Решението за омбудсмана - шокова кастрация за кучетата

Проблемът оставал, избивайки бездомните животни
29 май 2012 06:55,
139
Решението за омбудсмана - шокова кастрация за кучетата
Решението е кастрация и регистрация на бездомните кучета, смята омбудсманът. Снимка: архив, Булфото

"За кучетата - шокова кастрация." Това предлага в интервю за "Труд" омбудсманът Константин Пенчев. "В България има модерен европейски Закон за защита на животните, който обаче не се прилага. А проблемът с кучетата е национален, въпреки че законът  възлага на общините да се справят с него. За да се реши въпросът, подходът трябва да е следният - вземаш, кастрираш, обезпаразитяваш и връщаш на същото място. Защото е доказано, че ако не върнеш кучето на същото място или го убиеш, просто се появяват други на негово място”, смята Пенчев.

Според него, за да проработи това, трябва да има единен регистър за всички кучета и шокова кастрация в цяла България.

Още по темата
 По думите му избивайки кучетата, проблемът остава нерешен."Има данни, че всяка година се появяват по 120 000 нови бездомни кучета в цялата страна. Това са изхвърлени домашни кучета и тяхно поколение. Няма как да се реши проблемът с приюти и милиони, става с регистрация и кастрация", заявява омбудсманът.

В отговор на въпрос Пенчев коментира и решението на Бургаския административен съд да отмени такса смет в общината: "Законът казва, че тя се определя според  действително извършената услуга или по други подобни критерии, когато е трудно изчислима. Приветствам решението на бургаския съд, но искам да напомня, че и административният съд на София отмени такса смет в столицата, а след това Върховният административен съд /ВАС/ обяви изчисляването за законно. Надявам се ВАС да преосмисли практиката си и да сложим край на това безобразие. Защото, да, сложно е да се изчисли кой колко  боклук изхвърля, но данъчната оценка не може да е критерий."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
3
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Абе това с виетнамците е идея ама не е ли по-добре да са виетнамки ? По -весело ще е някак си?
112
2
 
5
 
! Отговори
ааа преди 11 години
начииии мислуим,че най-добре шоковата кастрация да е с шок от 220 V
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът със сигурност е голям. И си мисля, не е ли целесъобразно, наред с бездомните да бъдат кастрирани и всички домашни кучета. Ако някой отглежда куче с цел размножаване, то да се регистрира като собственик на куче за разплод и за такива да има специална нормативна база.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
манди, тия алабализми ги слушаме вече 20 години. Айде стига толкова.
109
2
 
2
 
! Отговори
манди преди 11 години
Г-н Пенчев предлага действие, съобразено с действуващото законодателство в България.Все пак от някъде трябва да се започне ,за да се реши проблема с бездомните и изоставени кучета. Естествено по-лесно е да се отрича всяка стъпка, но това води до никъде или по-точно до следващата жертва на кучетата. Хайде престанете само да философствувате и да критикувате.
108
0
 
7
 
! Отговори
АА преди 11 години
А тези от каруцата кой ще кастрира?Колкото до кучетата,трябва да се избият веднага.Другото са простотии на болни хора,които са просто за лудница.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
126, а месеце хапеваш ли, месце от невинни животни, а?
106
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се що за комплексиран *** трябва да си, за да мразиш животните или техните собственници.
105
0
 
9
 
! Отговори
Куч преди 11 години
През изминалите празнични дни бях в Пловдив, направихме си една доста дълга разходка из града, видяхме само едно куче на Джумаята. Явно в голям град като Пловдив са успели да се справят с бездомните кучета. Софиянци трябва да обменим опит с тях! На мен ми омръзна да ходя по улиците и да се оглеждам постоянно за песове, а да не ви казвам какви обиколки си правя, за да заобикалям разни местообитания на глутници. Аз съм поредната нападната от кучета, обичам кучета и не вярвах, че ми се случва!
104
1
 
3
 
! Отговори
до 118 преди 11 години
По коментара ти изглежда, че си отглеждаш *** у вас. Храниш ги. Поиш ги. Галиш ги. Интересно занимание бих казал. Може и да не си от село, но определено културата ти е селяндурска.
103
2
 
2
 
! Отговори
олеле преди 11 години
ако ви чуе господин Борисов, ще е много очарован, защото той също има кучета и то от добра порода. Я да ви видя какви сте юнаци, идете и му кажете, че е кучкар ! Ама не ви стиска, можете само да плюете анонимно ..
102
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Просто е смешно обяснението - как "От нищото се появяват кучета". Обяснение за ***.Очевидно ще чакаме поредния изяден от кучета човек в държава член на Европейския съюз.
101
5
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
На мястото на всяко куче идвало ново, че и по две!!! В омбудсмана не се ли изисква поне основно образование да си там. Тоя се вкарва в някви супер трилъри и хоръри. *** ***.
100
1
 
6
 
! Отговори
everest преди 11 години
Тогава шокови глоби за омбудсманът ако видя некастрирано куче - 100 000 на парче!
99
4
 
10
 
! Отговори
Пенчев е ИДиоТ преди 11 години
"За да се реши въпросът, подходът трябва да е следният - вземаш, кастрираш, обезпаразитяваш и връщаш на същото място. Защото е доказано, че ако не върнеш кучето на същото място или го убиеш, просто се появяват други на негово място, смята Пенчев." да попитам този *** пенчев, кой доказа това малоумно твърдение, първо кучетата не ни ***, а ни хапят и това е вече доста известен и печален факт, и второ, ако кучетата не се връщат отново на улицата от къде точно ще се появят нови такива?
98
4
 
8
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
113 и 114 вие сте доказателство, че все още има трезво мислещи хора в България...хора на действието, а не ревльовци и защитници на загубени и безсмислен каузи ! Браво !
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Т.е. уличните *** ще продължат да се множат и ще останат собственост на общината, под закрила на държавата!Следващия път като се режат лентички, що не изсипете два микробуса *** насред събитието, а софиянци?
96
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
113, навъдиха се разни ***, които си нямат друга работа и само слухтят и дебнат дали някой няма да им докосне помиярчетата. Та, не куршум, а добрият стар антифриз.
95
6
 
24
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Куршумът е най-доброто решение на проблема с псетата. Най- евтино е , и няма да четем новини как улични *** разкъсват живи хора в страна членка на ЕС.
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
111 е напълно прав - в момента данъкът за гледане на куче е много нисък и *** и пульо гледа разни кчуета. После, като му писнат, просто ги изхвърля - дреме му за 24 лева или колкото там бяха. Просто политиката по отношение на домашните животни е тотално сбъркана.