Трусът свършил работата на ДНСК, гътнал незаконни постройки

Преглед на печата за 24-и май
24 май 2012 10:03, Бойчо Попов
53
Трусът свършил работата на ДНСК, гътнал незаконни постройки
Снимка: Булфото

„Донякъде природата чрез това земетресение свърши работата на строителния контрол по разрушаване на незаконните постройки."

До това прозрение стига министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след заседанието на Министерския съвет, пише „24 часа“.

Към Павлова бе зададен въпрос как ще се ремонтират порутените къщи в ромския квартал, повечето от които нямат строителни книжа.

Обезщетения от правителствената комисия за бедствия и аварии ще има само за хората, които могат да докажат, че къщите им са законно построени, обявиха Павлова и финансовият министър Симеон Дянков.

„При земетръс няма 100% сигурна сграда", казва в интервю по същата тема за "Труд" Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той посочва, че най-важното за една сграда е нейната експлоатация. Един добре поддържан панелен блок няма да се компрометира никога. Ако няма течове от покрива, няма наводнения, няма увреждане на заварките, той е практически вечен.

„В нашите градове още отпреди 9 септември 1944 г. къщите се правят със зидове, греди, колони. Не са имали противоземетръсни шайби, но въпреки това са устойчиви. Съвременните български сгради издържат трето голямо земетресение: Вранча 1977 г., Стражица 1986 г. и сегашното. И смея да твърдя, че това е защото българските строители и проектанти са предпазливи", обяснява още Кинарев.

"Връщаме таланти с еврозаплати", обявява в интервю в "Стандарт" министърът на образованието проф. Сергей Игнатов. Той отбелязва, че в националната стратегия за научни степени до края на 2013 г. се предвиждат средства за млади и талантливи учени, както и за утвърдени български имена, които да се върнат тук. Предоговорен е и договор от 2005 г., за да получават българите, които участват в грантовите схеми, три пъти повече, отколкото досега. Защото в момента средноевропейският учен и на час не иска да работи за толкова, колкото плащат на българина за ден.

"Другото, което обсъждаме, е свързано с мобилността, обяснява Игнатов. - Искаме да се предвиди финансова схема за реинтеграция за млади хора, които искат да се върнат. Както има средства по програма "Евразъм", които се плащат, за да се пътува навън, да се предвидят пари за завръщане на българските таланти. Тоест те да получават високата европейска заплата и тук."

Предсрочни избори няма да има, заявява в статия за "Монитор" проф. по математика Михаил Константинов. Според него причината е проста - няма политическа криза. Макар и без мнозинство, ГЕРБ си е осигурил парламентарен комфорт, а ако независимите, дето сега го подкрепят, почнат да го рекетират, желаещи да ги заместят - бол.

Предсрочни избори няма да има, защото никой няма сметка от тях. Формално само ГЕРБ би спечелил от такава ситуация, защото ще получи мнозинство в парламента, но предизвикването на предсрочни избори е толкова безотговорно, че Константинов не вярва инстинктът на ГЕРБ чак дотам да им изневери. За да имат някакъв изборен успех на редовните избори през юли 2013 г., и БСП, и останките от традиционната десница се нуждаят от време, за да убедят българските избиратели, че са престанали да гледат само в пъповете си, а са решили да свършат и нещо полезно. ДПС, както винаги, е готово за избори, но трябва да очаква по-скромен резултат в сравнение с 37-те си депутати през 2009 г.

Голямата неизвестна Меглена Кунева и нейната партия-движение могат да разчитат на резултат от максимум 20 депутати, с който да се надяват на включване в управлението чрез някоя нова тройна коалиция, прогнозира Константинов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
32
 
! Отговори
буб преди 11 години
Гоше, не са виновни софиянците, а провинциалистите коитомасово идат в Сф и точно те е издигат и грабят пари за тях си и се наричат "софиянци".Аз понеже съм провинциалист живеещ в софия много добре виждам че истинските софиянци са скромни, а *** са тия дет а нахакани и аругантни...
6
4
 
38
 
! Отговори
Демон преди 11 години
Аз предлагам цялото правителство и целия парламент, заедно с президента и всички кметове, да ги преместим в Софийския централен затвор, където им е мястото!!! Там съвместно ще им мирише на избори, джибри, филии с мас, магистрали, блатни кокичета и прочие. За развлечение всеки ден Веско Маринов да им изнася концерт и да освежава въздуха около тях!!!
5
0
 
18
 
! Отговори
faian преди 11 години
Трусът свършил работата на ДНСК, гътнал незаконни постройки--беряха тухли,садиха у махалата,беряха и садиха...Ха сега си пребирайте реколтата.Ха-ха
4
10
 
7
 
! Отговори
do1 преди 11 години
Абе земеделец , преди 50 години пак ли харп , шистов газ и на бабина ти трънкина са предизвиквали земетресения ? Аман от параноици ! Четете книги за конспирации и подобни глупости , ама не си давате сметка , че това е пропаганда , точно като книгите на другарите едно време за злия империализъм !
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Трусът свършил работата на ДНСК, гътнал незаконни постройки"а ДНСК ще си върнат ли незаконите заплати
2
10
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
На всички...софиянци,от няколко дена светът им е...крив,защото не могат да...спят от тези перманентни земетръси.Посмачка им се...фасона,но поне е...добре,че няма жертви от тазиприродна...колизия.Наспете се...спокойно столичани,днес е...празник и природата...почива.
1
12
 
15
 
! Отговори
ШИСТОВИЯ ГАЗ ЩЕ ГЪТН преди 11 години
Федерален доклад в САЩ твърди, че зачестилите земетресения в щатския среден запад се дължат на масовото сондиране на нефт и шистов газ (.seismosoc.org/FMPro , watershedsentinel.ca/content/does-gas-fracking-cause-earthquakes р globalpost/dispatch/news/regions/americas/united-states/120406/us-earthquakes-oil-and-gas-production-midwest). Това не е първото подобно научно съобщение. Подобни изследвания бяха извършени и във Великобритания след първите сондажи за шистов газ и няколкото силни земни труса, последвали фракинг-а. (bbc.co.uk/news/uk-england-lancashire-15550458). Разбира се противниците на твърдението, (най-вече от добиващите компании) твърдят, че доказателствата са по-скоро косвени. Фактите обаче говорят друго - през последните 10 години слабите земетресения са се увеличили 2 до 3 пъти в районите с най-интензивно проучване. "Годишният брой на леките трусове в периода 1970-2000г. е бил около 21 на година. В периода на първата вълна на проучване и добив 2001-2008, броят е скочил на 29, а през последните 3 години скокът е главоломен - 2009-та - 50, 2009 - 87, 2011 - 134......". (.seismosoc.org/FMPro)