Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех

България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години
18 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
281
Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех
Президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ. Снимка: БТА

В резултат на срещите досега в Сан Хосе стана ясно, че големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за София тек парк, обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии.

"България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи.

Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев и продължи:

"До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми”.

Платформата "София тек" е финансирана с европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

"Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии", заяви президентът и завърши:

"Две неща вече са сигурни. Първо платформата "София тек" ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе".

Пак там ще бъде разположен
музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от "София тек".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
15
 
! Отговори
преди 11 години
"4-ти километър" на "Цариградско шосе" ще е наистина ИДЕАЛНА ЕМБЛЕМАза цялостното управление на ББ!!!
185
3
 
22
 
! Отговори
доди преди 11 години
Един гол ентусиазъм, без покритие, без реализация. Какво става с БАН? Къде са младите хора там? Кои са тези млади хора, които ще останат в тази сбъркана , нещастна държава? Къде е бизнеса, който ще се нуждае от нови технологии. Него лека полека го погребват.Бизнесът бързо се съсредоточава в ръцете на мутрите и мошениците. ЧЕСТЕН БИЗНЕС У НАС НЕ ВЪРВИ
184
2
 
23
 
! Отговори
WTF! преди 11 години
Да с една разлика в место ИТ специалисти в нашата силициева долина ще бродят *** със самоделни колички за *** търсейки желязо и изгладнели бездомни кучета... 2-3 лъскави сгради няма да оправят положението в България господин празни приказки.
183
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давай Росене нормалните хора сме с теб!
182
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе градим, градим, то от градене не остава време барем един градеж да завършим докрая, стде едни недоизкарани градежи...да му имам ентусиазма - само една розова рокличка му липсва
181
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години"по-скоро 85 години, цялата ни администрация е в бележки и папкисигурен съм, че тоя *** не прави разлика м/у компютър и монитор
180
0
 
13
 
! Отговори
глутница преди 11 години
Плевелиев трябваше да информира участниците на срещата, че в България броят на професорите е намалял с една бройка. Професорът беше изяден в Малинова долина от глутница гладни улични кучета.
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MAZKATA na (HAMERIKA)Президентът Росен Плевнелиев
178
2
 
24
 
! Отговори
Работещ в ИТ сектора преди 11 години
На Роската са му спестили само един факт от Google, Hewlett Packard и Cisco и той е: Идваме тук заради смешно евтината работна ръка, а не защото тук имате големи гении. Образованието ви е смешно! Инфраструктурата още повече! Просто ни е евтино в US със заплатата на един специалист тук плащаме на 5-10 човека...които вършат работа за 2-*** ! И пак сме на сметка!
177
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оф, не съм си изпил кафето още и прочетох: Плевналиев евтаназиран.
176
1
 
3
 
! Отговори
koko_shanel преди 11 години
Росен Плевнелиев стана политик като министър и кандидат-президент на гърба си на технократ. Повторно не може да извърви същия път като действащ президент - едно, защото утъпканата пътека води до същото място, второ, защото президентът по презумпция не е технократ.
175
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
силиконовата долина я виждам в областта между монумента "Камбаните" и бетонените насипи на околовкъстният път над Дървеница и младост. Там горняка като се спуска от Витоша утаява най-много ***.
174
2
 
29
 
! Отговори
Пълни Глупости преди 11 години
Добре че си избрахме кукла на конци за президент..."България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години" ------- това може да го каже само човек с много силиции в мозъка !!! България е едно *** ГЕТО господин президент в което ГЕТО има едни около 2% съмнително забогатели хора и 98% бедни и чудещи се как да свържат двата края хора!!!!!!! Ама Росенчо едва ли вижда това! Много е зает да се хили като ...... и да си казва заучените реплики!
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе".ха ха ха ха ха ха ха, ама намерли са точно къде трябва, ей това е попадение!
172
3
 
24
 
! Отговори
niki преди 11 години
Най-мразя някакви некомпетенти клоуни да говорят за неща дето грам хабер си нямат. Тоз просто не знае колко е смешен в очите на хората които поне малко отбират от компютри.
171
3
 
14
 
! Отговори
жоро преди 11 години
По-добре да си беше останал министър - не е за президент!
170
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София гони останалата част от Европа , докато малките градове са в черна дупка.... пост-социалистически разгром. Разруха. Беднотия. Простотия. Безработица. Хората интернет не знаят какво е живеят в 80те години . Вие със смръдливия ми град не спряхте да се занимавате....но нали в София е най-лесно с лъскави фасади и офис сгради да се лъже обществото.... ами София е същата разруха като останалата част от България. Просто идете по кварталите... там не сте в "София", а в България...
169
3
 
22
 
! Отговори
Цензуркеее преди 11 години
Що ме триете?Щото казах, че при бай Тодор Живков образованието се ценеше?
168
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно момчета, утре Плевнелиев ще иде до Арабските емирства (да потроши малко държавни пари) и тогава ще строим нефтени рафинерии! После едно посещение до Монголия и ще станем европейскии център на производство на облекла от кашмир! След това до братска Бразилия и започваме прозводство на смляно кафе! Време има - нали си го харесахте и си го избрахте - ще има да си го глееееееееедате и да си го слуууууушате!!!...:)
167
3
 
15
 
! Отговори
Гола вода преди 11 години
Mарш под полата на жена ти бе лаладжия,сменяш приоритетите като носни кърпи,продажник!