До 2016 година всички сгради с паспорти

Целта е да се види доколко издържат на земетресения
25 май 2012 12:27,
369
До 2016 година всички сгради с паспорти
Лиляна Павлова иска и застраховката на сградите да стане задължителна Снимка: архив, БТА

"До 2014 година трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016-а на всички". Това заяви пред bTV регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите й процедурата, която отнема не повече от месец, трябва да бъде извършена от етажната собственост. Министърът увери, че това не е толкова скъпо - 3-4 лева на кв/м.

"Целта на паспортизацията е да се разбере действително до колко издържат сградите, каква е тяхната конструктивна устойчивост", поясни Лиляна Павлова. Според нея за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но тя трябва да се поддържа експлоатационно.

"Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики", поясни министър Павлова. "Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря", добави министърът.

Паспортизацията ще е задължителна, а според министъра и застраховката трябва да стане такава.

"В закона пише, че всички публични сгради задължително трябва да имат застраховка, а за частните е препоръчително", поясни регионалният министър.

Лиляна Павлова припомни и процедурата, по която пострадалите от силното земетресение във вторник сутринта мога да кандидатстват за помощ от държавата.

"До 14 дни трябва да се подаде жалба в общината, в която да са включени снимки, за да се види какво се е случило. Помощта ще бъде давана само за домовете, в които живеят, не за вили", поясни министър Павлова. По думите й вече са подадени над 1400 жалби в Пернишко.

В момента 25 екипа обикалят по сградите, за да проверят щетите, но с приоритет са административните, болниците, детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
31
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Тая Лиляна е много арна!Хем е сочна хем е дебела!Хем е куха като Бойчето!
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавен рекет 300 лв !На тиквата нали му е било професия.
15
0
 
35
 
! Отговори
tor преди 11 години
Няма какво да се занимаваме с тези давайте няма какво да се чака живота е твърде кратък да ги изметем нужни са ни не повече от 24 часа но е нужно единство а не да се ядем един на друг....
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
zadavase nai goljamata krajba na naroda izmislena ot tezi bokluzi ha sega smetnete si po 6 lv na kv .metur i kvo stava ah ah pak si gi izberete tezi
13
0
 
24
 
! Отговори
аз преди 11 години
ето пак нашите ще вземат по някой лев
12
1
 
41
 
! Отговори
new koz преди 11 години
*** ***, грухти нови безсмислици!
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не някой друг, то поне тая ще закопае ГЕРБ на следващите избори с дебелашките си идеи за развитие. Куха лейка!
10
0
 
41
 
! Отговори
нервна преди 11 години
Тия гадове пак подготвят поредният пладнешки обир на гражданите,замаскиран по задължителна "грижа" за сигурността им.Що,като имам паспорт,по-малко ли ще друса земята?Нема да мирясат,докато не отнемат едничката собственост на хората-жилищата.Аре,у лево,да идва 2013,и да ви наритаме.
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ще ни гарантира паспортизирането ? Нали всяка сграда при пускането и в експлоатация има пълен набор от строителни книжа ! Там където има видими дефекти , собствениците им сами ще имат интерес да ги посочат , но там където всичко е на ред , не виждам смисъл ! Или това е поредното обирджийство ?
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези пак искат да крадат от народа-пълни фашаги са
7
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маика ви алчна да .., нали има конструктивен план при строителството на всяка сграда ,няма аз като поп да давам за поредната простотия.Смърт на правителството.
6
3
 
32
 
! Отговори
Momo преди 11 години
Ми как ще е скъпо? Колко са две минимални заплати за обикновеният българин, който е наследил апартамента от дядо си?Това за частни къщи ще важи ли?!
5
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ехаааа, пак някой ще гушка по 3-4 лв на кв.м. Че това си е една месечна запклата за тристаен апартамент - нищо работа според министърката.
4
0
 
16
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Коя е таа убавица?...
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то до тогава здрави къщи няма да останат
2
1
 
49
 
! Отговори
епицентър перников преди 11 години
задължително пътувате догодина на майната си
1
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Министърът увери, че това не е толкова скъпо - 3-4 лева на кв/м."Ай ще те... в шопарския г*з! И какво като не е скъпо? Я на мен всички в Бг "задължително" да ми дадат по толкова. Щото не е толкова скъпо...