Художник от "Титаник" увековечи за Одеса Кирил и Методий

Скопие даде 540 хиляди евро за Солунските братя
24 май 2012 11:01,
150
Художник от "Титаник" увековечи за Одеса Кирил и Методий
Паметникът на Кирил и Методи пред Народната библиотека в София. Снимка: Архив, Dnes.bg

Ансамбълът от паметници на велики исторически фигури в центъра на македонската столица Скопие взе акъла на съседите от Балканския регион.

Редом до внушителния монумент на славния завоевател Александър Велики в началото на седмицата се извиси с ръст от 13 метра на площада и баща му Филип Македонски - поредната грандоманска идея на западните ни съседи, стъпила на 15-метров пиедестал.

Туристите се впечатляват още от император Юстиниан I, Цар Самуил, Даме Груев и др.

Над Вардаро се открояват и внушителните силуети на Кирил и Методий.  

Автор на проекта на светците просветители, излязъл на македонското правителство цели 540 хиляди евро, е Жарко Башески. Заедно с бронзовия вариант на учениците им  - Св. Климент и Св. Наум (творец Перо Кованцалиев – б.р.), общата стойност на паметниците по проекта „Скопие 2014”  набъбна до 1,2 млн. евро. 
 
Монументът на Солунските братя в Скопие не е единственият в западната съседка. Македония се гордее и с този в Охрид от 1992 г.
 
Те са само част от стотиците по света. През последните 6 години техни монументи бяха открити още в Одеса и чешкия град Микулчице, където е погребан Методий.
 
Паметник на светците има и в Унгария. Още през 1885 г. върху стена на параклис в Елванген, Германия, където се смята че е бил заточен Методий, е изваяно негово барелефно изображение, а в съседство през 1975 г. е поставена паметна плоча с релефи.

Българската общност в Чикаго в САЩ също е изразила почитта си към братята. 
 
В деня на българската просвета и славянската писменост и по време, в което учениците мрънкат, че им било по-лесно да пишат на латиница заради чата в интернет, Dnes.bg разкрива част от географията на монументите на Солунските братя. 
 
Холивуд в Одеса
 
Скулпторът, направил камината, за да се изтегне гола Кейт Уинслет в холивудския касоразбивач „Титаник“, издигна Кирил и Методий в Одеса. Валентин Василев, който взе за работата си колективен "Оскар" за спецефектите, направи бронзов монумент с ръст 2,40 м.
 
Паметникът свети отвътре 24 часа, защото светите братя чрез делото си са дали светлина.
 
В братска Русия първите скулптурни изображения на Св. Св. Кирил и Методий са от ХIХ в. и са част от известния бронзов монумент "Апотеоз на славянството" в Новгород от 1862 г. 
 
Той е издигнат в чест на 1000 г. от създаването на славянската азбука във формата на огромна камбана. Фигурите на двамата братя са поставени на върха, те са изваяни и върху околовръстния фриз.
 
През 1992 г. е издигнат паметник и в Москва. Той е поставен близо до монумента на героите на Плевен от Руско-турската война, а мястото е наречено Славянски площад. В постамента е вграден вечен огън, донесен от Божи гроб.

Най-големият паметник в Русия

Най-големият паметник на Кирил и Методий в Русия е издигнат в град Самара пред входа на храма на светите равноапостоли и първоучители.

Композицията на монумента не повтаря нито един от съществуващите в света паметници на Кирил и Методий. Автор е московчанинът Вячеслав Кликов. 

 
Най-много са паметниците в Чехия
 
В Чехия са издигнати най-много скулптурни изображения на двамата братя. Там и в Словакия те са се утвърдили като символ на просветата и знанието, на духовността и моралната извисеност на славянството.

Счита се, че чешкият град Микулчице е мястото, където е погребан Методий. Всяка година на събор, обединяващ стари семейства от Унгария, Словакия и Австрия, Украйна, Латвия, Кипър и други, се стичат хиляди българи. (В базиликата "Сан Клементе" в Рим се намира символичният каменен гроб на Св. Кирил. Намира се на около 10 минути пеша от Колизеума. Светецът е погребан в криптата на базиликата по личното нареждане на папа Адриан ІІ - б.р.). 

Още през 1720-1748 г. статуи на двамата братя са поставени в църквата "Св. Св. Петър и Павел" в друг чешки град - Бърно. През ХVIII в. вътре в храма е издигната композиция в пищен бароков стил, патетичен и претрупан. 
 
За 1000-годишнината от моравската мисия и във Велеград се появяват няколко скулптури. Паметници на солунските първопроходци има в Бочурище, Требич, в Рожков, в Нитра и други места в Словакия.
 
В Прага най-многобройни са пластичните творби и паметниците на създателите на азбуката именно в тези две държави, в които особено в ХVIII в. изкуството се развива под знака на патриотизма и стремежа към културна автономност. 

Първият паметник в България

 
Според "Кирило-Методиевска енциклопедия" (2003) и книгата "Изображенията на Кирил и Методий през вековете" на Атанас Божков (1989) първият наш паметник на равноапостолите в цял ръст и с книга в ръце е от 1883 г. и е в двора на бившето Казанлъшко педагогическо училище "Св. Св. Кирил и Методий" (днес гимназия).

Скулптурата е изваяна от учителя Иван Топалов. Отлята е от бронз в Държавната военна фабрика и в Механотехническото училище в града. Материала за паметника са събрали учениците и гражданите.

 
Най-старата намерена досега такава пластика е от село Големаните, Великотърновско (1874 г.). Висока е 95 см над земята, широка 65 см и дебела 15 см.
 
Най-разпознаваемият
 
Проектът на знаменития паметник пред Народната библиотека в София е на Владимир Гиновски и е бил избран чрез конкурс през 1963-1965 г. Издигнат е през 1972 г. и е сред най-добрите постижения на българското монументално изкуство. Фигурите са високи по 4,2 м. 
 
Пред него днес политици и родолюбци ще положат цветя, пеейки "Върви, народе възродени!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
2
 
! Отговори
Македон преди 11 години
Климент Охридски е създателя на кирилицата и е македонец,булгари татари фашисти нещастни само крадете и си присвоявате история!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още когато нямааше "македонска нация", в България и Гърция имаше паметници на свв. Кирил и Методий, и Александър Македонски, и Филип Македонски.Сега това си е някаква подигравка (ирония) на самите "македонци" със самите себе си.
20
15
 
5
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОС преди 11 години
КИРИЛЛОС--ГОСПОДАРСКИ,ГОСПОДЕН....МЕТОДИОС--ПЪТ ДО БОГА,ИЛИ ПЪТЯТ НА ПОЗНАНИЕТО.ТОВА СА ПРЕВОДИ НА ИМЕНАТА НА ДВАМАТА ГРЪЦКИ ИМПЕРСКИ ДУХОВНИ БОИЦИ НА МАИКА ВИЗАНТИА....АЗВУЛГАРИ НЕ ВИЖДАМ ТУКА..КЛИМЕНТ МОЖЕ И ДА Е ВУЛГАРОС...АМА КИРИЛЛОС И МЕТОДИОС НЕ СА НИЛЕ ВУЛГАРИ.....И НЕ СМЕСВАИТЕ ГЛАГОЛСКАТА ВИ АЗБОКА С КИРИЛСКАТА-КОЯТО НЕ Я НАПРАВИЛ КИРИЛЛЛОС А НЯКОИ КРАДЛИВ ВУЛГАРИНН-----НАИ ВЕРОЯТНО КЛИМЕНТ ОТ ЛИХНИДА.МНОГО СТЕ ЗЛЕ И СТЕ ГОЛЕМИ СВЕТОВНИ СМЕШНИЦИ,ЗАВИСТЛИВИ КРАДЛИВИ И ***.
19
2
 
2
 
! Отговори
до обективен преди 11 години
Искаш да кажеш, може би, че след "елинизирането" през 2 в. сл. Хр-. на траките, живели на територията на днешна Южна Румъния, Северна България и останалите балкански територии на юг от Стара планина, дружно са се юрнали към Пелопонес и егейските острови, оставяйки след себе си напълнообезлюдени територии и пустош в Централните и северните Балкани !? Тогава се питам защо антропологичекските белези на над 70% от днешните Българи е източносредиземноморско-балкански расов тип?
18
5
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
"кирилицата и православието са основните неща, които ни разделят от цивилизования свят, кирил и методи са си гърци, които за пари пишат една неприложима азбука (глаголицата) "Факт е, че братята са гърци, факт е че са СЛУЖИТЕЛИ на императора и изпълняват не една и две негови мисии по света. Факт е и, че тяхната азбука глаголицата е била прекалено сложна графично, ЗАТОВА българите са се върнали към старите гръцки букви, с които са писали и през времената на хановете си.
17
3
 
2
 
! Отговори
faian преди 11 години
Честит праздник на всички Българи!За Македонците мога да вметна,че са се огрухали с история ....и не им трябват повече паметници като Алекс.и баща му велики и прадядото.. и по-назаде.Нежно искам да ги попитам?--с македонска наденица в ръце,демек националносамозадоволяване живее ли се.Благодарско. Ха-ха
16
3
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Ок сега е модерно да се отричат тезите от миналото за славпнските измислени морета или пък за тюркоезичните "прабългари", ОБАЧЕ КЪДЕ СА доказателствата, че българите от век насетне са наследници на траките, които са елинизирани след 2 век след Христа и покръстени? Щото доколкото е известно на историята българите от 7 век са били ЕЗИЧНИЦИ, с неизвестен бог или божества.
15
4
 
7
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Солун никога НЕ Е БИЛ български, като българска територия, четете история бе ***, що се излагате като кифли
14
3
 
5
 
! Отговори
9, 11, 16... преди 11 години
ИСТОРИЯТА Е СЕРИОЗНА НАУКА И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КОМЕНТИРА ОТ АМАТЬОРИ.
13
6
 
6
 
! Отговори
до Иво преди 11 години
Да не си им чел Акта за раждане на Кирил и Методий? И още нещо - античните макеДОНИ са признати от водещи световни учени като най-западния клон на ТРАКИТЕ, изпитали и известно илирийско влияние. А щом са били част от многомилионния Тракийски народ, това значи , че македонка - немакедонка, пак двамата свети Братя са си е наша кръв...
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма македонски език. Има македонски диалект на български език. Както има поне още 10тина диалекта. до 14Не, че се хвалим, но България е преживяла 2 империи, ще преживее и поне още 2.
11
2
 
3
 
! Отговори
tor преди 11 години
Субстрат (биохимия) - вещество, което се поддава на въздействието на определен ензим или е необходимо за биосинтеза на други вещества и биологични продуктиprav si brat, tor sme si
10
6
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Иво, СОЛУН Е БИЛ БЪЛГАРСКИ! СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ Е БИЛА БЪЛГАРСКА!и сега има възрастни хора в северна Гърция, които знаят български!
9
10
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Българите не са нито славяни, нито азиатски протобулгари /уногондури, кутригури и пр. чукундури/. БЪЛГАРИТЕ сме най-старият жив народ в Европа, защото тук на балканите живеем от поне 7 хиляди години. Старите ни имена са пелазги /ПЕЛАРГИ ИЛИ ПЕЛГАРИ/, ТРАКИ, МИЗИ и др. Но то е едно и също название за един исъщи етнос- БЪЛГАРСКИЯТ! Етнонимът "Българи" произхожда не от Азия, Монголия, Пакистан и пр. булшит натрапвания за нашия произход, а именно от древният балкански етнически субстрат!
8
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кирилицата и православието са основните неща, които ни разделят от цивилизования свят, кирил и методи са си гърци, които за пари пишат една неприложима азбука (глаголицата)
7
1
 
19
 
! Отговори
българка преди 11 години
ВЕЛИКА Е БИЛА БЪЛГАРИЯ И ВЕЛИКИ ХОРА Е РАЖДАЛА! Нека правят паметници на Великите братя съседните ни държави, за да се знае докъде се простирала държавата ни!Честит да ни е най-българския празник!
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите са толкова славяни, колкото Сталин е хуманист
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фиромците са изкукали тотално. При огромната безработица и мизеря там, харчат безмисло много пари за глупости. Което само доказва, че са българи.
4
7
 
7
 
! Отговори
Ксеркс преди 11 години
Чрез "славянството" руските *** крадат българска история и заслуги, като вместо български пишат славянски, пък че преди 17 век такъв термин "славяни" не съществува са подробности.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е ли асфалт не ми го хвалете пметници, история, култура за какво са ни тия неща, айде че отивам да садя картофите.