До 2016 година всички сгради с паспорти

Целта е да се види доколко издържат на земетресения
25 май 2012 12:27,
369
До 2016 година всички сгради с паспорти
Лиляна Павлова иска и застраховката на сградите да стане задължителна Снимка: архив, БТА

"До 2014 година трябва да е готова паспортизацията на големите сгради, а до 2016-а на всички". Това заяви пред bTV регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите й процедурата, която отнема не повече от месец, трябва да бъде извършена от етажната собственост. Министърът увери, че това не е толкова скъпо - 3-4 лева на кв/м.

"Целта на паспортизацията е да се разбере действително до колко издържат сградите, каква е тяхната конструктивна устойчивост", поясни Лиляна Павлова. Според нея за всяка сграда по проект е записано колко издържа на земетресение, но тя трябва да се поддържа експлоатационно.

"Ако през годините са махани носещи стени, това е нарушило експлоатационното състояние и е нарушило първоначалните характеристики", поясни министър Павлова. "Затова всяка сграда трябва да има техническо и конструктивно обследване и технически паспорт, който ще покаже вече на коя степен отговаря", добави министърът.

Паспортизацията ще е задължителна, а според министъра и застраховката трябва да стане такава.

"В закона пише, че всички публични сгради задължително трябва да имат застраховка, а за частните е препоръчително", поясни регионалният министър.

Лиляна Павлова припомни и процедурата, по която пострадалите от силното земетресение във вторник сутринта мога да кандидатстват за помощ от държавата.

"До 14 дни трябва да се подаде жалба в общината, в която да са включени снимки, за да се види какво се е случило. Помощта ще бъде давана само за домовете, в които живеят, не за вили", поясни министър Павлова. По думите й вече са подадени над 1400 жалби в Пернишко.

В момента 25 екипа обикалят по сградите, за да проверят щетите, но с приоритет са административните, болниците, детските градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
10
 
! Отговори
dragko преди 11 години
Тия почват да правят пари от нещастието и притеснението на хората.Сега трябва да събираме пари и за паспорти на сгради.Въобще имат ли вяра в Бога?
256
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия комунисти от герб, ако може ще ни застраховат и за въздуха, който дишаме. Такъв идиотизъм не бях чувал-да ти застраховат задължително имота.
255
6
 
5
 
! Отговори
ъуеъ преди 11 години
много сте зле,ве тикви,паспортизацията е гласувана точно по време на управлението на бсп-2006/2007.значи частната ви собственост е много неприкосновена и държавата не може да ви се меси,ама като стане фал-държавата трябва да плаща.хитри сте като стадо лисици.
254
2
 
6
 
! Отговори
Deko преди 11 години
Най-интересното е, откъде им идват тия безумни идеи в милииционерските глави. Чудят се по какъв начин да те обират. Това са сгради на собствениците и единствено те могат да се разпореждат с тях и да предприемат нужните мерки по укрепване, саниране и т.н. Всеки се грижи за собствеността си, другари *** от герп.
253
0
 
4
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
И защо...???- ЗАЩО НЕ ПОЧВАТ ОТ НАЙ-СТАРИТЕ...ПРИМЕРНО- СТРОЕНИТЕ ДА 1950Г ДО КРАЯ НА 2013Г- СТРОЕНИТЕ ДО 1960Г ДО КРАЯ НА 2014 И Т.Н.- А ПОЧВАТ ОТ ПАНЕЛКИТЕ СТРОЕНИ 80-80ТИ ГОДИНИ...- УХ, ЧЕ СМЪРДИ...С
252
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-доброто от всичко е, че се усеща краят на това скапано комунистическо милиционерско управление, на тия които крепяха идиотизма на Тошо и днес са се загрижили за народа си. Което и правителство да дойде след тях, ще отмени идиотските им закони които приемат за да оправдаят некадърното си управление.
251
0
 
6
 
! Отговори
DeDe преди 11 години
Във белите държави хората се застраховат защото заплатите са човешки и стигат за нормален живот .Във БГ . парното те ***, тел.оператор ,енергото ,водата ,храни лекарства ,всичко е измама.Чудиш се как да си платиш сметките ,коя да просрочиш ,ще се застраховаш. ? Като изравнят заплатите и сметките като европейските ,тогава може ,сега сметките са по високи а заплатите най ниски от европа .Храната и водата отрова и си плащаш за това.
250
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Svinio debela!
249
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
ГЕРБЕРАСТИТЕ ПАК ПРОКАРВАТ В ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО КОРПОРАТИВНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ И НЯКОЛКО ПРИБЛИЖЕНИ ФИРМИ, КОИТО ЩЕ ИВЪРШАТ ПАСПОРТИЗАЦИЯТА. И ЗА ВСИЧКО ХОРАТА ЩЕ ПЛАЩАТ. ТАКОВА НЕЩО НИКЪДЕ НЯМА. ВМЕСТО ДА РАБОТЯТ - САМО СХЕМИ МИСЛЯТ?ДОБРЕ ЧЕ ИДВАТ ИЗБОРИ И ЩЕ ГИ ИЗРИНЕМ ОТ ВЛАСТТА.
248
0
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Паспортизация задължителна - *** долни сте вие.
247
0
 
6
 
! Отговори
Томас преди 11 години
тия са същите боклучави комунисти
246
1
 
8
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ПЛАНИРАНО Е... ОТ ЦВЕТЕЛИНКА БОКОВА...- ДО 2016 ГОДИНА 2 500 000 БЪЛГАРИ ДА ОСТАНАТ БЕЗ ЖИЛИЩА...!!!ЧЕ СИ ГО И КАЗАХА...
245
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредните идиотизми на това управление. Убедих се, че БСП е единствената алтернатива срещу комунизма в тази държава.Другарите милиционери не проумяват, че поддръжката на сградите е свързано с пари, а на фона на тази мизерия и безработицата, до която ни докараха-интересно е с какви средства ще се осъществи това.
244
0
 
10
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Това са поредните крачки към обиране на населението и контролирането му. 3-4 ЛВ на квадратен метър ще се опитат да вземат - и от какъв зор ще им ги давам? Родителите ми са строили къщата ни, сложили са в нея много желязо и бетон - сега някаква кифла ще ми я проверява - ай сиктир.
243
1
 
7
 
! Отговори
Rado преди 11 години
Тия гербави комунисти и милиционери, с милиционерските си мозъчните си гънки какво ли няма да измислят за да свалят и ризата от гърба на сиромаха. Интересно е , с какво ще подсилят сградите-нови заварки на панелките ли. Какви ли не идиотизми видяхме през това скапано комунистическо управление за 3 години.
242
5
 
3
 
! Отговори
уеъ преди 11 години
сори,666,ще има паспорти,сдружения и санирания,защото освен *** като теб,в тази държава има и нормални хора,които искат да живеят в добре уредена и приятно изглеждаща среда,а не във *** коптори.и нормалните хора са много повече от бай габровци като теб.бас държа,че не си плащаш и таксата за входа,***
241
2
 
10
 
! Отговори
Герберски похвати преди 11 години
Много хора от Перник и околните селища трета нощ не могат да се приберат по домовете си. Най-силното земетресение в региона от век насам ги хвърли в страх и, както се оказа след първите бодри съобщения за липса на щети, засегна над 60 процента от сградния фонд в града. Каква помощ получиха бедстващите от своята държава, на която плащат данъци, от организациите и институциите, предназначени за това? Бойко Борисов и министрите му се завъртяха пред камерите, раздадоха разпореждания и обещания и си заминаха. Перничани останаха, оставени на себе си и на чиновническото равнодушие да се редят на дълги опашки за държавна милост. Пари за компенсация на щетите имало предостатъчно, изпъчи се Дянков, щели да се раздават по 325 лева. Колосална сума ама не било за всички, а само за социално слаби. Другите трябвало в срок от две седмици да представят молба със снимков материал за щетите в домовете им и оценка от лицензиран оценител. После да си платят ремонта, да съберат документи, пък чак тогава да чакат покриване на част от разходите. Чиновниците и министрите не ги интересува откъде ще се вземат толкова лицензирани оценители, че за две седмици да огледат хиляди къщи и апартаменти. Не им хрумва, че могат да помогнат със строителни материали и пр. Върха на цинизма и бездушието обаче постигна наконтената млада министърка Лиляна Павлова - земетресението било решило въпроса с незаконното строителство в Перник, заяви тя. А че хората от незаконните постройки (защо и доколко са незаконни също е интересен въпрос) сега няма къде да живеят въобще На кого му пука, важното е, че не са се напукали магистралите. В часовете след земетресението тръгна шегата, че перничани взели по един винкел и тръгнали да търсят някой си Рихтер. Е, май не им остава друго, освен наистина да грабнат винкелите. Но вече ще знаят кого да търсят.
240
0
 
15
 
! Отговори
Бедствието Павлова преди 11 години
Сега ще започне голямото събаряне на несъответстващи жилища,земетръса не успя ама Павлова ще остави половин България без дом.гарантирано
239
0
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
АБЕ ЛИЛЯНЧЕ,АБЕ ДЕТЕ НАИВНО...- КАТО ИМАМЕ ПРОЕКТИ ЗА СГРАДИТЕ - ЗА КАКВО СА НИ ТЕЗИ "ПАСПОРТИ"...?- КАТО СИ ЗАСТРАХОВАМЕ КЪЩИТЕ - ТИ ЗА КАКВО СИ НИ...??- АМИ КАТО ЗАСТРАХОВАМЕ ВСИЧКО - ЗА КАКВО ТОГАВА НИ Е ДЪРЖАВА...???Я ХВАЩАЙ ПЪТЯ ЗА БАНКЯ ДА САДИШ КАРТОФИ, ЧЕ БОКО И ЗА ТОВА ВЕЧЕ ГО МЪРЗИ...
238
0
 
2
 
! Отговори
koituiavatar? преди 11 години
vii na rabota na4i tui rabotite da pi6ete gluposti po forumite.4inovni4eska sgan