Петица на матурата у нас - тройка по света

С 23% процента знания БГ учениците взимат диплома за средно образование
18 май 2012 16:30,
128
Петица на матурата у нас - тройка по света
Снимка: архив, Impact Press Group

Прагът за получаването на "тройка" на матурата по български език и литература трябва да се увеличи от 23 на минимум 50 процента, за да покажат зрелостниците поне минимални  знания на този най-важен изпит в живота им. Това заяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България.

Той посочи, че 23% или 23 точки е изискването, което е поставила държавата за получаването на матурата на минималната положителна оценка от 3.00.

Това означава, че с 23% показано знание се получава дипломата за средно образование и това противоречи на всички изпитни теории,  коментира проф. Вълчев.

По думите му матурата трябва да се осъществява според световните стандарти. В изпитната теория минималният процент за оценка "три" е 50, по-добре е 60, но най-добре е 70 процента или това означава, че сегашните "петици" от матурите у нас отговарят на "тройки", заяви проф. Боян Вълчев.

По думите му сега подборът на изпитните задачи и особено скалата на оценяване не отговарят на никакви световни стандарти.

Той каза още, че трябва да има отделен предмет "Български език", защото сега той е механично "закачен" към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език - само за теоретични знания.

Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература, посочи преподавателят.

По думите му е необходимо по двата предмета да има и специализирани учители, които да ги преподават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: матуратройка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
17
 
! Отговори
продължение на 101 преди 11 години
----Учителите пищят само за заплати,А ПРОДАВАТ ИЗПИТИ,ДИПЛОМИ....!----А родителите ,когато ги извикат в училище за отрицателна проява на децата им ,...се крият повече от учениците!---Корупция във всички държавни институции...!КАКЪВ ПЛОД СЕ ПОЛУЧИ ОТ ВСИЧКО ТОВА .....БЕЗХАБЕРИЕ НА ВСИЧКИ ---НАС ?----Няма образование и култура,това ли е Бг ,бяла държава в ЕСъюз...?замислете се ?
79
1
 
16
 
! Отговори
защо сме стигнали... преди 11 години
...до тук в Бг?---23г.,на Президентите не им пукаше за образованието ,само градиха пиари,и пари!---Всички Правителства само мислеха ,как да си изкарат мандата ,...с всички сили и долни средства!---Всичките министерства на културата и образованието ,се надпреварваха да правят ---ПРОМЕНИ,издаваха по 7-10 учебника по един предмет?---Полицаи отцепваха райони ,за продажба на дрога!---Политиците станаха ,като *** ,само ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ,убедиха малчуганите ,че имат "собствен живот и свобода!
78
4
 
5
 
! Отговори
до к.82 преди 11 години
Колежке, не зная какво учиш в Холандия, но с правописа си малко зле: 1. В България (и не само в БГ) изречението започва с главна буква, а България се пише с главна буква; 2. При повторение на съюз (в случая "и") , пред втория и т.н. съюз се поставя запетая; 3. Думи, завършващи на "й" ,трансформират тази буква в "и" в мн.ч.: критериИ. Иначе коментарът е много добър. Бил съм в чужбина много пъти и това, което ме впечатли, е ,че през последните 15-ина години Гърция, Сърбия, Македониия (та дори и Турция в сферата на висшето образование) ни изпревариха много в образованието и научното ниво на преподавателите и асистентите е много високо. Повечето от тях учат за докторанти и специализират на Запад , а не както нашите докторанти - при нашите професори с ниво и база на преподаване от 70-те години. Много ме доядя, когато един от учещите се в БГ македонци, а сетне и едно гърче ми споделиха, че учат в БГ, защото при нас лесно се вземат изпити, докато при тях не знаеш ли, не разчитай на тройкаPS: Извинявам се за правописната грешка по-долу: пише се ХОландия.
77
2
 
4
 
! Отговори
Da-da преди 11 години
От времето, когато Айнщайн е бил ученик, до преди 20-25 години учениците са учели, защото са имали потребност, а не като сега - със самочувствие, че много знаят,защото са на ТИ с технологиите, но... повечето само дремят в ИНТЕРНЕТ.
76
3
 
5
 
! Отговори
до к.82 преди 11 години
Маце, не зная какво учиш в Халандия, но с правописа си малко зле: 1. В България (и не само в БГ) изречението започва с главна буква, а България се пише с главна буква; 2. При повторение на съюз (в случая "и") , пред втория и т.н. съюз се поставя запетая; 3. Думи, завършващи на "й" ,трансформират тази буква в "и" в мн.ч.: критериИ. Иначе коментарът е много добър. Бил съм в чужбина много пъти и това, което ме впечатли, е ,че през последните 15-ина години Гърция, Сърбия, Македониия (та дори и Турция в сферата на висшето образование) ни изпревариха много в образованието и научното ниво на преподавателите и асистентите е много високо. Повечето от тях учат за докторанти и специализират на Запад , а не както нашите докторанти - при нашите професори с ниво и база на преподаване от 70-те години. Много ме доядя, когато един от учещите се в БГ македонци, а сетне и едно гърче ми споделиха, че учат в БГ, защото при нас лесно се вземат изпити, докато при тях не знаеш ли, не разчитай на тройка
75
0
 
5
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
една правописна грешка не ме прави неграмотна! на всеки може да се случи, дори и да знае как се пише думата... освен това, ако исках да се изкарам учена, щях да си спестя думите, че успехът ми тук не е така висок! забелязвам дразненето на хората като теб, когато се сравняват българските с чуждестранните учебни заведения.... а би трябвало да се дразните, че българската система за съжаление е мн назад.... и да укорявате тези в парламента....защото те допускат съществените грешки (и правописни!)
74
0
 
5
 
! Отговори
a преди 11 години
Всеки самозван професор дава акъл. А как се става професор? Избереш си няколко приятелчета по чашка, правите "комисия". която установява "световни" приноси и следва тежък запой. Ако черпиш щедро, всякакъв ще те направят. Вие първо се вижте колко струвате, а след това се занимавайте с децата ни. Да бяхте ги научили, а не да мислите само за пари и софра.
73
0
 
3
 
! Отговори
ДО 92 преди 11 години
Ще ги познаете по РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕХОДА ---23г.,---В ОБРАЗОВАНИЕТО ,"КАДРИТЕ НА ПРЕХОДА"!ФАКТ Е ,ЧЕ НЯМА ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА ,ЗА СМЕТКА НА "НОВИТЕ ЦЕННОСТИ "В Бг---ДАЛАВЕРАТА И ТЪРГАША ---МАТЕРИАЛНОТО ПОБЕДИ ДУХОВНОТО ,РЕЗУЛТАТЪТ Е :---НЯМА ДЪРЖАВА !
72
0
 
5
 
! Отговори
само в Бг,..... преди 11 години
...може да станеш ---лекар,адвокат,съдия,учител ,министър,началник,и прочие,...величие,......със диплома ---Среден-3,а то си е Слаб -2....,или със закупена диплома ----"КАЛИНКА",---САМО В Бг!
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още някой Убразован ще се изказва ли коНпетеНтно за критерийте в образованието,за мелодийте в главите всякакви други перипетий и солетий!!!
70
0
 
16
 
! Отговори
Аси преди 11 години
Не във всеки тройкаджия дреме Анщайн. Повечето са просто неграмотни и мързеливи. Ама искат телефони последен модел, кола последен модел, климатик, можещ лекар и т.н. И всичките им удобства не са създадени от тройкаджии, а от образовани, можещи и учени хора. А иначе всеки може да бълва простотии и обиди в чата - на компютър, съсдаден от балък учен.
69
0
 
2
 
! Отговори
ДО 87 преди 11 години
А колко % ,като него ,които не са ходели на училище--редовно ,има по света..?Това са единици ,нормално е да има и такива !И колко биха станали като него ,ако всички посещават от дъжд на вятър --университетите...?
68
0
 
2
 
! Отговори
tets преди 11 години
ama vie 4uvate li se kakvo govorite ne moje v u4ili6te da ti prepodavat bulama4i a universiteta da iska da znae6 400 temi za eidn predmet i to pone 20 stranici ta da dokara6 niakakva ocenka, otkude da go izmisli6 tova ako ne otide6 na uroci? i posle kfo samo teoria v unito, i kato izlezne6 kakvo se slu4va? ako 6te se hranat cialostno da si smeniat sistemata za u4ene ot u4ili6te do universiteta. I da go napraviat taka 4e hora koito ne iskat da u4at da imat zanaiat v rucete,, kakto e v EU..
67
0
 
2
 
! Отговори
..... преди 11 години
86, нарочно го сложих с главна буква, Айнщайн ;)
66
3
 
5
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
Ало,неграмотната!?!? Правиш се на много учена,но допускаш *** грешки...Пише се критерии,критерий е за единствено число...
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди да плюете днешното поколение вижте какво сътвори великото образовано соц поколение за 20 години преход. Мутри, чалга, робско мислене, корупция, фалшиви ценности. Нали точно възрастното поколение дава пример. Е браво - чудесен пример дадохте. И въпреки всичко сред младите виждам много повече човещина - за разлика от смазаните душевно, вечно мрънкащи и недоволни чичковци и лели. За пенсионерите да не говоря.
64
4
 
5
 
! Отговори
..... преди 11 години
69, Айнщайн е бил отличен ученик и студент! Поинтересувай се, ще прочетеш че е така.Виждаме ги нашите тройкаджиЙ как името си не могат да напишат.
63
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работя в системата на образованието и нямам търпение да се махна,защото това не е система.От години дипломи получават хора,които пишат с черти и резки.Да благодарим на другаря Вълчев-от всички до сега той направи най-много за отглеждането на електорат.Това поколение няма никави трудови навичци обаче и не знам кой ще им формира на политиците БВП,та от къде ще крадат завалийките!
62
1
 
17
 
! Отговори
ts преди 11 години
напълно вярно! била съм студентка в българия, а сега съм в холандия- разликата е космическа!!! в българия бях отличничка... а се оказа че с придобитите знания и умения в холандия едва закрепвам 4!!!! толкова мн пропуски, толкова много! и не че не полагам усилия и не че са ми писали оценки ей така, а защото такава ни е системата...критерийте са ни твърде ниски! и нека не се сравняваме с държави по- зле от нас, а да взимаме пример от по-добрите!
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И трябва да не забравяте, че във всеки тройкаджия по физика дреме един Айнщайн.Докато в отличника, зубър не дреме никой.Никой не може да оцени способността ти да мислиш.Оценките не оценават това.Те оценяват наизустеният материал.