Ромите – най-належащият проблем с човешките права у нас

Корупцията и безнаказаността също са посочени в доклад на САЩ
25 май 2012 14:49,
397
Ромите – най-належащият проблем  с  човешките права у нас
Ромите са проблем при спазването на човешките права у нас. Снимка: Impact Press Group

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащият проблем при спазването на  човешките права в България. Това отчита Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за състоянието на човешките права по света през 2011 г.

В доклада се обръща внимание на насилието от страна на крайнодесни екстремисти над роми, мюсюлмани и други религиозни общности.

Корупцията продължава да е пречка пред административния капацитет на правителството и общественото доверие в съдебната система и други държавни институции, се отбелязва още в документа.

Други нарушения на човешки права в България според Държавния департамент са тежките условия в затворите и други места за принудително задържане, включително пренаселеността.

Има сигнали за лошо отношение към затворници и арестанти, особено към членове на малцинства. Отбелязват се бавенето на съдебната система при вземане на решения, сигнали за злоупотреба със СРС, насилие и дискриминация над жени, насилие над деца, дискриминация на членове на ромското и турското етническо малцинство, антисемитски вандализъм, трафик на хора и дискриминация на хора с увреждания, на лесбийки, гейове, бисексуални и травестити, както и срещу заразени с ХИВ/СПИН.

Правителството е взело мерки за съдебно преследване и наказване на официални лица, извършили злоупотреби в службите за сигурност и на други места в държавното управление. Действията им обаче често са неефективни, а безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада.

Законът в България гарантира свободата на словото и на печата и правителството в общия случай спазва тези права. Има обаче изразено от много места безпокойство от доминацията на медийния пазар от бизнес интереси, търсещи политическо влияние.

Неправителствени организации съобщават, че журналисти практикуват автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери и от организирани престъпни групировки за публикуване или на положителни материали за лидерите и престъпните групировки, или на отрицателни материали за съперниците им.

Има освен това сигнали, че собственици на медии са принуждавали журналисти да променят начина, по който отразяват фактите. Журналисти са се  оплакали, че някои медийни компании държат неофициални списъци  на политически партии, хора и теми, които трябва да се отразяват само в положителна светлина.

Медийната собственост остава само частично прозрачна и няма граждански мониторинг на субсидираните от правителството медии, които са най-популярните извън столицата, се посочва още в доклада.

Наблюдателите определиха местните и президентските избори от 2011 г. като свободни и честни и като отразили "съблюдаването на основните права и свободи", но отбелязаха и сигнали за купуване на гласове и слабости в организацията, се казва в документа  на Държавния департамент, цитиран от БТА.

В него се посочва още, че през ноември и декември прокуратурата е завела 102 дела, а съдът е осъдил 18 души за нарушения на избирателния закон на местните и президентските избори от октомври. Продължава разследването по още 42 случая на изборни нарушения. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още по темата: САЩроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За интеграцията на ***:1. Всичките им деца на училище, задължително и безплатно, при неизпълнение - строги санкции на родителите.2. Детски надбавки само до трето дете.3. За извършена кражба, веднага в затвора!4. За неплатени задължения към държавата - безплатна трудова повинност. 5. Работодателите, да ги наемат на работа, според техните умения и възможности!
302
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо ни занимават с проблема кой ще заграби онези 13% от парите, които ЕС дава на България - тоест, не ни дава нищо, а ни връща част от нашите пари, но с указание да не ги харчим за себе си.Какво ме грее мен, че парите, откъснати от залъка на семейството ми, щели да бъдат излапани от крадливи чиновници или от *** големци, а нямало да бъдат разпределени между 300 000 ***, та да ги излапат те?!
301
1
 
17
 
! Отговори
Обобщение на 347 преди 11 години
В аспекта на *** проблем, нашият "келепир" от членството ни в Европейския съюз е следният:Длъжни сме да отделяме част от нашите заработени с труд пари и да ги даваме като членски внос в ЕС. После от ЕС ни връщат част от тези пари, като ни нареждат как да ги харчим - не за децата ни и за възрастните ни родители, не за собственото ни здраве, а за да храним ***, които от "благодарност" вият като кучета от злоба срещу България и българите и искат още, и още и още пари наготово.
300
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който не работи, няма да яде! Точка!
299
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли друга Държава,която да допуска в парламента си група на етническа основа?Руснаците изпратитиха на Евровизия бабушките,ама не са ***.Пусна "България търси таланти"- някои от "талантите" едвам оправят българския!Няма ли една глава в това правителство да помисли как да запази българите да останат в Държавата си, ами само с долади ни занимават.
298
1
 
10
 
! Отговори
Основна грешка преди 11 години
се прави в случая, но тя се изплъзва на коментаторите, писали по-долу. ДАВАЛИ се били ПАРИ от Европа за ***, ама не стигали до тях.Откъде накъде някой ще дава готови, сухи пари на здрави и прави хора, които могат да се издържат сами, но НЕ ИСКАТ. И именно защото не искат, заради този техен каприз, инат и глезотия, накой бил ДЛЪЖЕН да им дава готови пари на ръка, та да не измрат.Всъщност, какви пари ДАВА Европа? Дава част от парите от нашите задължителни ежегодни вноски като членове на ЕС.
297
1
 
15
 
! Отговори
георги преди 11 години
аз си мисля, е най-належащото право на ромите е правото да имат максимум по 2 деца ! След това ще си говорим за всички останали права. Те се множат по-бързо и от кучетата.
296
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A stoe tui mangalizazia BA........
295
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ромите са като ***. За *** решението е едно - Raid ... до крак
294
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да им ги дадем да ги интегрират. Нали само говорят колко е важно да ги интегрираме. Ама май парите за интеграция ни ги дават с уговорката да си ги държим в България ромите.
293
0
 
19
 
! Отговори
RD преди 11 години
Лесно се слагат етикети колко сме зли, расисти крайно десни.... Ама като надушат някой по техните земи бързат да ни го върнат. За *** като с ***/ поливане с подходящ препарат.
292
0
 
8
 
! Отговори
До Жорж 329 преди 11 години
Пишеш верни и разумни неща. Само едно от тях е наивно. Няма как да се получи ромска държава, те не са кадърни за нищо друго, освен да вървят като стадо овце или да направят някоя дребна, локална беля.
291
0
 
0
 
! Отговори
TTRREE преди 11 години
KUDE DA BE6E TAKA.......DANO......
290
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da gi vaksinirame ,vsichki tia otrepki.
289
0
 
18
 
! Отговори
интегриран бьлгарин преди 11 години
Незнам дали ние ще изпратим *** в Щатите ,ама те сьвсем скоро ще ни изпратят навьн и то сами доброволно ще си трьгнем . Пьрво ще се дигне това дето е останало по селата и може да ходи ,а после ще духнат и тези от градовете....Филма е с абсолютно ясен краи. А ако питате управляващите ще разберете ,че такьв проблем няма и всичко е преувеличено и че и в страната има 300 000 *** / роми /.
288
0
 
3
 
! Отговори
AZ KAZAH, DRUGI DA S преди 11 години
RESHENIETO E. *** TRIABVA DA SE OTKASNAT OT SREDATA SI, DA SE RAZPRASNAT,DA NE SE SABIRAT V OBSHNOSTI,ZAKONNI MERKI SRESHTU RAZDAEMOSTA,RAZSLEDVANE NA VSICHKI "BARONI"i NAI_VAJNOTO OTNEMANE NA DECATA OT TEZI RODITELI KOITO NE RABOTIAT,PROSTITUIRAT I T< N. DECATA DA UCHAT I JIVEIAT V PANSIONI DALEC OT PRESTAPNATA SREDA, VSICHKI PRESTAPLENIA _PO ZAKONA- SAD -PRISADA-ZATVOR. BORISOV DA PREREJE LENTATA NA PONE EDIN ZATVOR. USILIETO TRIABVA DA E VARHU DECATA--DALECE OT PRESTAPNICITE I GRAMOTT
287
0
 
21
 
! Отговори
Никодим преди 11 години
*** да се изпратят в САЩ, за да ги настанят в резерватите на индианците.Последните пооредяха за последните 150-200 години и сега там има много място за ***! Нищо не са 1 млн. *** за страна като САЩ!Така ще ни отърват от тази зловредна човекоподобна пасмина и ще имат материал за най различни медицински и прочие опити.Това ще бъде приятелски жест от страна на Щатите и компенсация за добрините, които им прави България!
286
0
 
20
 
! Отговори
пирамидата ЕС преди 11 години
Който е контактувал с ромски организации знае, че те отказват да осигуряват работа на ***. Такава им е политиката. Крадци на еврофондове и някой от много високо и отдалеч явно има интерес да няма отчетност на евроромските пари. Така че не ме интересува кой какви доклади пише, важното е, че няма нито дума за отчет на европарите. ЕС е пирамида
285
0
 
27
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
За мен тази статия е определено поръчкова. Факт е,че вече 5-6 години от ЕС се отпускат големи суми "за интегриране" на ромите (демек ***) у нас. Тези пари като правило се разпределят между управляващите, неправителствените организации, самообявили се за защитници на правата на *** и определени *** първенци, които осигуряват срещу заплащане *** гласове на изборите. А ние братовчедите ги интегрирме вече над 50 години, така че който *** братовчед е искал, отдавна се е интегрирал и дори името си е сменил с българско. А да интегрираш крадци, побойници, убийци е безпредметно и резултатът ще е никакъв. Обърнете внимание: в с.Мечка, плевенско, *** буквално издевателстват над българите крадат, бият, пребиват и убиват. Участъковият инспектор и полицейски началници от Плевен обаче са на страната на *** и са ги пуснали да правят каквото си искат. Е, кой е дискриминираният в това село : *** или българите?! А държавата в лицето на полицията, прокуратурата и съдът има възможност да изправи тази неправда: достатъчно е персоналът на горепосочените институции д си припомни, че *** са равноправни граждани на България и като такива се ползват с всички права, НО И С ВСИЧКИ ЗАСДЪЛЖЕНИЯ! И ИМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА СПАЗВАТ ТЕЗИ ЗАКОНИ, ИНАЧЕ *** В ЗАТВОРА! Не бихме желали БГ да изпълнява ролята, която ЕС й отрежда : заедно с Румъния гето на *** в Европа. И Министерският съвет трябва да го има това впредвид, иначе след 15-20 ще станем Ромска република България.
284
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е от ЕС да кажат кой разпределя парите за *** в България и защо не е направена нито една проверка. Защото , дами и господа, тия от ЕС комисиите са безотговорни и може би имат интерес да няма отчетност на парите. Куче влачи, диря няма.