Книжките на професионалните шофьори с давност 5 години

Кабинетът предлага промени в Закона за българските лични документи
118
Книжките на професионалните шофьори с давност 5 години
Снимка: Булфото

Шофьорските книжки на професионалните шофьори, които имат категория С, или още по-горните D и E, да се издават за срок от 5 години, предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които бяха приети от Министерски съвет след днешното заседание.

Срокът на валидност на свидетелствата за категории AM, Al, А2, А, В, В1 и BE става 10 години, а за категории С, СЕ, CI, С1Е, D, DE, D1 и DIE - 5 години.

Предвижда се промяната да влезе в сила от 19 януари 2013г., а до тази дата се прилагат съществуващите правила относно срока на валидност на свидетелството за управление на МПС.

Издадените преди 19 януари 2013 г. свидетелства за управление на МПС са валидни за срока, посочен в тях, пише в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта.

Според промените от 20 до 150 лева ще бъде глобата за шофьор, който при промяна на постоянния си адрес по лична карта не подаде и заявление за подновяване на шофьорската си книжка в срок до 30 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: МПСМСшофьорски книжки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ко става ве.... нали искахте ГЕРБ.Ето ви го сега,стига сте ревали.Пълнете хазната, че Боко ТИКВАТА трябва да прави още една отсечка на магистралата си.
49
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имали още некой да е не е разбрал, че парите свършиха. Затова се търсят всякакви начини за попълване на бюджета. Ако слънцето каже ще сменяте лични документи всяка година.
48
0
 
39
 
! Отговори
АНАЛИТИК преди 11 години
АМИ ТОЧНО ТАКА.НА ЗАСПАЛ НАРОД ТОВА МУ ТРЯБВА.ВЕЧЕ СЕ ЧУДЯТ ОТКЪДЕ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ.ЗА *** МОЖЕ А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ.И ЩЕ СТАВА ПО ЗЛЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗАСПАЛ БЪЛГАРИНО
47
0
 
27
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
я помисли малко пак, мога да ти изброя поне десет държави в Европа, където книжките са безсрочни, дори и за тиквеницити впрочем сигурно някъде от Европа пишеш, виждам, че даже не разполагаш с кирилица ....
46
7
 
1
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Що така бе с лошо, таШарк, тебе да не би да не те касае смяната на книжката, като не си гласувал за ГЕРБ? Опааа, сетих се, ти си сигурно от тези с безсрочните, над 70 г, ясно за кого си гласувал :)
45
0
 
17
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
Много са 5 години...Я намалете на 3..., пък зано не и всяка година - нали хазната трябва да се пълни!Абе не е ли време и за смяна на номерата....много се задържаха...или се чака разпада на ЕС, че да махаме синята лента! :-)
44
16
 
0
 
! Отговори
do tikvenicite преди 11 години
Na vsekade e taka v Europa 6ofiorskite licenzi vazat za 5 godini i si ia podmenia6 samo 4e minava6 na psixotest.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами те, катаджии и даи-овци, те са най-големите професионалисти, техните книжки по тази логика трябва всяка година по два пъти да ги сменяме ...
42
1
 
16
 
! Отговори
Shark преди 11 години
А на възраст над 70г се дава безсрочна книжка?! И това ако не е безумие. Ама нека ви бе, нека. Хак да ви е, нали искахте ГЕРБ, на ви сега ГЕРБ. Всяка година да ви сменят книжките!!! И догодина да не забравите че трябва пак да гласувате за ГЕРБ.
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие в ред ли сте?Я си подавайте оставката и бегом на село да садите картофи!
40
8
 
1
 
! Отговори
Do 51 преди 11 години
Komunist do komunista *** do idiota kato ni upavliavaxa do sega da ne be6e po-xubavo krazbi non stop i oglupiavane na naciata.
39
1
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Darzavata e falirala pari triabva da se nameriat na vsiaka cena,parvo knizkite posle talonitei taka natataka
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербер до гербера, *** до простака...Тия са най-калпавите от всички досега...С една дума- ***.
37
0
 
26
 
! Отговори
напред към канада преди 11 години
в Канада при смяна на адрес книжката, която е и лична карта се сменя безплатно
36
0
 
17
 
! Отговори
"профи шофер&qu преди 11 години
Пак го измислиха господата управляващи...по зле са и от махленски лихвари!!!Сега да намерят начин как да обезвредят склада до петолъчката,а да се занимават с книжките ни нека оставят на следващото правителство викам аз!!!
35
1
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
ааа не, и на тебе ти я избирахме, и ти ще сърбаш. даже преди нас, защотот не си гласувал ккато трябва!
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
егати малоумието. то зер, професионалните шофьори все едно се возят на книжките си, та ги износват по-бързо и трябва да се сменят по-рано... а бр разбирам поне за проверка на уменията да говорехте, а то - смяна на документа за правоспособност. Ама пък тогава тия 5 години са възмалко, ако се опитате да въведете нещо такова с лопатите ще ви почнат
33
0
 
27
 
! Отговори
Догодина пак !!! преди 11 години
Може и всяка година да ги подменяме. : ) Колко му е ! Ние сме богат народ ! За има-няма 15-20 години три пъти сменяхме личните си документи, пет пъти регистрационните номера на автомобилите си.Държавата е лакома ! Мнооого лакома !Като няма срещу себе си истинско гражданско общество, държавата си прави гавра с населението.И защо не ? Като няма кой да и пречи и да и се противопоставя ...
32
0
 
19
 
! Отговори
идиотистанец преди 11 години
що за ***? не може ли единият подчинен на цецко от паспортите да казва на другия подчинен на цецко от книжките кога съм си сменил адреса, ами ще ме глобяват?????? ***!!!!!!
31
0
 
23
 
! Отговори
ХАХХА преди 11 години
само дави кажа -в някой нормални ЕВРОПЕЙСКИ държави , без КОМУНИСТИ- там личната карта струваше около 4-5 евро по- евтино от БЪЛГАРИЯ което иде реч,че там цените се обосновават на себeстойността на продукта ,а не на КОМИСИОННИТЕ ЗА СИ БАНК и комунистическите *** в правителството !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАКРИВАЙТЕ ДЪРЖАВАТА И МАФИЯТА ДРУГАРИ