Петица на матурата у нас - тройка по света

С 23% процента знания БГ учениците взимат диплома за средно образование
18 май 2012 16:30,
128
Петица на матурата у нас - тройка по света
Снимка: архив, Impact Press Group

Прагът за получаването на "тройка" на матурата по български език и литература трябва да се увеличи от 23 на минимум 50 процента, за да покажат зрелостниците поне минимални  знания на този най-важен изпит в живота им. Това заяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България.

Той посочи, че 23% или 23 точки е изискването, което е поставила държавата за получаването на матурата на минималната положителна оценка от 3.00.

Това означава, че с 23% показано знание се получава дипломата за средно образование и това противоречи на всички изпитни теории,  коментира проф. Вълчев.

По думите му матурата трябва да се осъществява според световните стандарти. В изпитната теория минималният процент за оценка "три" е 50, по-добре е 60, но най-добре е 70 процента или това означава, че сегашните "петици" от матурите у нас отговарят на "тройки", заяви проф. Боян Вълчев.

По думите му сега подборът на изпитните задачи и особено скалата на оценяване не отговарят на никакви световни стандарти.

Той каза още, че трябва да има отделен предмет "Български език", защото сега той е механично "закачен" към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език - само за теоретични знания.

Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература, посочи преподавателят.

По думите му е необходимо по двата предмета да има и специализирани учители, които да ги преподават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: матуратройка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
16
 
! Отговори
Резултатите преди 11 години
Много подходяща снимка. На този агент в главицата му е една голяма чалготека, а от лицето му извира интелект :)
19
0
 
20
 
! Отговори
стига глупости преди 11 години
Какво ревете ,бе, в университетите има повече места от колкото завършват в гимназиите,ако завишат изискванията кой ще попълва тези места? Важно е далаверата да върви,нали не сте чули някой който си плаща да не завърши висше. Високи изисквания , а пари от къде?
18
1
 
18
 
! Отговори
прав е преди 11 години
Дори правописът в този сайт е нагледно доказателство за това, с колко много степени е снижено изискването за владеене и правилно ползване на българския език, от авангарда на писменото слово - висше подготвения езиково български журналист.
17
0
 
19
 
! Отговори
да започвам ли? преди 11 години
ФЪФ ---Бг от 23г.,ценностите са:----ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ----,чалга до дупка,алкохол,дрога,силиконови цици,джуки,повсеместно всичко ,каквото ви дойде на ум се продава за пари,---българи и Бг институции ,....на ***,изпити ,дипломи,лични карти,книжки за шофьори,,деца ,жени,информация ,може и класифицирана ,телефонни измами ,енергетиката -разбойници,ВиК--разбойници ,мобилни оператори ---измамници,държ. институции ---корупция ....Е, ИМА ЛИ --ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ "ФЪФ"---Бг?ТОВА ВОДИ ДО ***!?
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прекалено много висшисти станаха , стана така че трябва да барат ягоди в Англия, иначе да са живи и здрави
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига ревали, че децата са неграмотни. В крайна сметка вие сте виновни, че държавата е такава. Какво искате - да се напрягат да учат, за да бачкат на някой връзкар , мутра или комунист за жълти стотинки ли? Само за да преживяват.
14
1
 
32
 
! Отговори
92 набор преди 11 години
училищната система отдавна е абдикирала от основната си функция. нужни са и минимум следите промени... 1. да се наложи казармен ред и дисциплина 2. да се преструктурира учебния материал/турско присъствие, 5токласници с информатика.../ 3. да се въведат нови методики за преподаване 4. да се наемат кадърни хора и да им се плаща достойно. целта трябва да е изграждане на личности с достойна ценностна система - не сухи знания в дати и цифри.
13
0
 
23
 
! Отговори
7 преди 11 години
материалът ни става все по-кофти. Като гледам как се държат и изглеждат сегашните ученици, ми става зле. Не е нормално едно дете на 15-16 да изглежда като к--ва и разни чички да я подхвърлят в колите си.
12
2
 
34
 
! Отговори
ШЕРЛОК ХОЛМС преди 11 години
КОЛКО ПРОСТО ---УОТСЪН?*** НАРОД СЕ УПРАВЛЯВА ПО-ЛЕСНО!Всеки 3-ти българин /без ромите/,в Бг е-------- НЕГРАМОТЕН !ФЪФ---Бг,ще е престижно да си завършил 8-ми клас ,и да можеш да четеш,......без да можеш да пишеш!?
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мъка, мъка! Днешните чалгарченца едно граматически правилно изречение не могат да напишат...Къде сте тръгнали с матури да ги мъчите?! Ах, не ви е срам. Дайте им фейсбук, чалга, порно...Те на това се радват!
10
0
 
2
 
! Отговори
до 4 и 5 преди 11 години
Вие пък понеже сте много всезнаещи. Абосолютните гении. Ако не сте виждали някоя тяхна гениална мисъл ето сега може да я прочетете в форума. Богословиха ви с тяхната мъдрост.
9
0
 
9
 
! Отговори
... преди 11 години
Еми пича иска просто не линейна скала за оценяване. Което не е лошо. Но 70% за тройка си е доста, както и да го погледнеш! Чисто и просто повечето хора няма да си вземат матурите и какво от това!? Нищо те пак ще могат да кандидатсват за университет, това няма да им е от кой знае каква вреда!
8
2
 
28
 
! Отговори
optimist преди 11 години
То да беше само образованието... Всичко е една такава пародия, че му се плаче на човек. Истинският живот е на запад, така че който има възможност - да не се замисля и да изчезва.
7
0
 
24
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Ами то и във висшите учебни заведения (ВУЗ), особено тези в провинцията , вече десетина години повечето преподаватели пишат слаб (4), та дори в някои специалности - напр. в ЮЗУ-Благоевград - специалност Педагогика - само за това, че си напарвил труда да се явиш на изпит ,се пише тройка без да те изпитват. А преди 4 дни доц.Адамов (Адама) с преписани цели страници от научни трудове от други автори го направиха професор! Няма публикации в сериозни научни западни списания, няма доклади на европейски конференции и семинари той не знае западни езици. Събра братушките и румънски професори от селски университети, забрани влизането на външни хора на защитата била секретна работа, и те ти Адама професор! А сега кажи ми, проф.Игнатов, защо махна ВАК? Този новоизлюпен професор е първата лястовица на плеядата овчар-професори в България! А вие се тюхкате,че петица на матура за средно образование е тройка по света! Не знаете ли,че по-малко от тройка оценка за преминаване няма това означава скъсан си!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Недей, бе! Не дай Боже да те послушат и да вдигнат летвата до 50%! То направо няма да има изкарали! Само някой друг "зубър"! И после ще ревете, че няма студенти, ми как да има като цели випуски няма да успеят да завършат!!! Тоя професор просто си няма идея колко са зле нещата в момента и за това, за което преди се е пишело 3 сега се пише 5 или даже 6 само и само повечето дечица да успеят да завършат училище!
5
0
 
25
 
! Отговори
жалката работа преди 11 години
и 23% е много висока летва за тия смляни и пометени от чалга културата деца. Направете го 5-10% верни отговори за петица
4
0
 
10
 
! Отговори
До ХИтлер преди 11 години
Като гледам как си го написал и 10% са ти много!
3
2
 
52
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Напълно съм съгласен с професора. Начинът, по който работи системата сега насърчава липсата на елементарни познания по предметите.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
уфсъ (4 букви, 5 грешки)
1
5
 
13
 
! Отговори
Mарто преди 11 години
бОли ги *** за училището, неква пафка да има и всичко е наред