Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

Регламентът за контрола показва слабости и неточности
Обновена: 5 юни 2012 15:02 | 5 юни 2012 10:30,
386
Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт
Снимка: Булфото

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
4
 
6
 
! Отговори
до 281 преди 11 години
Благодарско пич, ще си го сложа в notepad-а и ще го запомня. Ако имам още пропуски, свиркай, че както съм с основно образовани изпитвам трудности в общуването
244
1
 
7
 
! Отговори
Друг българин преди 11 години
Един българин - "243, знаеш ли в "простата" вардарска Македония, която разбираш ли живее 10г зад нас как е положението? Не се чака да се хване някой с цигара, имат детектори за дим, които откриват толкова малки концентрации че преди 5 часа да е пушено пак се хваща. Нещо повече глобата при първо нарушение е ПЕТ ХИЛЯДИ ЕВРО!!! "- а знаеш ли, че ако не ме хванеш точно със запалена цигара в устата, ще ме хванеш за ....И вземи си ... детекторите някъде, защото в работата ми имаме във всяка стая так
243
4
 
4
 
! Отговори
до 277 преди 11 години
Вярно че не е пълно , ама ме боли мен ми е гот сега. А за сервитьорката не се грижи. все пак благодаря за предопреждението
242
9
 
4
 
! Отговори
ХК до Развеселен преди 11 години
Кажи че не е така. Ама ти сигурно и в асансьора пушиш. Ти си направо над закона, *** и пича си леле като порастна и аз ще стана като тебе. Много е яко да караш всичките да ти дишат пушека и да ревеш че не са толернтни с тебе
241
2
 
10
 
! Отговори
Развеселен преди 11 години
"ако не се пушеше по спирките (фаса се хвърля под автобуса и се издишва вътре). " - тоя ме уби !Дотам ли стигнахме !?Киселата краставица си остава кисела, та ако ще и на километри около нея да не се пуши.
240
9
 
5
 
! Отговори
до 271 преди 11 години
Знаеш ли колко е гот, точно в момента съм в едно заведение, маам си с лаптопа, пия си кафенце и не ми мирише. Не знам дали аз или ти ревеш :)))
239
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги ме е радвало сравнението,което вече не е актуално:- разделението между пушачи и непушачи в заведение, е като това на пикаещи и непикаещи в морето
238
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има непушачи и НЕпушачи, едните са по рождение, другите са от опит (екс-зависими)Бидейки от вторите, пушачите не ме бъркат, нека има аквариуми в които да се затварят по затворените заведения, а в откритите да им отделят няколко масиВ крайна сметка и едните, и другите са клиенти, пък сега няма отнемаме шанса на непушач да се влюби в пушачка (или пушкиня, или както и да се вика на женски пушач)
237
9
 
5
 
! Отговори
ХК do Gni преди 11 години
Като видя рейтингите до коментарите, дори всичко да беше на ред с вас пушачите не може да се излезе на глава. Успех и дано не ви хване рак на белия дроб (искренно го пожелавам)
236
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да бе, и аз туй питам. и що не са в заведенията, където вече не се пуши, ами плачат тук.
235
7
 
3
 
! Отговори
до 269 преди 11 години
Къде видя непушач да плаче :)
234
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре де вече не се пуши в заведенията какво плачат непушачите ???????
233
2
 
16
 
! Отговори
до 261 преди 11 години
Нямам представа кои заведения визираш, но от тези, които аз посещавах, а те са повечето заведения в София (студентски град не го включвам), 90% стриктно изпълняваха разпоредбите на предходната наредба за забрани свързани с тютюнопушенето. Съгласен съм, че често вратите между зали за пушачи и непушачи са отворени, но какво по-дяволите пречи, някой да се мръдне и да ги затвори или просто да помоли за това?Аз така или иначе вече не влизам, както и много хора. Горко им на ресторантьорите! :/
232
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пичови, йевалаай сиктир от *** пушачи, вкарвайте си никотина венозно, наркомани...
231
1
 
10
 
! Отговори
Gni до ХК преди 11 години
ХК, фиктивното разделяне на залите може да се начисли като безотговорно(може би корумпирано) следене на нормативите и този закон, от инспекциите и отговорните органи, които трябваше да следят за това? Аз също ползвах градски транспорт, пушач съм и съм съгласен, че е отвратително да се издиша дима вътре. Но това в крайна сметка е до културата на дадения човек, не на всички пушачи. Ако разделението на залите се прави качествено и контролирано, този закон би бил безсмислен и дори опасен.
230
1
 
18
 
! Отговори
до 261 преди 11 години
Пич ако си видял някъде да се пуши в салон за непушачи или в заведение, на което е било обявено че е за непушачи, е следвало да подадеш сигнал за това, а не да мрънкаш по форумите ...........Аз като не харесвам чалгата, не посещавам клубове с такава музика, а не съм седнал да искам забраната им
229
12
 
4
 
! Отговори
до 262 преди 11 години
ми защото и спековете са хора и те искат да си тропат с вилици без да смърдят. А защо в 90% като се пълнеше залата за пушачи , тихомълком слагаха пепелници в другата зала? Е сега или ще има само спекове или яките пичове ще откажат цигарите.
228
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато имаше разделение на зали за пушачи и непушачи ,ми направи впечатление следното.В залите за непушачи винаги е полупразно и някви спекове тропат с вилици по чиниите си , мълчат и преглъщат на сухо.А при пушачите винаги фраш,места няма,хората се смеят веселят се ,вдигат се наздравици.Не мога да си обясня защо е така?
227
16
 
3
 
! Отговори
до 257 преди 11 години
Пич а като навсчкъде се пушеше (дори и в салоните за непушачи) къде трябваше да отидеме да пиеме по едно? Е сега няма да се съобразяваме и това е . На теб като не ти харесва да консумираш без цигара, няма да влизаш... Kaпиш?
226
1
 
9
 
! Отговори
до 251 преди 11 години
Айде сега се поинтересувай с колко е спаднал туристическия поток към Македоняи от Сърбия и България през последните 2 години