България, Турция и Катар строят заедно пътя Свиленград – Русе

Газовата ни връзка с Турция била далеч от реалността
18 май 2012 17:20,
179
България, Турция и Катар строят заедно пътя Свиленград – Русе
Снимка: Impact Press Group

България, Турция и Катар са готови да създадат проектна компания за изграждането на скоростния път Свиленград – Русе, съобщи министър-председателят Бойко Борисов след тристранна среща с колегите си в резиденция Евксиноград край Варна.

"Следващия четвъртък ресорните министри на трите страни ще обсъдят в София строителните процедури, трасето и рентабилността на проекта", обясни пред медиите премиерът.

След като бъде взето решение дали пътят ще е скоростен или магистрала, ще се създаде консорциум, който ще се заеме с проекта, а след това и с изграждането на пътната отсечка.

По повод магистралата Варна-Бургас Борисов уточни, че и за нея са водени разговори, но тя е далеч във времето.

"За нас беше важно Катар да види, че на Балканите и особено в България има много добра етническа толерантност", посочи Борисов. Той подчерта, че отношенията ни с нашите съседи в Турция са прекрасни, което също е от значение.

"Когато се планират инвестиции за милиарди евро в дългосрочен план, е много важно да има стабилност - политическа, финансова, етническа“, заяви още българският премиер.

Той коментира и изграждането на интерконекторна газова връзка с Турция, която определи като далеч от реалността. Борисов посочи, че това се дължи на факта, че Турция може да даде газ на България само при критична ситуация. 

"Катар на свой ред продава газ само в региони, където има свои пазари. Нашият не е един от тях", разясни той.

По думите на Борисов това, което сега може да се направи, е да се работи по проекта "Южен поток", където стратегически партньор е Русия.

И България, и Турция си партнират, след като част от трасето ще мине през турската територия, обясни премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахаха до БСП-не ти разбират иронията затова ти блъскат минуси,не виждаш ли.че каквото и да се направи недое...ните са първа писта по форумите,телевизиите и радията,тия същите мрънкалници,които похарчиха 1,5млрд.лева за великден а са нещастни колкото хаитяните"български парадокс"било това,не ТОВА Е БЪЛГАРСКАТА ТЪПАНАРЩИНА!и го казвам с огромна неприятност защото иначе винаги гледам да защитавам българите от нападки където и както мога,но и на мен вече ми омръзна АМАН ОТ МРЪНКАЛНИЦИ!
120
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От как Берлускони падна Тиквуна с никой в европа не се среща :) само с някакви азиатци - Путин, Ердоган..................... )))
119
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее Отомано-Катарската империяначело със султан Бойкоглу Борисхамед!
118
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мутрата вместо да се мазни на Ердоган с проекти угодни само на Турция, да вземе и да свърши нещо полезно, диверсификация на газта може да се направи по десетки различни начини, ама трябва да има мерак и преди всичко не трябва да си руска ***
117
5
 
11
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
Путин го каза на Тиквун в очите, щото нашия тъпчо не се сети да иска информация или обяснение от по-знаещи по въпроса.Та ето какво каза оня:"На границата ви, ние доставяме газа на четири пъти по-ниска цена, от тази която плащат вашите потребители."Всякакви интерпретации и лъжи на Тиквун не важат.
116
3
 
9
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
141-ви, как просичко да ти го обясня?Още през 2003 г. Турция прие стратегията за енергиен център на региона. Според нея , през Турция не може да се транспортира газ от други държави и фирми. Газта се купува от Турция на входа на тръбата на границата и се препродава на изхода на другата граница. Затова Южен поток не минава през Турция, а НАБУтКО се провали. Така е , като нашите експерти и разведки спят или подвеждат с информация управляващите .Спомнете си поговорката : умният се учи от грешките на другите, а глупавият от собствените. Ние кои сме?
115
10
 
9
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
КОМУНОИДНАТА *** пак се е втурнала да плюе. Е, никой не е изненадан... Това с пътя не е чак толкова важно за България, за нас е просто един транзит в повече. А Ердоган е заинтересован, защото този път основно ще обслужва Турция. Така е, интереса клати феса... Но ЗАЩО БОРИСОВ не настоява и се примирява за НАЙ-ВАЖНОТО ЗА БЪЛГАРИЯ - интерконекторната връзка? Ето тук, без изобщо да изповядвам "светата конспирация", виждам "дългата ръка" на Москва... Какво му пречи на Ердоган да имаме постоянен достъп до алтернативни на руските газови доставки? Не действа ли Ердоган като руски агент, защитник на руския газов интерес и монопол? Какви тогава съвместни проекти, в угода основно на Турция, правиш на българска земя, Борисов? Защо не си по-категоричен, дори ултимативен, към Турция? А ако Ердоган не го е еня, защо не използваш строителството на този път за натиск върху Ердоган? И друго - нали сте си близки с Уорлик? Или сте близки за дупедавство, а когато нещо трябва да се свърши за България, американците бият отбой? И какъв "партньор" с Русия в "Южен поток" си, Борисов, пък Русия "ни дере" с НАЙ-ВИСОКИТЕ в Европа цени на газа??? Това "партньорски" бизнес ли е? Пикая аз на такива "партньори" - кожодери!!!
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ЕС го разбраха че е поставено лице на КГБ и Путин и вече не го бръснат за слива и почна само с *** да се среща
113
6
 
6
 
! Отговори
до 136 от Мито преди 11 години
Ми честито! Сега ще ти замирише на овнешки мъде и турска ***, предшествани от арабска "спешъл хабиби" любовна игеа! хахаха!
112
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 11 години
HORA OSTAVETE POLITIKATA NA POLITICITE I 4AKAITE REZYLTATATI INA4E SAMO PRE4ITE NESTE POLITICI I NEZNAETE KAK STOIAT NESHTATA POD MASATA
111
3
 
2
 
! Отговори
do 134 преди 11 години
Не на комунизъм пич, на олигархия и корупция ми мирише :)) и ако трябва да съм точен не просто ми мирише, а на право ми смърди ))) ти как мислиш, дали случайно най-добрия приятел на ББ е ................ сети се кой )))
110
9
 
13
 
! Отговори
Dracula преди 11 години
НА ТУРЧИН НИКОГА НИКАКВО ДОВЕРИЕ !!!
109
2
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
до 133-ти, виж Мито (130) к'во е написал.Само на неосъществените комсомолци и партийци им мирише руския газ и нефт на комунизъм, защото са стамали върли антинамк'ви си...
108
7
 
5
 
! Отговори
do дзвер преди 11 години
Мутрата е човек на Путни и малките деца го осъзнаха това, невиждаш ли какви ги върши всичко в угода на руската олигархия
107
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко тиквата няма ли той да си пусне мустак.Ще бъдат лика прилика.И да си носи възелин в джоба.
106
3
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
Василев, к'во ти стана бе човек?Значи Тиквун спира АЕЦ-а, иска да продаде "бидоня" на Виетнам, а за V блок да вземе американски и бил руски агент...Вдига цената на визите за руснаци и пак е техен агент...Губернатор си имаме тук, който го командва и пак е руски агент...Аз чакам от приятелска Америка евтин "бидонь", гза и други такЪви благинки...Чакам, ама няма-а, щот за тях не сме хора, а аборигени...
105
4
 
7
 
! Отговори
Мито преди 11 години
Не ви ли образува некакво трептение единствената мозъчна гънка от това, че точно държавите, с които Русия най-много кръв си е преточила, са най-добрите и най-големи търговски партньори?Че ни на германци, ни на турци, дето Русия им е е..ла майката, не се замислят и търгуват, инвестират там и поемат руски инвестиции като луди? Само на нас ни мирише руският газ на комунизъм и руските кинти на незнам кво си. Затова и кинтите за пенсии ше ви отидат да си плаща Боко масрафите, докато духа на Уорлик!
104
4
 
19
 
! Отговори
Мито преди 11 години
И кой е казал, че голяма, мощна и умна държава като Турция ще играе срещу още по-голяма, още по-мощна и по0умна държава като Русия? Заради посраните *** на шепа продажни българи-русофоби, дето не знаят къде са? Че Турция и Русия от години късат нервите на янките с прекрасните си бизнес-отношения, от които яко печелят и двете! Има ли друга, толкова проста нация като нас, която да е видяла само аванта от Русия и да е изляла толкова помия по нея? И искаш специални цени на газа заради това ли?
103
0
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
Василев, ле-еко бъркаш.И Путин го каза на Тиквун в очите, щото нашия тъпчо не се сети да иска информация или обяснение от по-знаещи по въпроса.Та ето какво каза оня:"На границата ви, ние доставяме газа на четири пъти по-ниска цена, от тази която плащат вашите потребители."Всякакви интерпретации и лъжи на Тиквун не важат.
102
3
 
6
 
! Отговори
Мито преди 11 години
Ама верно големи чутури са се изпразнили по темата - съвсем очаквано, като се има предвид масовото нашествие на изкопаеми форми на ***-русофоби... Що не погледнеш на картата къде сме бре, Василев? Знаеш ли, че ако не беше единствената комунистическа тръба от Русия, която вече 50 г. храни Балканите с газ, щяхме още да се топлим на конски ***?От Турция газ ще внася! Ти имаш ли идея от колко години турците живеят и се развиват с руски газ? Имаш ли идея, че тепърва ще строят руски АЕЦ?