Книжките на професионалните шофьори с давност 5 години

Кабинетът предлага промени в Закона за българските лични документи
118
Книжките на професионалните шофьори с давност 5 години
Снимка: Булфото

Шофьорските книжки на професионалните шофьори, които имат категория С, или още по-горните D и E, да се издават за срок от 5 години, предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които бяха приети от Министерски съвет след днешното заседание.

Срокът на валидност на свидетелствата за категории AM, Al, А2, А, В, В1 и BE става 10 години, а за категории С, СЕ, CI, С1Е, D, DE, D1 и DIE - 5 години.

Предвижда се промяната да влезе в сила от 19 януари 2013г., а до тази дата се прилагат съществуващите правила относно срока на валидност на свидетелството за управление на МПС.

Издадените преди 19 януари 2013 г. свидетелства за управление на МПС са валидни за срока, посочен в тях, пише в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта.

Според промените от 20 до 150 лева ще бъде глобата за шофьор, който при промяна на постоянния си адрес по лична карта не подаде и заявление за подновяване на шофьорската си книжка в срок до 30 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МПСМСшофьорски книжки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Съби преди 11 години
колеги бюрокрцията в тази държажа няма граници
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нека скочим нека се направи страница във фейсбук и всички да се обединим против това безумие,нека депутати да скочат против това ограбване на народа
88
1
 
9
 
! Отговори
СЛАБОУМЕН преди 11 години
БАС ДЪРЖА, ЧЕ И ТОЗИ ПОРЕДНА ПРОСТОТИЯ Е ИЗМИСЛЕНА ПАК ОТ ОНОВА НЕДОНОСЧЕ - ДЯНКОВ.
87
1
 
3
 
! Отговори
ИВАН преди 11 години
НЕ НА ГЕРБ
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Канада различните провинции имат различни правила. В Онтарио веднъж на 4 години ако си профи шофер имаш изпит на теория + медицински, а в Британска Колумбия сменяш книжката веднъж на 5 год пак само с медицински изпит. Какво лошо има? Шофера трябва да е здрав.
85
0
 
9
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Нали се стремим към Европа....една Франция издава ш. книжка за постоянен срок, а ние ...да дерем кожи от хората, за да има чиновници , които да ги обработват , с една цел...по-малко безработица. АМАН ВЕЧЕ!!!
84
0
 
4
 
! Отговори
бай Тишан преди 11 години
Страшни мерки!!! Няма що....А тези които карат без книжки?????????????????????????????????????????Какво правим с тях...........................................
83
2
 
3
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Съдия пуска срещу рушвет опасен престъпник рецидивист- санкционират го/евентуално/ с ''ОБРЪЩАНЕ НА ВНИМАНИЕ''Ако обидиш съдия ,милиционер или друг представител на властта -до ТРИ ГОДИНИ ЗАТВОР.Ето това е държавата ''АБСУРДИСТАН''!/скоро ще дойде време,когато населението ще се топи не 6, а с 60 шовека на час.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравата и добре ви изгърби герб!!! Нали преди плачехте че нямало закони! На ви сега на всеки месец- нов закон и изисквания за нови документи или по голями глоби !
81
0
 
18
 
! Отговори
драйваро преди 11 години
мръсни гадове. кажете поне една причина да има полза от това
80
0
 
33
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
РЕКЕТ, РЕКЕТ и пак РЕКЕТ. Уж в името на нашата сигурност. Пълни глупости - защо не гледаме как се правят нещата в Германия, Франция, Австрия, дори Полша. През 2 години ни сменят номерата на колите, после вида на личните документи, пребоядисаха ни вкупом такситата, всяка година сменят изискванията за касовите апарати и какви ли още не измислици, за да пълним джобовете на определени фирми. Ще ви ритаме, бе ей! не се ли усещате?
79
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така , значи като се явяваш за Ц категория , ти искат свидетелство за съдимост , медицинско с два допълнителни кабинета ( психо и невролог май беше ) отделно караш така нареченото психо , курса е бая по - скъп от Б категория . Та питам аз , защо не карат тези дето са само с Б категория да си сменят книжките на 5 години , като те минават само с едно медицинско от личният лекар , който даже и не те преглежда (МАКАР , ЧЕ И ЗА ТЯХ НЕ Е РЕДНО ДА ГИ СМЕНЯТ НА 5 ГОДИНИ ) ,
78
0
 
37
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Пак ли свършиха паричките бе, тарикати на дребно? Това ли ви е решението да позакърпите бюджета?Пък после се чудят защо "мало и голямо" с интелект и еродиция поголовно напуска страната с еднопосочен билет!
77
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тук, в страната в която живея на по-голямо население от Бг в катастрофи умират по 300 човека на година, но няма книжки с валидност 5 години... 10 години е минимумът, а има и доживотни! Целта в Бг не е да има по-малко катастрофи, а да се плащат пари за нови книжки. Същото беше и с номерата на колите, а пак тук има коли с номера от преди 30 години, на старите коли никой не задължава промяна, въпреки, че след това са били сменяни 2 пъти. Всичко измислят да изгонят интелигентните хора в чужбина...
76
1
 
4
 
! Отговори
Ач преди 11 години
Но от друга страна пък ще засекът книжките ментета.Ако няма се плаща над 10 лв бива ама надали.
75
0
 
24
 
! Отговори
Ач преди 11 години
Прави се с цел да се одира кожата на народа да има пара за банките на олигарсите!!!!!!Такса подновяване,такса психотест,такса тест итнт
74
1
 
24
 
! Отговори
ГЕРБ а ? преди 11 години
Алчни ненаситни гербери !
73
1
 
29
 
! Отговори
pachangel преди 11 години
Тия *** за пари още много простотии ще измислат.Колкото по бързо ги махнем толкова по добре за народа.Пак ли на червени и зелени ще се прехвърли и този пладнешки обир.
72
0
 
23
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
mnogo nagli vzexte da stavate
71
2
 
31
 
! Отговори
оу преди 11 години
ДОЛУ ГЕРБ.ДОЛУ ГЕРБ