Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб

Трусът се е развил по благоприятен начин, отчита доц. Емил Ботев
31 май 2012 07:29, Красимир Ангелов
130
Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб
Снимка: Impact Press Group

Механизмът на земното разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер е изключително феноменален в световен мащаб. То е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост, коментира пред  БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Експертът обясни, че при земетресението максимумът на енергията на излъчване се е изместил към много ниски честоти на трептене - или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече.

"Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции”, коментира сеизмологът.

Той поясни, че именно затова не е имало и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер. Доц. Ботев припомни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".

Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега "не е работило" в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение, коментира сеизмологът. По думите на доц. Ботев в това сеизмично огнище е имало няколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното.

Още по темата

За година на Земята стават около 100 000 земетресения с магнитуд над 2 по Рихтер, а за сто и няколко години са станали 5-6 земетресения с магнитуд над 9 по Рихтер, отбеляза доц. Ботев.

От 0 до магнитуд 3 по Рихтер е прието земетресенията да се наричат микроземетресения, от 3 до 4 магнитуд по Рихтер са много слабите земетресения, от 4 до 5 по Рихтер са слабите земетресения, от 5 до 6 са умерените трусове, каквото е нашето земетресение от 22 май в Перник.

От 6 до 7 по Рихтер са силните земетресения, а над 7 са катастрофалните, над 8 - са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, каза сеизмологът. Земетресенията с магнитуд над 9 по Рихтер са най-силните и са наричани релефопроменящи. Те стават по няколко на 100 години, уточни доц. Ботев.

В България се приема, че най-силното земетресение е станало през 1904 г. в Кресненското дефиле, в близост до село Крупник. Магнитудът е бил 7,8 по Рихтер, припомни ръководителят на сеизмолозите в БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
31
 
! Отговори
АЛЕК преди 11 години
БРАВО НА АНЕЛИЯ
109
0
 
31
 
! Отговори
ВАЛЕК преди 11 години
ДО ТЕОРИСТА.ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА НА КАКВА ДЪЛБО4ИНА СА МИНИТЕ И ДЪЛБО4ИНАТА НА ЗЕМЕТРЪСА НАИ МАЛКО 20
108
1
 
32
 
! Отговори
georgi kirilov преди 11 години
vece komentirah i to po vreme na zem lesno e posle da se koment ima priaka vrazka sas itali. prognozite sa mnogo elementarni. ima dve ploci afr i evr i skorostta e 6 mm god podhlazgane kakto tihookeanskata az sam geolog ot 45 g no v b. se viarva samo na vracki i politici. ta 100g po 6 mm sa 60 sm koeto si e goliama sila i tia deystva i v garcia turcia i v marishkia shev i v strumskia graben i rilskia horst. ta cakame oshte no triabva da se ixsl min voda v saparevo kostenec i kniag. 7 stancii no
107
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен2 преди 11 години
Земята е самостоятелен жив организъм, притежаващ разум, интелект, имунна система и защитни реакции. Тя ни отправи доста предупреждения, но не се вслушахме в нито едно от тях. Защо смятате, че ние сме нещо по-различно за нея от това което са за нас собствените ни *** живеещи в телата ни???
106
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не мислите ли, че е ХААРП, които много добре си измиват ръцете с прогнози за катастрофални явления предшестващи датата 12 декември 2012? Не е земетресение с обичайно поведение. Много много съвпадения накуп. Да ни е честити Тройния щит, апропо!
105
2
 
32
 
! Отговори
е1 преди 11 години
Днес бях в социални грижи за подаване на молба за еднократно изплащане на 325 лв. помощ, които според Тотю Младенов се изплащат на всички с пострадало жилище независимо дали им е първо или второ. Но не е така, там даже не приеха документите с обяснението, че парите се изплащат само за постоянен адрес,дори и да живееш на друго място. Аз имам постоянен адрес, но не живея там, проблемът ми е с настоящето жилище, което е моя собственост и което е пострадалото.
104
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е първото земетресение в София. Просто София и Перник не ги имало по турско, а е имало турски села и затива не се отчита като софийско земетресение. Иначе Софийска област е много опасна земетръсна зона и в миналото. Имало е и доста по-тежки като това през 1856 г., което срива 80% от турските софийски и пернишки села, защото тогава не е имало София и Перник като градове, а е имало главно турски къщи, турски махали, турски казарми и турски джамии в турските села формиращи днес София и Перник.
103
7
 
31
 
! Отговори
teorista преди 11 години
Според моята теория труса в Перник е заради дългогодишната миньорска дейност, което е причината е довела да това земетресение. Копан между два пласта с различна плътност и това е резултата...все пак има специалисти, но според мен и това е вариант за разсъждение....
102
1
 
34
 
! Отговори
Топ кавал преди 11 години
Приказките и теорите след земетресение са много...ами преди това му е е цаката.Истината е явно че не се знае.
101
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е това ме утрепа- голата истина.mirootkrovenia.blog.bg/politika/2012/05/30/ebati-dyrjavata-2.961124
100
6
 
33
 
! Отговори
феодален старец преди 11 години
Много убаво земетресенийце!
99
2
 
48
 
! Отговори
.................... преди 11 години
Феномен е да. Земетресение със същата сила взе 15 жертви в Италия, а тук има само незначителни материални щети в Перник и в София.
98
2
 
34
 
! Отговори
до 115 преди 11 години
проблем имат някои с точността в изказването на твърденията си и невярно позоваване и непознаване на източника, в случая Библията. да не се опитваме да откриваме топлата вода в теологията, без познаване на материята.
97
2
 
38
 
! Отговори
До 112 и 113 преди 11 години
Значи имаме проблем с боговете! Моя може да е един, твоя друг и да ги наричаме с едно и също название "бог". А тогава възможно ли е тези, които ни управляват да имат съвсем различен бог, без да го назовават? И да ни причиняват всичко това в името на техния бог? И ние да си мислим, че сме равни пред бога... пред кой точно? Да не се окаже, че ние хората си създаваме богове и ги премахваме след време? Ние създаваме богове, защото сме създатели или?
96
1
 
34
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
все едно да кажеш, че гравитацията наказва, или не наказва. тя просто ДЕЙСТВА неумолимо на всички, независимо дали са деца, майки с деца или е празник
95
3
 
33
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
"По всички теории, Господ не наказва!"ама от къде си ги измисляте тези неща, след като във втората Божия заповед е казано много ясно:.... Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.
94
5
 
36
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
коя е тази Библия, в която Бог е в множествено число?! след като първата Божия заповед гласи Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.
93
4
 
41
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
Има теории, че извънземни вече са се правили на богове тук на земята. Странно, че в библията бог е в множествено число. Аз се чудя човек има ли по-голям съдник от себе си? Като направим нещо непоправимо не кипим ли в собствен сос, не е ли това ада? Кой тогава е бог? С какви технологии разполагат новите "богове"? На бог не му трябват технологии, освен ако не е получил амнезия! Вие знаете ли си историята? Кой пише историята и какво крият от нас? Колко спътника са необходими за прогноза на времето?
92
5
 
36
 
! Отговори
сеизмолог преди 11 години
Моля вижте това: youtube/watch?v=5B2t68yoYy8Същото нещо което предизвиква земетресенията stophaarp.tripod/
91
8
 
35
 
! Отговори
Фидосова преди 11 години
Какъв Бог, какъв ХААРП ? Това бях аз. Просто много обичам да скачам на въже, е вярно понякога се случват и такива неща, но какво да се прави.