Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех

България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години
18 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
281
Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех
Президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ. Снимка: БТА

В резултат на срещите досега в Сан Хосе стана ясно, че големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за София тек парк, обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии.

"България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи.

Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев и продължи:

"До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми”.

Платформата "София тек" е финансирана с европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

"Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии", заяви президентът и завърши:

"Две неща вече са сигурни. Първо платформата "София тек" ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе".

Пак там ще бъде разположен
музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от "София тек".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Вървете по дяволите, черногледци! Човекът си оре на неговата нива, все нещо ще излезе, а вие само мрънкяте.
205
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Абе, *** мякащ, дали от Гугъл, Hewlett Packard и Cisco са наясно, че улиците на "европейската столица София" са като бомбардирани и че по тях се движат мръсни незаконни *** каруци, като преди сто и кусур години? Дали са наясно къде ги канят?Силициевата долина - ха-ха-ха-ха !!!!
204
2
 
1
 
! Отговори
григор преди 11 години
Браво!
203
1
 
13
 
! Отговори
отворко преди 11 години
Ето я стратегията 2020 на Президента > 1. Изградихме Бизнес парк /за германската му фирма/ 2. Изградихме Резиденшъл парк /за да живее там/ 3. Сега ще строим София тех /за акулите от IT в Щатите/ 3. В близко бъдеще нов Зоопарк /за останалите в България/
202
0
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
на президентшата в ресора тихо тихои много пари и влияние
201
1
 
14
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Нали Кратуня ти беше забранил да говориш. Защо продължаваш да плямпаш глупости? Ще построиш на баба си хурката! ***!!!
200
0
 
8
 
! Отговори
Точно казано Гарабет преди 11 години
Мисля че го каза много точно "микс от клишета" точно търсех точния израз с който да опиша как ми звучи Плевнята когато го чуя как говори по някоя телевизия. За съжаление цялата политика на ГЕРБ се крепи на този изтъркан ПР без грам покритие. А за още по голямо съжаление все още има хора който гласуват за МИКС ОТ КЛИШЕТА!
199
0
 
9
 
! Отговори
Гарабет преди 11 години
Това е микс от клишета в стил ,,ранен комсомол'' и ,,късен соцреализъм''....по-дъртите във форума ме разбират....сега е ред на по-младите да ги сложат на шейната?!?!?!!??
198
1
 
1
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Браво????????????????????????????
197
0
 
2
 
! Отговори
янко преди 11 години
Не е станало ясно, че ще окажат съдействие, а само, че нашият ги покани! Няма какво да се изсилва.
196
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя е вечно ентусиазиран.Още от ОК на ДКМС,където отговаряше за "ентусиазъма"
195
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е лошо да има тех. парк в София.Все пак е бизнес център на България.IT специалистите са си такива и тук и навън само по-актуални заплати трябват,ако искат млади специалисти в БГ.Иначе млад IT спец. с два западни езика и вече е с предложение и европейска заплата.
194
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уважаеми ***"управляващи"не само София е България.Или май София вече не е изпадналата ни родина , а нещо по-така.Всеки ЦАР оно време мислел как периферията на държавата да е по силна.От това е зависел и центъра"столицата" ,така или иначе данъците са за цялата държава.Толкова родината е по-силна и ценна за живеещите в нея.***
193
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В резултат на срещите досега в Сан Хосе стана ясно, че големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България""НР реже 25 хил. работни места?"Ясно за какво съдействие става въпрос нещо като МОДЕРНО РОБСТВО!
192
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема на високите технологии е че те са високи за кратко време )))) след това стават масови за по 5 лв.
191
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя плевнелиев защо не се свърже с пластичен хирург да му оголеми дребните устенца,как се храни не знам,много неприятен тип,прелича на хамстер...
190
2
 
17
 
! Отговори
15616651651 преди 11 години
Кой пусна първата дама на Б. Борисов в САЩ олееее излагация
189
0
 
16
 
! Отговори
мадам Бовари-Сливен преди 11 години
Аз предлагам... вместо Sofia Tech Park... президента да напраи Sofia Sex Park... за концепцията и реализацията, да се обърне към специалисти в Амстердам... имаме голям потенциал в тази област. България и сега е пълна с хубави момичета, които напускат родината, за да се реализират на запад. Нека задържим българските красавици в родината... а освен това... убедена съм... че инвестицията ще се върне много по-бързо... и ще генерира по-бързи и по-големи печалби. Кой е за???
188
0
 
10
 
! Отговори
вяра преди 11 години
От всичките приказки само едно е сигурно - че ще похарчим едни 100 милиона лева!
187
1
 
25
 
! Отговори
супер анонимен преди 11 години
Г-н Плевнелиев, всички българи честваме годишнината от Баташкото Клане. Ти къде си по това време и защо?