Художник от "Титаник" увековечи за Одеса Кирил и Методий

Скопие даде 540 хиляди евро за Солунските братя
24 май 2012 11:01,
150
Художник от "Титаник" увековечи за Одеса Кирил и Методий
Паметникът на Кирил и Методи пред Народната библиотека в София. Снимка: Архив, Dnes.bg

Ансамбълът от паметници на велики исторически фигури в центъра на македонската столица Скопие взе акъла на съседите от Балканския регион.

Редом до внушителния монумент на славния завоевател Александър Велики в началото на седмицата се извиси с ръст от 13 метра на площада и баща му Филип Македонски - поредната грандоманска идея на западните ни съседи, стъпила на 15-метров пиедестал.

Туристите се впечатляват още от император Юстиниан I, Цар Самуил, Даме Груев и др.

Над Вардаро се открояват и внушителните силуети на Кирил и Методий.  

Автор на проекта на светците просветители, излязъл на македонското правителство цели 540 хиляди евро, е Жарко Башески. Заедно с бронзовия вариант на учениците им  - Св. Климент и Св. Наум (творец Перо Кованцалиев – б.р.), общата стойност на паметниците по проекта „Скопие 2014”  набъбна до 1,2 млн. евро. 
 
Монументът на Солунските братя в Скопие не е единственият в западната съседка. Македония се гордее и с този в Охрид от 1992 г.
 
Те са само част от стотиците по света. През последните 6 години техни монументи бяха открити още в Одеса и чешкия град Микулчице, където е погребан Методий.
 
Паметник на светците има и в Унгария. Още през 1885 г. върху стена на параклис в Елванген, Германия, където се смята че е бил заточен Методий, е изваяно негово барелефно изображение, а в съседство през 1975 г. е поставена паметна плоча с релефи.

Българската общност в Чикаго в САЩ също е изразила почитта си към братята. 
 
В деня на българската просвета и славянската писменост и по време, в което учениците мрънкат, че им било по-лесно да пишат на латиница заради чата в интернет, Dnes.bg разкрива част от географията на монументите на Солунските братя. 
 
Холивуд в Одеса
 
Скулпторът, направил камината, за да се изтегне гола Кейт Уинслет в холивудския касоразбивач „Титаник“, издигна Кирил и Методий в Одеса. Валентин Василев, който взе за работата си колективен "Оскар" за спецефектите, направи бронзов монумент с ръст 2,40 м.
 
Паметникът свети отвътре 24 часа, защото светите братя чрез делото си са дали светлина.
 
В братска Русия първите скулптурни изображения на Св. Св. Кирил и Методий са от ХIХ в. и са част от известния бронзов монумент "Апотеоз на славянството" в Новгород от 1862 г. 
 
Той е издигнат в чест на 1000 г. от създаването на славянската азбука във формата на огромна камбана. Фигурите на двамата братя са поставени на върха, те са изваяни и върху околовръстния фриз.
 
През 1992 г. е издигнат паметник и в Москва. Той е поставен близо до монумента на героите на Плевен от Руско-турската война, а мястото е наречено Славянски площад. В постамента е вграден вечен огън, донесен от Божи гроб.

Най-големият паметник в Русия

Най-големият паметник на Кирил и Методий в Русия е издигнат в град Самара пред входа на храма на светите равноапостоли и първоучители.

Композицията на монумента не повтаря нито един от съществуващите в света паметници на Кирил и Методий. Автор е московчанинът Вячеслав Кликов. 

 
Най-много са паметниците в Чехия
 
В Чехия са издигнати най-много скулптурни изображения на двамата братя. Там и в Словакия те са се утвърдили като символ на просветата и знанието, на духовността и моралната извисеност на славянството.

Счита се, че чешкият град Микулчице е мястото, където е погребан Методий. Всяка година на събор, обединяващ стари семейства от Унгария, Словакия и Австрия, Украйна, Латвия, Кипър и други, се стичат хиляди българи. (В базиликата "Сан Клементе" в Рим се намира символичният каменен гроб на Св. Кирил. Намира се на около 10 минути пеша от Колизеума. Светецът е погребан в криптата на базиликата по личното нареждане на папа Адриан ІІ - б.р.). 

Още през 1720-1748 г. статуи на двамата братя са поставени в църквата "Св. Св. Петър и Павел" в друг чешки град - Бърно. През ХVIII в. вътре в храма е издигната композиция в пищен бароков стил, патетичен и претрупан. 
 
За 1000-годишнината от моравската мисия и във Велеград се появяват няколко скулптури. Паметници на солунските първопроходци има в Бочурище, Требич, в Рожков, в Нитра и други места в Словакия.
 
В Прага най-многобройни са пластичните творби и паметниците на създателите на азбуката именно в тези две държави, в които особено в ХVIII в. изкуството се развива под знака на патриотизма и стремежа към културна автономност. 

Първият паметник в България

 
Според "Кирило-Методиевска енциклопедия" (2003) и книгата "Изображенията на Кирил и Методий през вековете" на Атанас Божков (1989) първият наш паметник на равноапостолите в цял ръст и с книга в ръце е от 1883 г. и е в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище "Св. Св. Кирил и Методий" (днес гимназия).

Скулптурата е изваяна от учителя Иван Топалов. Отлята е от бронз в Държавната военна фабрика и в Механотехническото училище в града. Материала за паметника са събрали учениците и гражданите.

 
Най-старата намерена досега такава пластика е от село Големаните, Великотърновско (1874 г.). Висока е 95 см над земята, широка 65 см и дебела 15 см.
 
Най-разпознаваемият
 
Проектът на знаменития паметник пред Народната библиотека в София е на Владимир Гиновски и е бил избран чрез конкурс през 1963-1965 г. Издигнат е през 1972 г. и е сред най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Фигурите са високи по 4,2 м. 
 
Пред него днес политици и родолюбци ще положат цветя, пеейки "Върви, народе възродени!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
uchen преди 11 години
NA VSEKI 10 BULGARE SAMO 1 E OT SOI-OSTANALITE 9 SA ABSOLIUTNI NEVEJI NEZNAIKOVTSI NO ABSOLIUTNI SAMOHVALKOVTSI OT NAI-NAI-NAI- NEVEJITE
101
3
 
11
 
! Отговори
me преди 11 години
Заслугите на братята не са толкова във въвеждането на азбуката, която и без това е циркулирала в тракийските земи, а в преборването на триезичната догма. Благодарение на тях днес всеки християнски народ има право да служи на Бога на собствения си език и да преведе Библията на него. Това е огромно постижение за Европа от онова време, в която Византия и Рим са водили битка за влияние, от която ние, българите, излизаме победители. Ние и целият християнски свят. Именно ТОВА празнуваме днес.
100
7
 
9
 
! Отговори
един истински българ преди 11 години
Явно на някои доста се плаща да плюят срещу България и българщината.Но *** се от злоба .Българи създадоха тази писменост и българската държава я утвърди.Как може да има толкова неграмотни да мислят че за да направиш азбука трябва само да измислиш графични символи.
99
1
 
5
 
! Отговори
akud преди 11 години
аз пък мисля ,че макетата само услуга ни правят, нека вдигат Български паметници. какво лошо има :)
98
10
 
1
 
! Отговори
Вардар, Пирин и Егей преди 11 години
Лелее, татарите имали кОлтура, пък и можели да драсколят с "коптска" азбука. Бравос, татарлар-уногондоллар, машалла. Татко ви Аспарух се гордее с вас.
97
0
 
0
 
! Отговори
до обективен преди 11 години
Потърси за Анонимен римски хронограф в т.ч. и картата към него
96
4
 
6
 
! Отговори
до 134 преди 11 години
Ако искаш, не чествай нищо..Никой не държи точно ти да честваш нещо, нали??? Можеш да си честваш днес мизерния и комплексиран живот
95
0
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
А кой е автора документирал провинция България през 5 век? Дайте повече инфо по въпроса?
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам май, тук са се събрали все "капацитети, чели фиром-ската "енциклопедия". хахаха зобате ли 'знания" от смешниците ?! Ей, това българинът и от история разбира, и мениджмънт, и футбол, и все бедни мизерни...*** и палячовците ви, на 24 май
93
1
 
6
 
! Отговори
до обективен преди 11 години
Дори и да си затворим учите и умовете и да приемем приказката за рожеднната година на България, че е 681/680 г., то това не означава, че преди това не е имало и други държавни /държавообразни формирования на нашия български народ. Да споменен само Одриското царство (ок. 715 пр.н.е. - 46 пр.н.е), създадено от тракийския цар Тер(ес) и добило изключителна мощ и духовен разцвет при сина му цар Ситалк и особено при цар Севт . А споменат е пълководеца на българите през войната с Византия под името ИСПЕРЕРИХ / ЕСПЕРАРИХ. Незнайно защо историческата шарлатания около кликата на професорчето Златарски му е спретнала на пълководеца ни възродителен процес и го е прекръстила на Аспарух /за нуждите на туранските им изследвания на произхода ни/. РИХ е титла равностойна на по-къснаото ЦАР. В западноевропейските династиии малко по-късно тази титла се е появила под латинско влияние като REX със същото значение. И така като ги навържем нещата за българските владетели след 681 г. : ИспереРИХ, ТелеРИХ...От друга страна не случайно синовете на ЕспереРИХ сетнешните българси владетели на ПБД, носят имената ТЕРвел и СЕВар. Някак си се набива на очи връзката с ОДРИСКИТЕ ТРАКИЙСКИ царе ТЕР(ес) и СЕВт , , ...Нали? А ако пък започнем да правим звукови паралели на имената на тракийските владетели и на тези от Първота Българска Държава, то наистина ще стигнем до интересни сходства. Все пак леко променените звучения се дължат на едно 900-1000 години дистанция във времето. А що се отнася за името на държавата ни, защо Одриското царство не се е наричало Българско царство, то само да се спомене ,че един етнос/народ в своето историческо развитие може в различни периоди да е известен с различно име. Но това не променя етническата му или културната му същност. Имахме югославяни, защото имаше Югославия; Германците днес се самоназовата като Дойч, а други народи ги наричат алемани и т.н. но това не ги прави три различни народа, нали? Примери и в съвремието колкото щеш албанци/шиптъри, иранци/перси; италианци/волохи (на полски език) и много-много подобни. Основата ни като народ генетическа, езикова, материална култура е тук , местна и стара. Не е дошла от Монголия нито от Волга.Айде стига толкова , че ще стана хептен досаден. Поздрав, обективен!
92
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Честит празник на всички Българи.Горд съм че нашите свети братя Кирил и Методи са разпространили нашата азбука из широкият свят.А,Б,В,Г,Д,Е,Ж,З,И,Й,К,Л,М....... Моля ви не спорете със българомразците които са на заплата някаде и ни обиждат постоянно все пак е празник днес нека си пишат каквото си искат.
91
0
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
"Ха , обективно ми посочи един стар автор /без значение от произхода му/, или старо писание или надпис, в които в прав текст да е написано името Аспарух, а и такъв, който да ни съобщава, че владетелят на България до официалното приемане на християнството, е бил се е наричал ХАН /туранско-монголска монархическа титла/? "Това няма връзка с моето питане, аз не твърдя, че "прабългарите" са тюрки, а ПИТАМ КОЙ Е БИЛ АСПАРУХ (или е нямало такъв?) и кои са били племената с него, кога е създадена Бълга
90
0
 
3
 
! Отговори
до 126 и 127 преди 11 години
КАНАСУБИГИ т.е. КАНАС У БИГИ т.е. КНЯЗ В (името)НА БОГА. На съвременен украински език "Бог" е "Биг"! А украинците са потомци главно на местен скитско-алански народ, доказано родсвен на Траките. Пък и титлата "хан" или още по-колямата тъпня "кан" никъде не е засвидетелстван! Дори и в т.нар. "Именник на българските владетели", където се споменава титлата "каняз" /канас/ т.е. княз...И макетата яко са ги лъгали и лъжат, ама и в свободна Стара България и нас яко ни манипулират и мислят за невежи ов
89
0
 
4
 
! Отговори
до обективен преди 11 години
Ха , обективно ми посочи един стар автор /без значение от произхода му/, или старо писание или надпис, в които в прав текст да е написано името Аспарух, а и такъв, който да ни съобщава, че владетелят на България до официалното приемане на християнството, е бил се е наричал ХАН /туранско-монголска монархическа титла/?
88
1
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Незнам някой да е твърдял, че траките са били диваци, това просто не е така, но културата им е безписмена и това ги прави много по- малко конкурентни в културно отношение с гръцката история примерно. Ок кога според тебе е създадена българската държава, ако не 681 г. и кой е Аспарух в цялата история около войната през 680 г. какви племена е водил със себе си, езиюници или християни са били те?
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много преди Божидар Димитров е тази измислица, нещата със "славяните" се въртят около Златарски и компания от края на 19 и целия 20 век. До колкото си спомням за славянско присъствие в Западните Балкани говорят ромейските извори, по- точно свързаните с управлението на имп. Ираклий, който разрешил заселването на такива племена от Моравия, като федерати по днешните сръбски земи. Това само по себе си, обаче не е основание да се говори и там за "морета от славяни".:)
86
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до ПешоКак ще славянизираш "прабългари- тюрки", като самото съществуване на "славяни" по българските земи е силно съмнително. Става дума за "славянски" маси от хора, които да "славянизират" някого си. То и самата славянска идентичност на руснаците дори е по- скоро имегинерна и основаваща се на политически уйдурми, казано най- общо.Не смятам, че българите са тюрки, нито пък славянизирани такива, въпроса е в това че поради многото измислици, сега май не можем сигурно да кажем какви сме по прои
85
5
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Българите са славянизирани тюрки, забравили своя език.Българите са насилствено покръстени от Княз Борис.Българите са без елементарна култура, ако мислят различно
84
0
 
3
 
! Отговори
до Охранител преди 11 години
Ами доказва още една лъжа за нашия народ,тиражирана от години за някакви си азиати,уногондури,чукундури и пр.турано-монголци дошли на коне и забили конската опашка тъдява!Така,че нашите "турано-монголски" предци трябва да са били много напред с материала щом са владеели писменост символика,по-стара от тях барем с 15 века.Пък от всичкото отгоре и с местен произход,а не от степите на майка Монголия и батко Казахстан.Гледайте приказките на bTV и може да узнаете,че всъщност *** са "прабългари"
83
1
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
"Има букви в българският, които нямат еквивалент в копският.Те откъде са се взели?"По- надолу е споменато за тях- това се всъщност на база фонетичните различия отделните в разговорни речи. Все пак предполага се, че моравския е по- различен от коптския в Египет нали? Иначе коптската азбука си е гръцка и това е нормално защото и най- стария екземпляр на Библията е на гръцки, а копстката култура е на база християнството.