Ромите – най-належащият проблем с човешките права у нас

Корупцията и безнаказаността също са посочени в доклад на САЩ
25 май 2012 14:49,
397
Ромите – най-належащият проблем  с  човешките права у нас
Ромите са проблем при спазването на човешките права у нас. Снимка: Impact Press Group

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащият проблем при спазването на  човешките права в България. Това отчита Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за състоянието на човешките права по света през 2011 г.

В доклада се обръща внимание на насилието от страна на крайнодесни екстремисти над роми, мюсюлмани и други религиозни общности.

Корупцията продължава да е пречка пред административния капацитет на правителството и общественото доверие в съдебната система и други държавни институции, се отбелязва още в документа.

Други нарушения на човешки права в България според Държавния департамент са тежките условия в затворите и други места за принудително задържане, включително пренаселеността.

Има сигнали за лошо отношение към затворници и арестанти, особено към членове на малцинства. Отбелязват се бавенето на съдебната система при вземане на решения, сигнали за злоупотреба със СРС, насилие и дискриминация над жени, насилие над деца, дискриминация на членове на ромското и турското етническо малцинство, антисемитски вандализъм, трафик на хора и дискриминация на хора с увреждания, на лесбийки, гейове, бисексуални и травестити, както и срещу заразени с ХИВ/СПИН.

Правителството е взело мерки за съдебно преследване и наказване на официални лица, извършили злоупотреби в службите за сигурност и на други места в държавното управление. Действията им обаче често са неефективни, а безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада.

Законът в България гарантира свободата на словото и на печата и правителството в общия случай спазва тези права. Има обаче изразено от много места безпокойство от доминацията на медийния пазар от бизнес интереси, търсещи политическо влияние.

Неправителствени организации съобщават, че журналисти практикуват автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери и от организирани престъпни групировки за публикуване или на положителни материали за лидерите и престъпните групировки, или на отрицателни материали за съперниците им.

Има освен това сигнали, че собственици на медии са принуждавали журналисти да променят начина, по който отразяват фактите. Журналисти са се  оплакали, че някои медийни компании държат неофициални списъци  на политически партии, хора и теми, които трябва да се отразяват само в положителна светлина.

Медийната собственост остава само частично прозрачна и няма граждански мониторинг на субсидираните от правителството медии, които са най-популярните извън столицата, се посочва още в доклада.

Наблюдателите определиха местните и президентските избори от 2011 г. като свободни и честни и като отразили "съблюдаването на основните права и свободи", но отбелязаха и сигнали за купуване на гласове и слабости в организацията, се казва в документа  на Държавния департамент, цитиран от БТА.

В него се посочва още, че през ноември и декември прокуратурата е завела 102 дела, а съдът е осъдил 18 души за нарушения на избирателния закон на местните и президентските избори от октомври. Продължава разследването по още 42 случая на изборни нарушения. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още по темата: САЩроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога *** правителство ще публикува колко милиона европейски пари отмъкнаха ромските лидери от измислените фондации Крайно време е на светло да излязат престъпните схеми на източване на еврофондовете и на първо място ромските организации, които като блокират всички разумни инициативи за интеграция на ***.Схемата е проста- Асан и Асаница регистрират фондация , вземат пари за обучение на *** в някое гето, но не правят нищо, а прибират сумите. Резултатът го знаем
282
1
 
25
 
! Отговори
HAIL преди 11 години
Те нямат права! Мръсните *** нямат право да имат права! Изтривалки скапани! Те ще ни крадат, вие правя ще им давате, още малко и на власт ще ги докарате! Затваря ме ги в Обеля и БУУУУМ! НЯМА ГИ! После защо живеем в *** държава?! Защото всякаква *** имала права!Всички бели сме равни! Ако бяха те на власт (както ще стане след време) дали щяха да ни дадат права?! Не! Ще ни тъпчат и крадат!
281
1
 
7
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
G%CEVOTO "ZAKONODATELSTVO"NQMA DA WZEMEOTKRADNATOTO OT *** NA CAR KIRO ICIGANISTITE NA SEREGEI4O,ZATOVA PREDLAGAMDA SE WAVVEDE DANAG NA OTKRADNATOTO OTCIGANITE I CIGANISTITE.SAMO LAJAT,KRADAT INIJTO NEDAVAT NA OB6TESTVOTO GADOVETE.
280
1
 
13
 
! Отговори
Мангалистан преди 11 години
Домашните кучета-пазачи лаят не само срещу *** , но срещу *** задължително.В резултат на многовековният естествен генетически подбор , те отдалече подушват опасността за живота и имота , каквато представляват някои ***, които се възползват от КОЛЕКТИВНОТО СИ ЕТНОКУЛТУРНО СИ ПРАВО ДА КРАДАТ И ПАРКОСТЯТ.Как ще обяснят глобалистите-либеруги и толерасти ЛИПСАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИ И ЕТНОКОРЕКТЕН БЕСЕН ЛАЙ ОТ КУЧЕТАТА СРЕЩУ ***. Според приетия от ГЕРБ закон е подсъдно да критикуваш престъпни деяния на членове на *** и хазарското племе.Кучетата какво , ще им забранят да лаят по *** ли ?! Тези животинки имат изключително обоняние и проницателност и ни предупреждават за намиращи се наблизо екземпляри ,които се възползват от ЕТНОКУЛТУРНОТО СИ ПРАВО ДА КРАДАТ И ПАРАЗИТИРАТ. НЕКА СОРОСОВИТЕ ХРАНЕНИЦИ ДА ПРЕДЛОЖАТ ЕВТАНАЗИЯ ЗА ЛАЕЩИТЕ ПО *** КУЧЕТА -НАЛИ СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ МЪЛЧАЛИВО ДА ТЪРПИМ *** ПРИНОС В ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.
279
5
 
5
 
! Отговори
манго преди 11 години
Ше давате на нас *** пари дза си купим къщи.Шот ше ви краднем ваште оу
278
0
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
Ще гласувам за тоза, които промени закона за социално подпомагане в правилната посока.
277
2
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
Какви човешки права за *** бе - те не са хора! Тая от снимката след 2-3 години ще е баба. Масово неграмотни, не работят, крадат и само се плодят - в 21 век. Това не са хора - това са животни. Като се очовечат тогава човешки права!!!
276
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А дискриминацията към нормалния гражданин???????Повече няма да чета такива мазни статии за мазни доклади и други подобни тоалетни хартии, защото искрено се ядосвам вече. Аман.
275
0
 
1
 
! Отговори
BAHTALE ROMA преди 11 години
ROM E EDINSTVENO 4ISLO NO MOJE DA SE RAZBERE I ZA CELIAT ETNOS ROM KATO CIYLO ; A ROMI NIYMA TAKAVA DUMA V EZIKA ROMANES TOVA SE KAZVA NA BALGARSKI ROMI MNOJESTVENO 4ISLO A NA ROMANES E ROMA .
274
0
 
7
 
! Отговори
@317 преди 11 години
Не знам дали е ром в няколко чашки, но:факт е, че няколко много озверени роми се срещнаха с хилари като беше тук. В смисъл, това не е кой-знае какъв проблем ако имахме нормална държава, но сега... според мен Бойко Борисов трябва да си даде сметка, че с Путин са си лика прилика и много по-лесно могат да намерят общ език. Проблемът с Америка е, че не харесват получинчати, изкуствени решения... Или решаваш проблема, колкото и да е трудно, или си аут.
273
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роми - Това ром в множествено число ли е?
272
1
 
0
 
! Отговори
BAHTALE ROMA преди 11 години
O DEL ME OVEL E ROMENSA .
271
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 11 години
То и сукалчето от снимката вече се оглежда къде кво да крадне :)
270
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правителството, не слушайте държавния департамент на САЩ. Кои са те, че да решават проблемите в чужди държави? Да се върне дребното частничество и хората да имат някаква земя да обработват и се издържат. Не наливайте с лека ръка пари за всякакви помощи - тоя народ трябва да се върне към миналото и да се труди упорито. Там е истината. Всичко дадено наготово не е възпитателно и се стига до такива аномалии като сегашното положение. Има много пустееща земя в България,а няма работници,и *** стават
269
0
 
18
 
! Отговори
Сокол скитник преди 11 години
Тая на снимката дали има 15г ?!Предлагам САЩ да си ги вземат на палатки около белия дом.
268
1
 
18
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Работил съм какво ли не и уча - имам магистърска степен и в момента завършвам втората си бакалавърска степен по "Арабистика"! Това е специалност, която не се изкарва "на лежане"! Изисква труд, постоянство и концентрация! Така че - СОРИ! Не мога да извиня хора, които не се трудят! Да си тънат в мизерията, щом като културата им не познава ценността "труд"! Лошото е, че ни повличат. Жалко, че чаветата ще продължат лайфсайла на родителите си. Порочен цикъл.
267
2
 
25
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Точно пък американците да ни подучват на права към малцинства - "малко" е лицемерно!Да земат да си опавят пък те *** и латиносите в гетата, после да говорят! А индианците? Кой ги натъпка в резервати!??? Кой тероризира целия свят!??? Да не би България!?А за *** - и дума да не става! На хора, които не искат да си помогнат, никой не може да помогне! Никакви групови права - да работят! Полетата пустеят! Работа, работа, работа!!!!Аз работя и уча!
266
3
 
10
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Всичко това което пишеме е верно, но безполезно. Спасението на остатъка от българския народ вече е в убиването на еврейте - *** сами ще се разбягат. Това може да става по хиляди разнообразни способи, ние сме вече в положението когато нямаме какво да губиме.
265
0
 
33
 
! Отговори
мед.сестра преди 11 години
Само да поясня, че не всички българки получават тези 35 лв детски.Аз имам 2 деца и от 2003, откакто НДСВ въведе плащането им според дохода но семейството не съм получила нито веднъж тези надбавки. Излиза, че моите деца не са толкова важни за държавата, колкото ***!!!
264
2
 
17
 
! Отговори
Сапуната фабрика преди 11 години
Търсим доброволци за интегрирането им в нов продукт.