Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб

Трусът се е развил по благоприятен начин, отчита доц. Емил Ботев
31 май 2012 07:29, Красимир Ангелов
130
Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб
Снимка: Impact Press Group

Механизмът на земното разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер е изключително феноменален в световен мащаб. То е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост, коментира пред  БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Експертът обясни, че при земетресението максимумът на енергията на излъчване се е изместил към много ниски честоти на трептене - или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече.

"Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции”, коментира сеизмологът.

Той поясни, че именно затова не е имало и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер. Доц. Ботев припомни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".

Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега "не е работило" в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение, коментира сеизмологът. По думите на доц. Ботев в това сеизмично огнище е имало няколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното.

Още по темата

За година на Земята стават около 100 000 земетресения с магнитуд над 2 по Рихтер, а за сто и няколко години са станали 5-6 земетресения с магнитуд над 9 по Рихтер, отбеляза доц. Ботев.

От 0 до магнитуд 3 по Рихтер е прието земетресенията да се наричат микроземетресения, от 3 до 4 магнитуд по Рихтер са много слабите земетресения, от 4 до 5 по Рихтер са слабите земетресения, от 5 до 6 са умерените трусове, каквото е нашето земетресение от 22 май в Перник.

От 6 до 7 по Рихтер са силните земетресения, а над 7 са катастрофалните, над 8 - са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, каза сеизмологът. Земетресенията с магнитуд над 9 по Рихтер са най-силните и са наричани релефопроменящи. Те стават по няколко на 100 години, уточни доц. Ботев.

В България се приема, че най-силното земетресение е станало през 1904 г. в Кресненското дефиле, в близост до село Крупник. Магнитудът е бил 7,8 по Рихтер, припомни ръководителят на сеизмолозите в БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
35
 
! Отговори
123 преди 11 години
Kominite beztuy shtaha da padat veche.
49
8
 
58
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕ ЗНАЕХМЕ ЧЕ ИМАЛО УБАВИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ***...!
48
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
58Само че в Чернобил е станало за една наносекунда.
47
2
 
36
 
! Отговори
Скалата на Рихтер преди 11 години
При експлозията в Чернобил се е отделила толкоз енергия, колкото при земетресение с магнитуд около 3.8, пише в нета :-)
46
1
 
33
 
! Отговори
Перник преди 11 години
До 53 .. продължавай с безсмислените коментари ... виждам, че няма какво да кажеш.
45
1
 
45
 
! Отговори
Скалата на Рихтер преди 11 години
Скалата на Рихтер е неограничена :-) Всъщност тя представлява десетичен логаритъм от амплитудата на вълните, предизвикани от земетресението и измерени със сеизмограф. Това ще рече, например, че степен 5 е с 10 пъти по-висока амплитуда от степен 4, а енергията която е отделена е около 36 пъти повече. Доколкото знам, скалата на Рихтер не се използва във вида си от 30-те години, а има различни други, така че, като чуем 3.5 и 3.8 може да са измерени по различни скали.
44
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
53Или какво ? Ще хванеш винкела ли?
43
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едва ли движенията на земната *** нямат връзка, Земята все пак е еднородност. Вълните от всеки един земетръс се разпространяват във всички посоки на Земното кълбо и за това най-осезаема вълната около епицентъра. Ако тук стане земетръс в Южна Америка могат да го засекат само с апаратура. Така че, връзка винаги има. Въпроса е, как си повлияват огнищата едно на друго.
42
0
 
40
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
ами честотата и вълната означава, че еди-колко си пъти в минута една точка отива донякъде и се връща т.е. клати се, ако не се "люлее", а се "движи" след земетресението а то няма да е земетресение , а земедвижение, твоята къща ще се намира на друго място вече и няма да е недвижима собственост, а превозно средство за движение извън пътната мрежа
41
2
 
42
 
! Отговори
Калин преди 11 години
ДА КАЖАТ КОЛКО Е ПРОДЪЛЖИЛ ТРУСА.. И КАКВО БИ СТАНА АКО БЕ МАЛКО ПО ДЪЛЪГ :)А НЕ ДА ГО ВЪРТЯТ И УСУКВАТ .. ХАХА
40
2
 
40
 
! Отговори
до ани преди 11 години
Ани...това за 9 степен що не земеш да го обясниш на хората в Чили и Хаити... с тие 9.2, 9.4 много изпатиха хората... Скалата по Рихтер не свършва при 9...но не е неограничена. Не съм експерт, но при последния трус при мен 8.9 някой обясняваше, че реално при 10-11 по Рихтер земната *** се цепи... Това е меко казано недостижимо или ако е ... то едва ли на някой ще му пука за Рихтер тогава.
39
48
 
50
 
! Отговори
Викело до anelia преди 11 години
К'ви хора в Перник бе момиче ? Там само *** живеят. А подлия Саурон така ги друса в мините, че свят им се вие. Името Перник е станало нарицателно за диващината, така че ни ми развивай теории за интелигентност и прочие.
38
37
 
44
 
! Отговори
Пеуничанин преди 11 години
По-лоши хора от Пеуничани няма, то и за това природата ги стресна силно, за да не мислят че са хванали бога за шушляка.
37
6
 
42
 
! Отговори
Калинчо преди 11 години
ПРАВЕТЕ ЗАСТРАХОВКИ .. ПЪК ТАКИВА СМЕШКИ КАТО ТОЯ ЩЕ СЕ ЯВЯТ КАТО ВЕЩИ ЛИЦА И ЩЕ БЪЛВАТ, ЧЕ НЕ БИЛО БЕДСТВИЕ А ЯВЛЕНИЕ ... СИНОНИМА МУ Е ЯВЛЕНИЕ :)
36
21
 
40
 
! Отговори
Веско преди 11 години
Дипломите на българските "учЕни" са феноменът в СВЕТОВЕН мащаб !!! :)
35
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глупости
34
5
 
38
 
! Отговори
? преди 11 години
до 41 и тези с промити мозъци като теб се появиха
33
12
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
38Айде де, откога чакаме световните конспиратори да се намесят. След вас са религиозните фанатици да уточнят за Бог и наказанията.
32
3
 
42
 
! Отговори
невежа преди 11 години
Добре де, плавно се разкъсало по силно наклонена плоскост в практически ново огнище - това хубаво ли е, или лошо? Както си го представям, сега се е зародило напрежение все някъде в района?
31
1
 
35
 
! Отговори
Anelia преди 11 години
Коментарът ми се отнасяше до изключителното изказване Викелу- и още нещо в Перник някои хора имат проблем с изговарянето на Л , не на Н