Трусът свършил работата на ДНСК, гътнал незаконни постройки

Преглед на печата за 24-и май
24 май 2012 10:03, Бойчо Попов
53
Трусът свършил работата на ДНСК, гътнал незаконни постройки
Снимка: Булфото

„Донякъде природата чрез това земетресение свърши работата на строителния контрол по разрушаване на незаконните постройки."

До това прозрение стига министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след заседанието на Министерския съвет, пише „24 часа“.

Към Павлова бе зададен въпрос как ще се ремонтират порутените къщи в ромския квартал, повечето от които нямат строителни книжа.

Обезщетения от правителствената комисия за бедствия и аварии ще има само за хората, които могат да докажат, че къщите им са законно построени, обявиха Павлова и финансовият министър Симеон Дянков.

„При земетръс няма 100% сигурна сграда", казва в интервю по същата тема за "Труд" Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той посочва, че най-важното за една сграда е нейната експлоатация. Един добре поддържан панелен блок няма да се компрометира никога. Ако няма течове от покрива, няма наводнения, няма увреждане на заварките, той е практически вечен.

„В нашите градове още отпреди 9 септември 1944 г. къщите се правят със зидове, греди, колони. Не са имали противоземетръсни шайби, но въпреки това са устойчиви. Съвременните български сгради издържат трето голямо земетресение: Вранча 1977 г., Стражица 1986 г. и сегашното. И смея да твърдя, че това е защото българските строители и проектанти са предпазливи", обяснява още Кинарев.

"Връщаме таланти с еврозаплати", обявява в интервю в "Стандарт" министърът на образованието проф. Сергей Игнатов. Той отбелязва, че в националната стратегия за научни степени до края на 2013 г. се предвиждат средства за млади и талантливи учени, както и за утвърдени български имена, които да се върнат тук. Предоговорен е и договор от 2005 г., за да получават българите, които участват в грантовите схеми, три пъти повече, отколкото досега. Защото в момента средноевропейският учен и на час не иска да работи за толкова, колкото плащат на българина за ден.

"Другото, което обсъждаме, е свързано с мобилността, обяснява Игнатов. - Искаме да се предвиди финансова схема за реинтеграция за млади хора, които искат да се върнат. Както има средства по програма "Евразъм", които се плащат, за да се пътува навън, да се предвидят пари за завръщане на българските таланти. Тоест те да получават високата европейска заплата и тук."

Предсрочни избори няма да има, заявява в статия за "Монитор" проф. по математика Михаил Константинов. Според него причината е проста - няма политическа криза. Макар и без мнозинство, ГЕРБ си е осигурил парламентарен комфорт, а ако независимите, дето сега го подкрепят, почнат да го рекетират, желаещи да ги заместят - бол.

Предсрочни избори няма да има, защото никой няма сметка от тях. Формално само ГЕРБ би спечелил от такава ситуация, защото ще получи мнозинство в парламента, но предизвикването на предсрочни избори е толкова безотговорно, че Константинов не вярва инстинктът на ГЕРБ чак дотам да им изневери. За да имат някакъв изборен успех на редовните избори през юли 2013 г., и БСП, и останките от традиционната десница се нуждаят от време, за да убедят българските избиратели, че са престанали да гледат само в пъповете си, а са решили да свършат и нещо полезно. ДПС, както винаги, е готово за избори, но трябва да очаква по-скромен резултат в сравнение с 37-те си депутати през 2009 г.

Голямата неизвестна Меглена Кунева и нейната партия-движение могат да разчитат на резултат от максимум 20 депутати, с който да се надяват на включване в управлението чрез някоя нова тройна коалиция, прогнозира Константинов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Охранената г-жа министър отговаря напълно на критериите на началника си - господина Борисова. Нагло е да се правят такива изказвания в момент, когато мъката на хората по разрушените им домове е голяма. Същата госпожа ми направи впечатление и в един друг репортаж, където единствено тя се усмихваше сервилно и самодоволно на "остроумията" на любимия министър председател. Но какво да се прави - такива са нашите политици и министри - некадърни, прости, безчувствени и продажни!!!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ПРАСЕ как може да говори че земетресенията са свършила работа на строителния контрол, докато хората ПЕТИ ДЕН спят по автомобилите си.От Понеделник до днес не са спирали трусовете в Перник и Радомир.Тая *** трябва да си подаде оставката незабавно!!!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може трусът и да е свършил някаква работа, но не я е довършил.А сега тези с незаконните постройки ще си ги поправят (не са чак такива разрушенията) и пак ще са на линия. ДНСК пак ще гледа като напикано дете...
44
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая дебелата Лиляна е женската версия на Боко Рапоня.Същите *** изцепки , нахалство , простотия и селяния.
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лиляна Павлова е една изключително противна *** - точно копие на Тиквата , чийто *** е по-голям от Боковия , но главата и е още по-празна.
42
4
 
14
 
! Отговори
ГЕРБер значи ЖАЛКАР преди 11 години
Гарантирано от ГЕРБ !!! и Лиляна дебелогъзата *** мутресаОтдавна се убедих , че в ГЕРБ са се събрали само най-големите *** , нагли простаци, некадърни и нахални безочливи *** и разбира се техния ВОЖД - Боко Тиквоня - най-голямата мутра и главатар на тази жалка долна сбирщина от ГЕРБ .Всичките простаци покрай него го копират...също и тази дебела *** с 10 декара *** , само глупостите са по-големи от *** на Лиляна Павлова
41
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А, значи трябва да чакаме земетресение, за да срине незаконните хъхряшки развъдници !!!! Тогава защо въобще плащаме заплати на крадците от ДНСК ???И хващам бас, че утре *** *** и защитаващите ги антидържавни организации ще писнат, че ги дискриминират и ще им построят новички къщи като компенсация за напуканите им колиби, за наша сметка разбира се.И съм ТВЪРДО ПРОТИВ да се плащат обезщетения от моите данъци на който и да е - да са си застраховали имотите пернишките кауни !!!
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая пикла по глупаво нещо не можа ли да каже.помогнете на хората най после
39
4
 
21
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Това изречение на г-жа министърката, в първия момент, в който го чух......просто не повярвах на ушите си! Надминава бисерите на Бойко........Това е все едно Цвинокио да каже нещо от типа: "...добре, че беше наемния убиец да ни свърши работата....".....Бе Вие за какво сте начело на държавата?!? Друг ( било и Бог! ) да ви върши работата ли?
38
1
 
5
 
! Отговори
Морски преди 11 години
"Както има средства по програма "Евразъм" - Не вярвам точно това да е казал министъра. По скоро става дума за неграмотността на журналиста - списвач, който не е запознат с европейската програма за обмен на студенти, носеща името ЕРАЗЪМ. И един жокер при желание за образоване - кой е Еразъм Ротердамски може да прочетете на много места в нета.
37
1
 
1
 
! Отговори
жш преди 11 години
До 29А ти откъде си сигурен, че в Гугъл е истината или това, което ти мислиш за истина трябва да важи за всички? Никой не може със сигурност да каже каква е истината, не си живял в миналото, оттам има само различни исторически източници, които историците ползват. Има различни веерсии и това е. Всеки вижда истината по свой начин.
36
0
 
6
 
! Отговори
Handel преди 11 години
В България от много деселтилетия има нормативи за безопасно строителство. Работил съм в прокртанска организация (но не съм ПГС и може да бъркам цифрата), но доколкото помня ако строиш без носещи колони, т.е. само от тухли, максималната височина е 11 пъти ширината на зида - или ако строиш с дебеленина 1 тухла това прави на практика 1 етаж само. А къщата на снимката е над 1 етаж.
35
0
 
4
 
! Отговори
до #36 преди 11 години
"Гътна" е разговорна дума.Хич да не ти прави впечатление, че днес.бг използват разговорни думи в заглавията си, то това им е в... стила, доколкото е уместно да се използва думата "стил" :)
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами ако е така,преведете по сметката на Труса заплатите на ДНСК.
33
3
 
21
 
! Отговори
баба Гицка преди 11 години
Ох министърке, не можа ли уважаема нещо по-смислено да изръсиш? Много сте добри на приказки и изхвърляния, а пък народа мизерства? Що така бе чедо?
32
0
 
13
 
! Отговори
Maks преди 11 години
" Днес.бг " що за дума е " гътна " ?
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пиниза е ,че покрай тези обезщетения ще се изпише и открадне много държавна пара и няма как да се хване.Да не говорим колко извънреден труд ще намажат някои чантаджии,докато описват щетите.И ако дават на пострадало домакинство по 350 лева,то изписват за тях изписват по 3500.Куче влачи рейс.За горива за автомобили,извънредни и кой знае още какви съществуващи и несъществуващи разходи.
30
1
 
10
 
! Отговори
osata преди 11 години
За обезщетение при земетресение има една мноооого удобна и нескъпа услуга - нарича се застраховка! Така че не е длъжна държавата, т.е. народа да плаща тези леки разрушения.Който не си е направил застраховка, ще плаща от джоба си, защото 30-35 лв. на година е приемлива сума.
29
1
 
8
 
! Отговори
ebalnika преди 11 години
da go *** v ministara 6to ne go slojat na detektora na lajata i ne go pitat kral li si ot darjavata "da" ili "ne" da se vidi kradeca goni kradeca ili ne
28
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Строителната политика на ГЕРБ се ограничава само до подялбата на еврото от еврофондове при строежите на магистралите. Липсва каквато и да е политика за евтини и безопасни жилища и там всичко е оставено на самотек на частни фирми близки до ГЕРБ и алчни за печалба чрез некачествено строителство.