за "24 часа" Борис Марков, шеф на Националния щаб за изборите и член на НИС на СДС. Според него на 15 май, когато Националният съвет на СДС ще обсъжда бъдещето на "Синята коалиция", група хора ще се опитат да предадат СДС като дар в нозете на своя владетел Иван Костов.

Марков припомня, че когато СДС управляваше, цялата собственост бе държавна. В този период за последно в българската история имаме такава абсолютна власт над собствеността, съдебната система, икономиката, медиите. Цялата тази власт се консумираше от Иван Костов, иначе премиер и председател на СДС. Реално погледнато, всичко това прави Иван Костов последния български цар.

Ако хората от СДС, които го смятат за свой владетел, успеят, СДС ще бъде погребан, няколко личности евентуално ще се спасят в българския парламент, а все по-малко хора ще се интересуват, че изобщо съществува такава организация, предупреждава Марков.

"С Костов на шията", коментира "Монитор". От последните социологически данни ясно се вижда, че десните избиратели са много разочаровани от "Синята коалиция" и предпочитат явяването на СДС на предстоящите избори самостоятелно.

Избирателите описват ситуацията в т.нар. "Синя коалиция" като доста нетърпима. Иван Костов (ДСБ) има място вече само в историята и е крайно време да слезе от политическата сцена.

Мартин Димитров (СДС) изглежда безличен, нехаризматичен човек, който е направил правилния ход, като подаде ръка на Костов през 2009 г., когато ДСБ щеше да остане извън парламента. "Синята коалиция" се оказа формална, по места даже структурите са разбити и хората от СДС и ДСБ воюват помежду си.

Воюват и в местните парламенти и не се вълнуват от бъдещето на коалицията. Според сините симпатизанти и двамата лидери трябва да подадат оставки и коалицията да бъде оглавена от нов, млад лидер. 60% от участвалите в допитването смятат, че коалицията съществува само за да оцелеят лидерите и няколко депутати. Така че май е дошло времето СДС да свали от шията си и Костов, и Димитров.

"Местенето на служби - повече вреди, не ползи", коментира в "Труд" Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Според нея и без анализ човек се сеща за редица проблеми покрай едно механично "разхвърляне" на агенции и други институции из страната. Първо, ще струва пари. Необходими са разходи за самото местене, за обезщетения на онези чиновници, които откажат, евентуално за ремонт и оборудване на приемащите помещения.

Второ, ще усложни и оскъпи комуникацията на другите структури, които остават в столицата, с техните посестрими из провинцията. Местенето ще създаде условия за по-слаб контрол върху тези структури, които се "командироват" дългосрочно извън столицата.

И на следващо място, увеличената заетост в администрацията из провинцията ще бъде компенсирана от намалена заетост в столицата. Така печалбата на едните ще е загуба за другите.

Властта няма да разселва агенции и министерства според сведения на в. "Преса". Раздухването на идеята за т.нар децентрализация било кризисен пиар за отвличане на вниманието от революционните идеи на финансовия министър Симеон Дянков да  инвестира пари от Сребърния фонд в ДЦК.

"Отказали да местят администрацията, но ги е срам да си признаят", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров. Корнелия Нинова от БСП също допуска, че властта е дала заден ход. И президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев прозря, че идеята на управляващите е само "маневра за отклоняване на вниманието".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
6
 
39
 
! Отговори
Иванова преди 11 години
Драскайте си сега колкото си искате.Пишете глупости колкото си искате,в Европа идва лявата вълна. Десните се оплескаха отвсякъде.Докараха криза в цяла Европа и сега се чудят как да се измъкнат.Бойко сега да го видим, като мишок накъде ще бяга.Бил е ляв- комунист, за да спечели изборите стана десен, а сега накъде? При бай Тошо всички бяха леви но за да не изпуснат кокала ,одесняха. Затова сме на този хал. ГЕРБ си отива защото омръзна на хората
166
1
 
16
 
! Отговори
Тумбстоун преди 11 години
Когато изчезне кучешката робска вярност, когато не могат да те купят, принудят, сплашат, заблудят, когато вече не им вярваш.... Започват с тоягата.Но нещата загрубяват между самите мутри.Те не са като народа кротки и намирисва на екшън.
165
0
 
28
 
! Отговори
все едно преди 11 години
Ляв или десен завой все едно, защото всички са маскари, всички са продажници. Каква беше България, а сега каква стана. От средно развита страна, станахме най-бедните. Политиката която водят нашите политици е грешна, тази политика е антиполитика, тя служи за разграбването на България и за нейното унищожение. Какво се прави през този тъй наречен преход, върши се геноцид на Българския народ. Кои и защо приватизираха България.
164
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако следващия дори и една книга не е чел и дори не знае кой е Винету,ще трябва да запишат народа български в книгата на Гинес за ''най-разумен вот''.Кой е виновен а?Винету или другите индианци?
163
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога повече необразовани мутри , задочно завършили физкултурници / трябва да си изключително *** и некъдърен да завършиш ВИФ задочно / РабФакаджии партийни секретари , мултаци , икономически министри с артистично образование,външни министри - комс.секретари и друга подобна *** !
162
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като падне ще идат на някой остров Бони,Мони,Цони,че и Тракторчето,дето уж му е враг и Маргиньовците,Паши и други маши.Ще пият шампанско за сметка на лошия матерял и ще си гледат старините.А матеряла ще си мисли,че е избрал поредния спасител.....
161
10
 
3
 
! Отговори
rosi преди 11 години
незнам дали ако някоя друга партия беше на власт щеше да се справи по добре от Бойко,правилно е за левия завой.това е политика.
160
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе ***! Кой ще е тоя, който ще смени Бойко? На всички им събрахме попарата и затова сме на този хал... Като няма алтернатива се избира най-малкото зло и това е ГЕРБ! Самоубийство ще е за БЪЛГАРИЯ да избере отново бандата на БСП!!!
159
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
До 167 КОШМАР..........Нека Галеви,Малеви и сие да сформират правителства в сенки и т.н. И да сформират бригади ! Ние ще им дадем отпор и то здрав. Не ни е страх от паравоенни формирования и някакви тигри.......Ние също сформираме въоръжени доброволчески отряди за защита на парламентарната демокрация и нашата партия Герб....Нека се опитат въоръжените отряди на Галеви......Ще ги разгромим заедно с полиция и барети .......
158
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви завои , Боко е праволинеен ,твърд ***!
157
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О С Т А В К А БОРИСОВ!!!!!!!!!!!
156
1
 
15
 
! Отговори
футболист преди 11 години
13 метров шут в *** ииии..победа за народаааа!!!
155
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 175И да е крадяла имаше работа за обикновените хора.Нека си крадат,ама и за бедния да има,а не само те.Не става тази вече!
154
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"САМО ЛЕНТИЧКИ РЯЗАХА "АМИ СТАНИШЕВ ЩО НЕ РЯЗА ЛЕНТИ И ТОЙ??? ЩОТО ЗА ДА РЕЖЕШ ЛЕНТИ ТРЯБВА ДА СИ ПОСТРОИЛ НЕЩО, А СТАНИШЕВАТА ШАЙКА САМО КРАДЕШЕ
153
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трепери Тиквундер,трепери!Сопа има за всеки,който се подиграва на народа.Тогава ще видим ти какъв матерял си.Идват избори и няма мас и картофи вече.Има недовършени магистрали.А какво каза,че през 2012 ще ходим на море по магистрала а?
152
2
 
11
 
! Отговори
пляс-пляс педалите преди 11 години
Че то Бойко си е ляв бе !!! Сам си призна ,че при него женски *** няма да се намерят.
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОЗДРАВЯВАМ 164! СЛОЖИХ МУ МИНУСЧЕ, НО ГО ПОЗДРАВЯВАМ ЗА РИМАТА.
150
8
 
6
 
! Отговори
optimist преди 11 години
161 го каза добре. Бойко ще падне или догодина или след 5 години, това не е проблема. Лошото е, ако СерГей и Доган се върнат, тогава да му мислим!
149
4
 
20
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
Задават се на небосклона тъмни облаци за хунтата ГЕРБ. В Кюстендил хунтата има 10 процента. В Съдинение БСП громи жестоко гербавите крадци. Галевите са на един от островите на Малдивите и създават в момента правителство в сянка като стотици хора се стичат натам и предимно паравоенни формирования от Земунския клан и от Тигрите на АРКАН. За боко и Цуцо след изборите няма да има място в страната. Те мили хора ще избягат в САЩ при господарите си,а вие редови гербаджии какво ще правите,какво ?
148
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко ако не даде сега оставка и изкара още една такава зима,на другите избори дали и 15% ще хване.Единствения му шанс е сега да даде оставката.Така би хванал около 35% и може с коалиция да управлява.Иначе ще залезе.