Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

Регламентът за контрола показва слабости и неточности
Обновена: 5 юни 2012 15:02 | 5 юни 2012 10:30,
386
Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт
Снимка: Булфото

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
13
 
6
 
! Отговори
до 299 преди 11 години
отивайте където искате само да не ви гледам сивите физиономии, жълти зъбки и големи търбуси..
264
1
 
11
 
! Отговори
до 297 преди 11 години
Моля, прави разлика между статистика и социология. :)Що се отнася до подобрение...1. Кой до сега в исторически и политически план е успял чрез забрани да промени нещо, а не да си докара главоболия?2. Кой по-конкретно е доказал еднозначно вредата от цигарите върху човешкия организъм? Ами то на този принцип и Е-тата са вредни, захарта също, солта и тя, черния пипер, повечето подправки... защо не ги забранят и да заживеем един "по-добър" безвкусен и сив живот?
263
1
 
15
 
! Отговори
Турист -пушач преди 11 години
Като се връщах от Гърция трескаво търсех станция по радиото да видя дали в България не са приели някой нов закон и на границата фрас...да режат със сатъра жълт показалец.
262
2
 
14
 
! Отговори
до 298 преди 11 години
Не бе ние няма да ходим да пушим в Гърция, ще ходим да пием и да мааме скара, но ще ходиме там защото има кръчми за пушачи :)))
261
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'баси колко готино звучи : - Къде отиваш ?- В Гърция... да попуша..
260
6
 
4
 
! Отговори
до 293 преди 11 години
Ето една чудесна възможност да се обнови статистиката, както и едно рамо за хората които искат да ги откажат но не са успели до сега (не знам колко са но всеки пушач е опитвал поне веднъж. Статистика от всички приятели пушачи)
259
3
 
7
 
! Отговори
до 293 преди 11 години
ела у Факултето баце.. тука сме 100% от "градското" население пушачи
258
1
 
9
 
! Отговори
Мислител преди 11 години
Всичко започна отскоро, след като направиха цигарите яко миризливи.От маса години пуша, но от тия последните като пуша една на верандата, и след това и на мене ми мирише и смърди.А преди не беше така.За всичко си има причина ;)
257
3
 
8
 
! Отговори
Непушач преди 11 години
направо що не емигрираш там...може да ги изкараш от фалита.. :)
256
2
 
9
 
! Отговори
до 285 преди 11 години
Може и коментарът му да звучи наивно и простичко, но такива са гениалните неща...Проучване проведено февруари-март:46% от активното БГ население са пушачи, 80% от пушачите посещават заведения "почти всеки ден", едва 35% от непушачите са посочили същата честотаПушачите на база градско население са 51%...NMC :)
255
5
 
21
 
! Отговори
Пущач преди 11 години
Какви ли закони не приемат, само и само да ни пращат уикендите в Гърция :))) ама са щом не ни искат парите тука, ще си ги харчим там
254
4
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
286 излез и запали някоя цигарка че нещо много ти се насъбрало
253
1
 
4
 
! Отговори
сиганка непушачка преди 11 години
има, бате, има. като свършат помощите сичкото *** ставаме непушачи
252
2
 
4
 
! Отговори
ХК до 286 преди 11 години
Баце , мисля че клавиатурата ти е счъпена. или я смени или виж бутончето Caps Lock нещо ти е заяло. Така е като шльокавицата , не става за четене.
251
1
 
6
 
! Отговори
ХК до Развеселен преди 11 години
Абе така е, като си пушиш без да пречиш, защо някой ще ти прави забележка. За фаса под рейса и за издишването вътре, не ми се мисли, това е простотия. Но и много пъти съм попадал в асансьор където е пушено. Дори и пушач сигурно ще повърне от смрадта.
250
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не е на 13 , а сигурно е от Обеля или Дружба..там така се веселят
249
3
 
10
 
! Отговори
ан преди 11 години
ПРИ МУТРО ЕВРЕЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ДЕМОКРАЦИЯ Е ТАКА. ИМАТЕ СВОБОДА ДА СТЕ БЕЗРАБОТНИ. ДА СТЕ БЕЗПАРИЧНИ ДА СТЕ МИЗЕРНИ ДА ХОДИТЕ ДА СЛУГУВАТЕ НА ЕВРО ГОСПОДАТА И НА ВСИЧКОТО ОДГОРЕ ДА ВИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ЖИВЕЕТЕ КАКТО ИСКАТЕ. НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ ПО -МЕК- И НИКОЙ НЕ ВИЕ ВИНОВЕН САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ ЗАЩОТО КОГАТО ДРУГАРИТЕ ВИ ОМАЙВАХА ВИЕ СЪС ОТВОРЕНИ УСТА ГИ СЛУШАХТЕ КАК ЩЕ ВИ ГО ВКАРАТ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ В ТЕНЕЛА НА МИЗЕРИЯТА. НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ***
248
5
 
7
 
! Отговори
до 262 преди 11 години
262, ти или си на 13, или само акълът ти е останал на толкова - коментарът ти е абсолютно неверен. Пушенето няма нищо общо с това колко обичаш да се веселиш!!! Пфуууу, детски истории!
247
1
 
19
 
! Отговори
Развеселен до ХК преди 11 години
Нц, аз и на спирките пуша, но никога под навеса и на пеиката, а по-настрана. Още не ми е правена забележка. А доколкото знам и най-новият закон не ми го забранява :)Коментирах тесногръдието на колега тук, дето седнал да брой, че пушача на спирка вкарвал в автобуса дим с последният си дъх като влиза. Малеййййй ще изтровим хората ! Като се сетя само автобуса какви миризми вкарва и изкарва :) До там ли стигнахме !
246
4
 
8
 
! Отговори
просто племе преди 11 години
абе дали има *** или *** непушач а ? ааахахаха