Петица на матурата у нас - тройка по света

С 23% процента знания БГ учениците взимат диплома за средно образование
18 май 2012 16:30,
128
Петица на матурата у нас - тройка по света
Снимка: архив, Impact Press Group

Прагът за получаването на "тройка" на матурата по български език и литература трябва да се увеличи от 23 на минимум 50 процента, за да покажат зрелостниците поне минимални  знания на този най-важен изпит в живота им. Това заяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България.

Той посочи, че 23% или 23 точки е изискването, което е поставила държавата за получаването на матурата на минималната положителна оценка от 3.00.

Това означава, че с 23% показано знание се получава дипломата за средно образование и това противоречи на всички изпитни теории,  коментира проф. Вълчев.

По думите му матурата трябва да се осъществява според световните стандарти. В изпитната теория минималният процент за оценка "три" е 50, по-добре е 60, но най-добре е 70 процента или това означава, че сегашните "петици" от матурите у нас отговарят на "тройки", заяви проф. Боян Вълчев.

По думите му сега подборът на изпитните задачи и особено скалата на оценяване не отговарят на никакви световни стандарти.

Той каза още, че трябва да има отделен предмет "Български език", защото сега той е механично "закачен" към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език - само за теоретични знания.

Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература, посочи преподавателят.

По думите му е необходимо по двата предмета да има и специализирани учители, които да ги преподават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: матуратройка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
11
 
! Отговори
Фани Хорн преди 11 години
Едва тази година се казва, че това оценяване е неправилно. И само от един професор! Всички други в системата на образованието мълчат. Нередно е да се продължава така.
39
2
 
13
 
! Отговори
До млад6ито преди 11 години
Младши, а като знам как се става "шеф" на 20 години, по-добре да съм очилато висшистче! Поне не съм "Калинка"!
38
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
стига бе..ние ли сме най интелигентните? има някаква грешка..или по скоро ни се иска да сме ама не сме..това са измислици на нашите чиновници..няма какво друго да е
37
1
 
19
 
! Отговори
стига глупости преди 11 години
Огромна част от нашите младежи учат висше заради самото висше!"Аз съм висшист" без да имат ясна цел за какво точно го правят.После,не знам защо, се сърдят и на общество и на държава! Често чуваме-"Аз съм завършил университет, а работя: таксиметров шофьор, охрана,сервитьор, снабдител,продавач и дори прос***утка!
36
1
 
9
 
! Отговори
ivza преди 11 години
Припомнете си каква цифра обявиха че ще приемат в първи курс на университетите и си превете извода, че сулю и пулю ще са с9туденти.Как иначе ще съществуват такива професори като тоя.Ако българските ученици бяха ***, то те нямаше да печелят международни конкурси.Крайно време е да намали броят на висшите училища, от там на професорите и да има по-качествено образование, а икономисаните средства да отидат за здраве, особенно на младите.
35
0
 
26
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Първото нещо което се срина с настъпването на демократизъма бе образованието,а след него всичко си дойде на мястото....чалгата...бандитизма.....престъпноста....и най-вече надебеляващите с по 10 кила на година народни представители
34
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неграмотниците си купуват дипломи, стават висшисти, след това плащат където трябва и стават държавни чиновници.Умните учат, дипломират се и ...заминават за чужбина.
33
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петица сега, тройка до 1989 година !!!!!!!!!!
32
0
 
27
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Каквито са ни учениците, такива са ни и студентите, такива са ни и университетите - работи се на бройка - дава се държавна субсидия за бройка и това е целия проблем. Ако се промени това, субсидията да е за качество, а не за пълнеж - всичко ще си дойде на мястото. Сега понеже студентите били *** и за тях са по-важни поркането и чалгата се променят учебните програми по математика и физика, защото много ги мъчели и много двойки имало по тия предмети - това е истина от един наш водещ университет.
31
0
 
19
 
! Отговори
....? преди 11 години
Все до там опираме до вечните КОНСУМАТОРИ в Бг ---политиците и ромите ---,които пречат на държавата ,същите не ги искат в нито една държава ,защото МНОГО лъжат ,крадът,и нищо не плащат ,имат и еднакво ---МИСЛЕНЕ,....ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ....!През 1934г.,в Бг са били забранени политическите партии ,и нямали право на гласуване----НЕГРАМОТНИТЕ И ЛИЦА ПОД 21г.Но по това време е имало---ПОЛИТИЦИ-ДЪРЖАВНИЦИ---!
30
0
 
23
 
! Отговори
Gabara преди 11 години
Че то през соца така си беше. Български език и литература бяха отделни предмети, ама нали се демократизирахме - ето ти и резултата. Абсолютни неграмотници завършват училище и при писане правят по две правописни грешки в една дума.
29
0
 
23
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Проблема е много лесно разрешим - махат матурите и за всеки университет се въвеждат кандидат-студентски изпити. Или казано иначе - връщат старата система. Второ важно нещо - изпитът по Български език да си е по Български език (граматика, способност за развиване и защитаване на теза, способност за аргументиране, ПРАВОПИС!). Ако последното не е издържано, значи кандидатът няма място в съответния университет, защото след като за 12 години не се е научил да пише, няма да се справи с материала.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много се извинявам на тоя проф. Боян Вълчев, ама и той не знае за какво говори. Праговите стойности на един тест не се определят механично като брой точки (освен ако не е от "специалист" като него), а се използват математически модели, които използват психометричните характеристики на отделните задачи и на теста като цяло. Така че това е поредният дърдорко, който се опитва да стане известен. А лошото е, че журналистите са тотално неосведомени и си викат "Въй, глей ти!".
27
1
 
15
 
! Отговори
стига глупости преди 11 години
Младши, как да не работят бармани и сервитьори, като постовете изискващи висше образование са много по-малко от завършилите такова. Освен това знаем че хубавите(добре платените) места се заемат предимно с връзки.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха. На някои изпити за сертификат като Cambridge Advanced Certificate минимумът за издържане на изпита е 60%. Изглежда българската система е измислена така, че да могат всякакви идиотчета да вземат дипломи и да се отчита дейност от училищата. Но по-скоро идеята е да могат след това тези идиотчета да дадат пари за висше образование и машината за дипломи без покритие да продължава да работи. Тези фабрики за пари наречени университети, наброяващи 37 в България, са в повече на страната ни.
25
3
 
23
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
В Нормалните държави всичко под 60 % е двойка.60 % на Запад се равнява на 6 + в БГ.Изискванията на Запад са на светлинни години от нашите в БГ.За съжаление митът, че образованието в БГ. е супер добро ,а на Запад е много по-лесно е пълна глупост.Човек със бг. средно образование е на много ниско ниво , всравнение с такова западно.От 20 г. планът за изпростяване на нацията е почти завършен :)-Гербатите за плод на тази операция с кодово наименование "ТИКВА"
24
1
 
15
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Най-големият БИЧ за младите ,е ПРЕХОДЪТ ,с всичките му отрицателни черти ...!
23
0
 
16
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
---"ДЕЦАТА НА ПРЕХОДА"---в Бг ,....Да "БЛАГОДАРИМ " НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ ,....ЗА ......"ВИСОКИТЕ "......РЕЗУЛТАТИ, КОИТО ПОСТИГНАХА В Бг ,ЗА БЕЗХАБЕРИЕТО ИМ И ПРОДАЖНОТО ИМ ОТНОШЕНИЕ КЪМ НАРОДА ,ЗАКРИЛЯЙКИ СТАНАЛИТЕ ---НЕДОСЕГАЕМИ ПРЕСТЪПНИЦИ ,.......САМО ЗА ---23г.ПРЕХОД ---
22
1
 
19
 
! Отговори
ii преди 11 години
Днес слушах пишман политиците от Сливен как се пазарят ... не ме изнеданаха пазарлъците им, отдавна ни е ясно за какво всички се натискат в политиката ... по ми стана мъчно, че ни управляват хора който не са прочели една книга през живота си, а използвант картаджиски лафчета. "Да не съм валат" така говорихме като бяхме в 4 клас.
21
5
 
11
 
! Отговори
big boss преди 11 години
На нас не ни трябват многознайковци, а общи работници. Затова ни устройва образователната ви система. Иначе като се пообразовате малко повече, ставате много отворени и с големи претенции.