Ромите – най-належащият проблем с човешките права у нас

Корупцията и безнаказаността също са посочени в доклад на САЩ
25 май 2012 14:49,
397
Ромите – най-належащият проблем  с  човешките права у нас
Ромите са проблем при спазването на човешките права у нас. Снимка: Impact Press Group

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащият проблем при спазването на  човешките права в България. Това отчита Държавният департамент на САЩ в годишния си доклад за състоянието на човешките права по света през 2011 г.

В доклада се обръща внимание на насилието от страна на крайнодесни екстремисти над роми, мюсюлмани и други религиозни общности.

Корупцията продължава да е пречка пред административния капацитет на правителството и общественото доверие в съдебната система и други държавни институции, се отбелязва още в документа.

Други нарушения на човешки права в България според Държавния департамент са тежките условия в затворите и други места за принудително задържане, включително пренаселеността.

Има сигнали за лошо отношение към затворници и арестанти, особено към членове на малцинства. Отбелязват се бавенето на съдебната система при вземане на решения, сигнали за злоупотреба със СРС, насилие и дискриминация над жени, насилие над деца, дискриминация на членове на ромското и турското етническо малцинство, антисемитски вандализъм, трафик на хора и дискриминация на хора с увреждания, на лесбийки, гейове, бисексуални и травестити, както и срещу заразени с ХИВ/СПИН.

Правителството е взело мерки за съдебно преследване и наказване на официални лица, извършили злоупотреби в службите за сигурност и на други места в държавното управление. Действията им обаче често са неефективни, а безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада.

Законът в България гарантира свободата на словото и на печата и правителството в общия случай спазва тези права. Има обаче изразено от много места безпокойство от доминацията на медийния пазар от бизнес интереси, търсещи политическо влияние.

Неправителствени организации съобщават, че журналисти практикуват автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери и от организирани престъпни групировки за публикуване или на положителни материали за лидерите и престъпните групировки, или на отрицателни материали за съперниците им.

Има освен това сигнали, че собственици на медии са принуждавали журналисти да променят начина, по който отразяват фактите. Журналисти са се  оплакали, че някои медийни компании държат неофициални списъци  на политически партии, хора и теми, които трябва да се отразяват само в положителна светлина.

Медийната собственост остава само частично прозрачна и няма граждански мониторинг на субсидираните от правителството медии, които са най-популярните извън столицата, се посочва още в доклада.

Наблюдателите определиха местните и президентските избори от 2011 г. като свободни и честни и като отразили "съблюдаването на основните права и свободи", но отбелязаха и сигнали за купуване на гласове и слабости в организацията, се казва в документа  на Държавния департамент, цитиран от БТА.

В него се посочва още, че през ноември и декември прокуратурата е завела 102 дела, а съдът е осъдил 18 души за нарушения на избирателния закон на местните и президентските избори от октомври. Продължава разследването по още 42 случая на изборни нарушения. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още по темата: САЩроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
1
 
0
 
! Отговори
PITBUL преди 11 години
PARI NA RAKA,TOK BEZ PARI,VODA BEZ PARI.ISKAM I NA MEN DA MI NARUSHAVAT GRAJDANSKITE PRAVA
342
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DA si gledat rabotata tezi amerikanci, pa ako iskat i obsugdat neka da dodat ida ni opravqm. Ama da ni opravat che nema opravia v bulgariq
341
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хамериканците какво ще кажат, ако разберат че *** сами хвърлят децата си под колите, за да изнудват шофьорите за обезщетения. МВР-то има всички тия случаи, защо не им ги покаже. Хайде щом родят и да им се вземат децата и никакви помощи. Да видим дали ще имат далавера да раждат толкова нещастници
340
0
 
4
 
! Отговори
gomor преди 11 години
"правата на човека" кой им е казал на тъпите янки, *** е човек? *** не е растение не е животно пак за човек да не говорим. Това е тумор, *** който живее на гърба на другите. Даже *** в природата понякога се грижат за своя приемник но *** не, за това повече клони към тумора.
339
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За сведение на всякакви комисии и докладчици по "неспазване правата на ***" : Българите не мразят ***. Мразят номерата им. Горещо препоръчвам на всякакви организации, които си позволяват да ни дават "направления" за "интеграция на ***" да се запознават ЛИЧНО с проблемите на българите с *** "малцинство", на място, като четат редовно криминалните хроники в РБ, за да бъдат МАКСИМАЛНО ОБЕКТИВНИ.
338
0
 
7
 
! Отговори
gomor преди 11 години
Стига с тая Америка! Най *** държава в света. Да си оправят първо техните *** - мексиканци, ***, пакистанци, индиици и др.Няма по-големи расисти от ***. Техните демократични градове са разделени на негърски, мексикански, руски, китайски и тн. квартали. Те са цъфнали та чак на нас ни дават акъл. Взимайте си *** и си ги карайте в еврейския САЩ.
337
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвсем не можах да разбера защо Саркози така ги дискриминира. Ем безплатно му ги давахме.
336
0
 
12
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 11 години
Бай Иване,удържат ми над 210 лв.всеки месец от заплатата ми за данъци.Поради небрежност не си платих сметка за ток,около 11лв.Същият бе прекъснат и си платих такса включване.А тези индивиди,ако могат така да бъде наречени ***,искат и нерядко получават безплатно всички тези ком.услуги.Които се плащат от такива като мен.Крайно време е да се сложи край на тази порочна практика!
335
2
 
3
 
! Отговори
каквато е държавата преди 11 години
и каквото е мнозинството ,такова е и малцинството !Българите крадат от пенсионни хондове ,от здр. каса ,лъжат кандидатите за работа в чужбина ,обират банкомати,служители от министерството на земеделието бяха хванати да правят секс с деца и какво ли не още правят българите ! Какви очаквате да бъдат *** в държави като българия и румъния?!
334
0
 
6
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
*** NA CAR KIRO ICIGANISTITE NA SEREGEI4O6TE NI ZATRIQT,KATO NACIQ !
333
0
 
3
 
! Отговори
nacist преди 11 години
*** smytr
332
0
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Деветдесет процента от *** са като конските мухи,голяма, безполезна и досадна популация.Внушено им е,че не трябва да работят,а някой да ги храни,облича,и задоволява останалите им потребности като ток,вода,здравеопазване и безнаказано да крадат.Другият им лесен начин за преживяване е проституцията.При тях не е срамно да изпратят децата си на магистралата.
331
8
 
1
 
! Отговори
всичко знаят преди 11 години
чужденците! Знаят ,че българите крадат парите изпращани за *** от ЕС , знаят ,че по строежи и др. работни места *** са експлоатирани без трудови ,за да ги лъжат както си искат ! 100% вярна статия ! Браво на тези ,които са я написали!
330
0
 
7
 
! Отговори
ЯК БЪЛГАРИН преди 11 години
*** ДА ДОЙДЕ У НАС - ЩЕ СГРЕШИ МНОГО !!ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТИХО ДА ДЕЙСТВАТ !!
329
10
 
0
 
! Отговори
BARO ROM преди 11 години
0 DEL ME OVEL E ROMENSA . KAM VSI4KI KOMUNISTI4ESKI ZLOBARI ; DEMOKRACIA ZLOBAR4ETA DEMOKRACIA A NE VACHATA IZMISLENA DEMOKRACIA NE RAZBRAHTE LI 4E VIE NE STE GOTOVI DA JIVEETE V DEMOKRATI4NO OBCHTESTVO RIBATA MERICHE OT GLAVATA HVANALI STE SE SAMO ZA ROMITE I ZLOBEETE .
328
1
 
18
 
! Отговори
Lekar преди 11 години
Да ви е.а майката американска. Я да ви пратим всички ***, *** и тем подобна *** да ви разнообразят емигрантския поток!
327
1
 
3
 
! Отговори
С какво да угодим преди 11 години
Я, човек трябва да чете докрай и внимателно. Угодили сме в нещо! Изборите били " свободни и честни". Мяу.
326
1
 
9
 
! Отговори
С какво да угодим преди 11 години
Е, па тия САЩ ! И въздушни коридори им давахме да бомбардират Балканите ни с обеднен уран, и база с курорт в Бургас им осигурявахме, и момчетата си пращаме да ги избиват в мисии, и музиката си сменихме с тяхната, и езика им проговорихме...и па не мойм да им угодим!
325
0
 
13
 
! Отговори
Дж.Сорос преди 11 години
Има решение на този проблем - повсеместна и назабавна кастрация на ***. Ако никой от европейският съюз или оня гнусняр дебелобърнестия Кънев от БХК не си ги потърсят до 10 дни да следва евтаназия. Повярвайте ми - светът няма да загуби абсолютно нижо освен част от паразитети си.
324
0
 
11
 
! Отговори
. преди 11 години
как суче тая гнида грозна