България, Турция и Катар строят заедно пътя Свиленград – Русе

Газовата ни връзка с Турция била далеч от реалността
18 май 2012 17:20,
179
България, Турция и Катар строят заедно пътя Свиленград – Русе
Снимка: Impact Press Group

България, Турция и Катар са готови да създадат проектна компания за изграждането на скоростния път Свиленград – Русе, съобщи министър-председателят Бойко Борисов след тристранна среща с колегите си в резиденция Евксиноград край Варна.

"Следващия четвъртък ресорните министри на трите страни ще обсъдят в София строителните процедури, трасето и рентабилността на проекта", обясни пред медиите премиерът.

След като бъде взето решение дали пътят ще е скоростен или магистрала, ще се създаде консорциум, който ще се заеме с проекта, а след това и с изграждането на пътната отсечка.

По повод магистралата Варна-Бургас Борисов уточни, че и за нея са водени разговори, но тя е далеч във времето.

"За нас беше важно Катар да види, че на Балканите и особено в България има много добра етническа толерантност", посочи Борисов. Той подчерта, че отношенията ни с нашите съседи в Турция са прекрасни, което също е от значение.

"Когато се планират инвестиции за милиарди евро в дългосрочен план, е много важно да има стабилност - политическа, финансова, етническа“, заяви още българският премиер.

Той коментира и изграждането на интерконекторна газова връзка с Турция, която определи като далеч от реалността. Борисов посочи, че това се дължи на факта, че Турция може да даде газ на България само при критична ситуация. 

"Катар на свой ред продава газ само в региони, където има свои пазари. Нашият не е един от тях", разясни той.

По думите на Борисов това, което сега може да се направи, е да се работи по проекта "Южен поток", където стратегически партньор е Русия.

И България, и Турция си партнират, след като част от трасето ще мине през турската територия, обясни премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България,Турция и Катар ще строят магистрала на Турция за да могат турците да си прекарват спокойно стоките за огромния руски пазар които ние изгубихме. Едва ли по друга причина биха се вдигнали турския и катарския премиери да строят в БГ.Ама тиквата си е тиква заглобва страната всеки ден.
100
2
 
11
 
! Отговори
194 преди 11 години
Не разбирам защо, след като този път е нужен и ще бъде печеливш, не го направи държавата. Ако в момента няма пари да вземе заем и да го направи. Магистралата така или иначе ще е платена. От таксите може да се връща заема и да се печели.Така правят в другите държави. Защо трябва да се намесват в тази работа турци и катарци? Този път основно обслужва турците. Защо трябва да им се дава възможност да печелят от него, а да не печелим ние от тях? В същото време турците са отказали да транзитират газ за нас. Ердоган намекна за язовири на реките, познайте за коя река става въпрос. Те си преследват интереса максимално, а нашите *** се чудят как да се сложат на някого.
99
1
 
13
 
! Отговори
2 преди 11 години
Бойкоо, хвани оправи градските пътища,че си потрошихме колите. Оня ден след 2000 безпроблемни км по Европа, влязох от Сърбия на Околовръстното и си разбих колата Бойкооо. Дупки като от СС23. Все едно мини е имало там и всички са гръмнали. Кой ще ми плати разбитата кола. Ти ли , Фандъка ли , я се разберете!По бедна Сърбия пътищата екстра-осветени, влязох си у нас и преживях шок.Тъмно, без маркировка, дупки - страна от ЕС. А той турски магистрали прави, тука всеки ден карам, за Турция едва ли..
98
1
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
Василев, газа и от пет държави може да идва в Анадола, но по сегашните тръби не може да стигне.Турция пък иска част от газа да е неин и тя да го продава...Ако Боко предложи повече пари, сигурно ще ни пуснат...Казваш 2 млрд кубика, ами ние потребяваме 3 млрд, като 700-800 млн е наш.И к'во-нема да ползваме руския ли?Накрая-каква е цената на горивата в Турция, знаеш ли?Защо мислиш, че газа от там е по-евтин?
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е че той Борисов е *** бе - ти не знаеше ли! Той е мюсюлманин! В тях си ходи с шалвари и фес! Има си и харем с бедни момичета от провинцията!
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kakvoto i da se napravi ste nedovolni ! Bravo na Boiko , tarsi investicii i ako tova stane za vsi4ki ni 6te e ot polza edin den , taka 4e stiga ste plueli !
95
2
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
Да поясня-една кофа нарязани тикви и една кофа картофи се варят до омекване в три-четири кофи вода.Накрая се добавя и кофа ярма.Запарва се и с това се хранят прасета...
94
3
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
Василев, май не си разбрал важното.Няма газ за нас бе, тръбата е пълна и цялото количество е договорено.Катар нЕма газ за нас.Не разбра ли, че Тиквун лъже през цялото време за "диверсификацията".Искаше да излъже Газпром, да сваля цената, като си мисли с простата глава, че *** нЕма да се усетят.Ето че истината видя бял свят, но като я казваха някои през зимата бяха оплюти.Е за тъпите гербери к'вото каже Тиквун е свята истина, но с такива тикви-такава помия на прасето...
93
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не си ли в добро отношение с комшиите си,ще бъдеш в изолация и добро няма да видиш от това,само загуба и изоставане?Гн.Премиера действа правилно. Пример " Македония "
92
7
 
5
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
Който вади нож от нож мре, незабрявай злобарче :))) имаш ли 5 лева в дбожа?
91
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Това е новина ,която засяга не само Б.Борисов.Тя заяга всички ни.Тъпо е да се радваме.
90
14
 
5
 
! Отговори
ewt преди 11 години
Атомна бомба да стоварим в Турция
89
3
 
16
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Боко турчин, Плевнелиев ***. Сергей евреин. Симеон Сакса всичко друго освен българин. Хайван Костов - ***. Какво очакваш? :)
88
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С една дума -срещата е провал. Основното, което трябваше да бъде договорено -газовата връзка с Турция и диверсификацията на газовите доставки не се случи, въпреки многото приказки на тая тема.
87
6
 
9
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
когато попитах Хазяина горе " Боже ние кога ще сме една от най развитите държави" той почна да реве, и каза "Чедо незнам да ли ще съм жив дотогава" значи никога, проблема не е в миналите 20 години кражда, проблема не е в 5 века робство, проблема е в самия НАРОД, проблема е че са ***. Браво БОЙКООО !!!!!! МАЧКАЙ
86
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Ефенди е добър управник на вилаета *** (Аллах да го дари с здраве и дълъг живот. Амин.)Ашколсун Бойко Бей.
85
12
 
12
 
! Отговори
Х6 преди 11 години
Браво Бойко.Жив и здрав да си.Прости на стадотосамо интелигентните разбират че работишза благото на РБ.Прости на проститете няма как да те разберат.
84
12
 
5
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
Волен президент.
83
5
 
11
 
! Отговори
е преди 11 години
Вижте какво, Бойко следва примера на Тато, мазни се на всички с идеята да завлачи пари. Затова поред целува ту руски, ту американски, ту турски задни части. Какво се правите на ощипани госпожици и вдигате глъч не ми е ясно. Толкова си можем, толкова си правим. Няма да е лошо да се построи една подобна магистрала. Като и турнат после такса за преминаване, все ще влизат пари у хазната.
82
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако шумкарите не ни бяха крали 20 години сега щяхме да сме една средно развита европейска държава.....За последните 2-3 години България се превърна в един огромен строеж,но няма как да не ме радва това че и тук нещата малко по малко се случват