Решението за омбудсмана - шокова кастрация за кучетата

Проблемът оставал, избивайки бездомните животни
29 май 2012 06:55,
139
Решението за омбудсмана - шокова кастрация за кучетата
Решението е кастрация и регистрация на бездомните кучета, смята омбудсманът. Снимка: архив, Булфото

"За кучетата - шокова кастрация." Това предлага в интервю за "Труд" омбудсманът Константин Пенчев. "В България има модерен европейски Закон за защита на животните, който обаче не се прилага. А проблемът с кучетата е национален, въпреки че законът  възлага на общините да се справят с него. За да се реши въпросът, подходът трябва да е следният - вземаш, кастрираш, обезпаразитяваш и връщаш на същото място. Защото е доказано, че ако не върнеш кучето на същото място или го убиеш, просто се появяват други на негово място”, смята Пенчев.

Според него, за да проработи това, трябва да има единен регистър за всички кучета и шокова кастрация в цяла България.

Още по темата
 По думите му избивайки кучетата, проблемът остава нерешен."Има данни, че всяка година се появяват по 120 000 нови бездомни кучета в цялата страна. Това са изхвърлени домашни кучета и тяхно поколение. Няма как да се реши проблемът с приюти и милиони, става с регистрация и кастрация", заявява омбудсманът.

В отговор на въпрос Пенчев коментира и решението на Бургаския административен съд да отмени такса смет в общината: "Законът казва, че тя се определя според  действително извършената услуга или по други подобни критерии, когато е трудно изчислима. Приветствам решението на бургаския съд, но искам да напомня, че и административният съд на София отмени такса смет в столицата, а след това Върховният административен съд /ВАС/ обяви изчисляването за законно. Надявам се ВАС да преосмисли практиката си и да сложим край на това безобразие. Защото, да, сложно е да се изчисли кой колко  боклук изхвърля, но данъчната оценка не може да е критерий."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да забранят и колите. Може нещо да ме блъсне като излизам на улицата.
12
3
 
17
 
! Отговори
СПЛД преди 11 години
Яко е кеширал тоя Пенчев... омбудсман друг път... решението е просто - приют - месец за осиновяване - етанзия... паралено върви разследване кй е точил пари по този проблем и възмездие за избитите кучета - затвор за тези които ги развъдиха безконтролно за да точат пари...
11
5
 
29
 
! Отговори
някой преди 11 години
Обичам животните но....,хората са по-важни от тях!Като ги кастрират, ще спрат ли да хапят и да се носят на глутници?Не мисля че това е решението,прибирайте ги в приюти ,а за всички които имат в къщи животни с наморник и каишка.Да не смееш с детето си да излезнеш по улиците!
10
3
 
12
 
! Отговори
Въпросче преди 11 години
Кастрирането не е ли изваждане на зъбите на кучето да не хапе? Що парички се въртят в тия четири лапи...................каца без дъно и вечен "наложителен" проблем.
9
6
 
14
 
! Отговори
за Ставри преди 11 години
Типичен пример СИ за кучелюб -вие сте най-големите МИЗАНТРОПИ ,,,КАСТРАЦИЯ ЗА КУЧЕЛЮБИТЕ ,ЗАЕДНО С ПСЕТАТА ИМ , ЗАЩОТО ПРЕПОЧИТАТЕ КУЧЕТАТА ПРЕД ХОРАТА ,,,!!!
8
3
 
13
 
! Отговори
поредната тъпотия ! преди 11 години
При толкова *** и некултурен народ кучета ще има винаги - решенито е само едно - ПОСТОЯННО И ВЕЧНО ПРИБИРАНЕ НА КУЧЕТАТА ОТ УЛИЦИТЕ - после да се правят каквото и да е - евтаназия ... пращане в Германия ... или в двора на бойко и найденов ... все тая - И ГЛОБИ и ограмотяване на кучкарите !!!!
7
31
 
10
 
! Отговори
Ставри преди 11 години
Кастрация и евтаназия за всички мъчители на беззащитните животни!
6
3
 
34
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
Хайде , днес кучетата, утре *** и България ще тръгне напред!!
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо трябва да се кастрират! Според мен по добре е да се се пуснат една група виатнамци и филипинци, и природният баланс ще си дойде на място
4
3
 
22
 
! Отговори
Дам преди 11 години
Шокова кастрация ,но не толкова за уличните кучета ,колкото за ДОМАШНИТЕ! Нека останат некастрирани ,само тези които са чиста порода и ще са за размножаване! Така ще спре изхвърлянето на животни на улицата от недобросъвестни "любители" на кучета. Нека тези ,които развъждат кучета имат специално в паспорта на кучето указание за това. На другите зверски глоби докато си ги кастрират! Кастрацията на улични кучета е глупост! Това няма да ги спре да хапят и няма да ограничи популацията!
3
7
 
9
 
! Отговори
faian преди 11 години
Облечете кучките в балните рокли на нашите абитюрентки,и те сами ще спрът да се размножават.Каква кастрация,това е решението
2
5
 
52
 
! Отговори
Въпрос? преди 11 години
Защо шоковото избиване да не е по-ефективно?Вълците, чакалите и лисиците могат да бъдат избивани, а кучетата НЕ - ЗАЩО?
1
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Решението за омбудсмана - шокова кастрация за кучетата.Добавям кастрация и на ***