България, Турция и Катар строят заедно пътя Свиленград – Русе

Газовата ни връзка с Турция била далеч от реалността
18 май 2012 17:20,
179
България, Турция и Катар строят заедно пътя Свиленград – Русе
Снимка: Impact Press Group

България, Турция и Катар са готови да създадат проектна компания за изграждането на скоростния път Свиленград – Русе, съобщи министър-председателят Бойко Борисов след тристранна среща с колегите си в резиденция Евксиноград край Варна.

"Следващия четвъртък ресорните министри на трите страни ще обсъдят в София строителните процедури, трасето и рентабилността на проекта", обясни пред медиите премиерът.

След като бъде взето решение дали пътят ще е скоростен или магистрала, ще се създаде консорциум, който ще се заеме с проекта, а след това и с изграждането на пътната отсечка.

По повод магистралата Варна-Бургас Борисов уточни, че и за нея са водени разговори, но тя е далеч във времето.

"За нас беше важно Катар да види, че на Балканите и особено в България има много добра етническа толерантност", посочи Борисов. Той подчерта, че отношенията ни с нашите съседи в Турция са прекрасни, което също е от значение.

"Когато се планират инвестиции за милиарди евро в дългосрочен план, е много важно да има стабилност - политическа, финансова, етническа“, заяви още българският премиер.

Той коментира и изграждането на интерконекторна газова връзка с Турция, която определи като далеч от реалността. Борисов посочи, че това се дължи на факта, че Турция може да даде газ на България само при критична ситуация. 

"Катар на свой ред продава газ само в региони, където има свои пазари. Нашият не е един от тях", разясни той.

По думите на Борисов това, което сега може да се направи, е да се работи по проекта "Южен поток", където стратегически партньор е Русия.

И България, и Турция си партнират, след като част от трасето ще мине през турската територия, обясни премиерът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
13
 
31
 
! Отговори
Turkey преди 11 години
От това ще печели и Турция и България! Обаче най - печелившия ще е България!