Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех

България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години
18 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
281
Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех
Президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ. Снимка: БТА

В резултат на срещите досега в Сан Хосе стана ясно, че големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за София тек парк, обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии.

"България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи.

Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев и продължи:

"До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми”.

Платформата "София тек" е финансирана с европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

"Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии", заяви президентът и завърши:

"Две неща вече са сигурни. Първо платформата "София тек" ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе".

Пак там ще бъде разположен
музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от "София тек".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
4
 
3
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Евала Росене, браво, само така!!!
145
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде Комиуняги, плюйте по всички и дано се задавите в собствената плюнка. *** мръсни , не можете вече да крадете и само смърдите.
144
1
 
8
 
! Отговори
някой преди 11 години
А завод за цели проводници?
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 157, Врата показаха на хора от Адеко , за да ги вземат всичките в НР. Уволнени няма имаше преназначени, а колкото до Кол центровете, пак се изгазваш много неподготвен чул или не дочул. НР България е център на Европа и Африка, и кол центъра са под 5% останалите СМЕ IT инженери. Единствено IBM имат САМО кол център тука. Поинтересувайте се преди да пишете глупости
142
3
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
Ако е искрен и не търси печалби (в което се съмнявам, защото е от ГЕРБ) му пожелавам успех ! Оказа се, че дори Президента-аватар е по-добрият вариант от Гоце Ловецу.
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a koja stroitelna firma si mislite 4e shte stroi sofia tech ? To4no taka sushtata kojato postroi biznes zentur
140
2
 
4
 
! Отговори
до 165 преди 11 години
Какви технологии са крали ве *** всичко е платено и предплатено и то на астрономически цени тогава , мислиш ли че ей така се правят компютри , ама то така най лесно се троши държавна пара и се губи нишката . Я бегай искай от китайците по 100 $ за лиценз на Майкрософт пакетите при 300 млн потребители май ще се окаже по евтино сами да си го произведат а , ама еврейчета не дават че ги боли *** *** . Утре ще кажат че са плагиаствали фейсмук е циркаджия тези 3 трилийона зелени хартийки ...
139
3
 
10
 
! Отговори
chicago преди 11 години
г-н Президент всичко това което казвате е много хубаво.Сега като сте в САЩ не ви ли прави впечетление че не всичко е струпано във Вашингтон.Ако направите столицата 5 милиона просто ще останем държава без територия .
138
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този човек (Плевнелиев) с наивната усмивка е на 48 г. и съм чел негово изказване, че има над 1 милион километра зад волана... Мислех си.. Ако средната скорост е 50 км/ч, това прави около 10 г. нон стоп зад волана... като ги извадим от 48 получаваме 38 г. и като махнем още 20 г. до и след казармата, значи получаваме 18 г. време, през което той е градил, учил и се подготвял за президент! Значи няма нищо необичайно в държанието и говоренето му:)
137
0
 
9
 
! Отговори
дрън-дрън преди 11 години
Айде,пак правежи!Ще ли сме да станем......Тези *** пак правят вятър на американците и какво ще направят,едно голямо нищо!Ама имало едни пари за усвояване!Дам,ще ги усвоят некои хора!
136
10
 
8
 
! Отговори
Virtual преди 11 години
Пази боже да стане нещо позитивно в България. То се започва с едни съмнения, упреци...Не можете дори да си представите нещо хубаво да стане.Хубава негативан компания сте се събрали тука няма да ви я развалям...
135
0
 
9
 
! Отговори
бг преди 11 години
Браво 173Там имаше поляни, бунището беше между Младост 3 и Горубляне. Ама, човекът- лозунг трябва да има PR дори с лъжа.
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роска, България се превърна в държава на МОЛ-ове и кол-центрове. До 166, съкращенията в НР са факт. Питай тези, на които им показаха вратата преди 2 месеца. 2000 човека са освободени.
133
4
 
13
 
! Отговори
Овчакупелец преди 11 години
Слугата на Боко Тиквата желае пак да се нагуши (и да нагуши и господаря си естествено). Тя София прилича на нещо средно между средновековен град и краен квартал в Индия. Слугинята Фъндъкова започва втори мандат по блеене и лаене по кучетата, а софиянци от близо и далеч газят в кал, карат колите си из кратерите, борят се на живот и смърт с бездомните пумяри и ***, пропадат в разни ровове и прочее. Тия седнали ИТ център да строят, ама първо град трябва да се направи пък после другото.
132
4
 
6
 
! Отговори
12345 преди 11 години
роско, роско БОКО -ТКВАТА ОТДАВНА СИ Е ЗАПЛЮЛ МЯСТОТО ЗА СТАДИОН- ТАКА ЧЕ ТИ ПАК СИ В ГЛУХА ЛИНИЯ. ПРЕДИ ДА КАЖЕШ НЕЩО ПЪРВО ПОМИСЛИ КАКВО И ИЗМИСЛИЛ МУТРАТА И ТОГАВА ГОВОРИ. ТО НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО ЧЕ СИ ПОД ЧЕХЪЛА НА ЖЕНА СИ АМА ОЩЕ ПО ЯСНО Е ЧЕ СИ И ПОД БОТУША НА МУТРАТА ОТ БАНКЯ. КОМСОМОЛЧЕ-МАКЕДОНЧЕ ЗАСМЯНО ОТ БАТКО БОЧКО ПРЕ+БАНО. ПРЕДИ СИ БИЛ ВЕРЕН НА ДКМС, А СЕГА НА ГРОБ. Я КАЖИ АМА ЧЕСТНО КОГА СИ ИСКРЕН И КОГА ЛЪЖЕШ. МАЙ ПАРАТА ОПРЕДЕЛЯ ЛЪЖАТА. ТОВА Е ТВОЯТА МАКСИМА БАРАБАР С КРАЖБАТА
131
2
 
0
 
! Отговори
Селянин с колело преди 11 години
Мухаххахахаххаха.
130
2
 
13
 
! Отговори
капо преди 11 години
Роската пак не си е пил хапчетата....
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако всички обещания, мераци, начинания и предложения на т.нар. политици до сега можех да ги опиша на една тясна и достатъчно дълга ролка хартия, сигурно щях да имам тоалетна хартия за цял живот!
128
0
 
2
 
! Отговори
фашизма Санчо фашизм преди 11 години
Гробищен парк София червено юдейската номенклатура си прави харакири Соломон Паси реве .
127
1
 
19
 
! Отговори
Глупости! преди 11 години
Плевнелиев разправя как е построил Бизнес парк София върху "бунище". Ще взема да помисля, че лично той изобщо не е идвал тук преди започването на строежите. На това място НИКОГА не е имало бунище. Беше си зелена поляна, на която децата ни играеха и ние от Младост 4 се разхождахме на чист въздух.