"Миг невнимание и всичко гърми"

Преглед на печата на 7 юни 2012 година
7 юни 2012 06:55,
66
"Миг невнимание и всичко гърми"
Снимка: Impact Press Group

"Най-вероятно човешка грешка е предизвикала взривовете", е озаглавено интервюто в "Новинар" с Бойко Найденов, заместник главен прокурор, наблюдава разследването за взривовете до пътен възел Петолъчката. "Това, което в момента правят нашите екипи, е да събират доказателства на място, казва той. - Работата е доста сложна и отнема много време. Най-вероятно ще се окаже, че грешката е човешка при боравенето с материалите, които са били вскладовете. Тепърва предстои да се изясняват обстоятелствата.

Имало е артилерийски снаряди, боеприпаси за РПГ 7, за РПГ9 и други видове боеприпаси. Това е, което видяхме на мястото на инцидента. Видяхме една апокалиптична картина с взривени,
недовзривени или наполовина унищожени боеприпаси. В момента анализираме неща, които биха могли да ни дадат пълната картина на произшествието", отбелязва Найденов.

"Миг невнимание и всичко гърми", казва в интервю за "Стандарт" главен инспектор Емил Ангелов - служба "Контрол на общоопасните средства" към Охранителна полиция. Той потвърждава,че 8 фирми имат лиценз за утилизация у нас, 4 от тях функционират реално. Има общо 98 склада в страната. Две от фирмите с лиценз са оперирали на мястото на инцидента. Но са на един собственик. От тези 98 склада 12 са мястото на взрива. Има неща, които дори и науката не може да обясни, смята Ангелов. Възможно е самозапалване, окислителни процеси. Възможна е и човешка грешка - неправилно боравене или невнимание. Достатъчно е само един от работниците да е бил за секунда невнимателен, да се е появила искра и след нея да е имало детонация.

"Корупцията гърми и убива", коментира "Труд". Точно три са инцидентите с боеприпаси, които взривиха складове и спокойствието на обществото от 2008 г. до днес. Нормалният човек би казал, че е логично тези стари снаряди, патрони, мини и гранати просто да бъдат разфасовани от специалисти. Но не става така, когато нещата опират до големи пари. Прокуратурата е длъжна да провери всяка една от фирмите, които се занимават с тази дейност, но преди всичко трябва да направи така, че да стигне до истинските виновници. Да разбере защо и как се гласят и редят конкурсите за утилизация. Как се подбира кои боеприпаси са най-опасни и защо Министерството на отбраната не контролира постоянно изпълнението на тези поръчки. Не бива да се забравя, че липсата на контрол, корупцията и лакомията за бързи печалби може и да убива.

"Как може пенсионери да разглобяват бомби?", коментира в "Телеграф" бившият началник на Сухопътни войски ген.-лейт. Люцкан Люцканов, о.з. Той припомня, че във времената, когато тази дейност не се отдаваше на частни фирми, е имало високо подготвени специалисти - офицери, сержанти и цивилни служители. Има огромна разлика между строгия ред в едно войсково поделение и организацията на една частна фирма, независимо от това, че тя е снабдена с всички документи и лицензи за извършване на утилизацията. В поделението до Петолъчката са работели  пенсионери, давали са допълнителен труд, и то в сфера, която е изключително опасна, отбелязва Люцканов.

Държавата дава над 1 млн. лв. за екипи на доброволците, посочва в интервю за "Монитор" главен комисар Николай Николов, шеф на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той посочва, че в България доброволчеството не е нещо ново, но в последните 20 години е почти заличено от съзнанието на хората.

"Сега отново се наемаме да създадем такива доброволни отряди, които да бъдат в помощ не на службите, а на хората. Затова съвсем скоро ще излезе наредба за създаването на такива отряди. Тя трябва да каже на кмета на общината как да подбере подходящи хора, по какъв начин да им закупи лични предпазни средства, как да ги застрахова, как да ги подготви за правилна реакция при критични ситуации", обяснява Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
21
 
! Отговори
куршум преди 11 години
Снарядите от РПГ са много търсени в света ,особенно в Арабския свят.Дали не ги продадоха и сега с тия взривове замазват далаверата? Много спокойно реагира власта.
15
2
 
13
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Но преди "мига невнимание" има 67 години безхаберие, лъжи, кражби и измами.А за последните три години тупане по гърдите, рязане на лентички и чукане на пози пред камери да не говорим. НО ВАЖНОТО Е, ЧЕ И ТОЗИ ПЪТ ВИНОВЕН ЩЕ Е НЯКОЙ НЕЩАСТЕН ЧОВЕЧЕЦ, А ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ - "УПРАВЛЯВАЩИТЕ" НИ РАЗБОЙНИЦИ - ПАК ЩЕ СЕ ОКАЖАТ НИ ЛУК ЯЛИ, НИ ЛУК МИРИСАЛИ.ДОКОГА?
14
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
миг невнимание и после цял живот мъртъв.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
миг невнимание - 4 години гроб (бсп или кунева управляват) и ни пият кръвчицата - дано се появи някоя свястна партия ама от къде?
12
0
 
25
 
! Отговори
Опаааааа преди 11 години
Иван Костов по НТ - Закона за въоръжението, приет през 2010 г, изрично посочва, че отговорността за случилото се ИЗРИЧНО се носи от Директора на съответната дирекция И ОТ МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ.Подчертавам: Закона приет от ГЕРБ.Ама нали е по-лесно да се бием в гърдите, че във Варна сме арестували 4 ***.Що мълчат като *** и за бягството на Галеви?Явно МВР постига резултати като работи само с ***.
11
1
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Напълно си прав, но нали не мислиш,че тези пенсионери са тръгнали от хубав живот да бачкат и да си рискуват живота ?
10
4
 
14
 
! Отговори
Ще режеш ли лентата? преди 11 години
Да видим на Тиквата сега кой ще му е виновен!!
9
0
 
33
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Защо се изненадваме? Тези взривове показват ,че държавата ни е със "затихващи функции" Гледам и слушам вече трети ден разни "оядени"полковници ,генерали ,министри . Никой от тях не застана като мъж и да каже ,че основната причина за тези инциденти е корупция ,неграмотни контролиращи,алчни предприемачи.Ще се търсили отговорност от служба КОС ,ще се търсили отговорност от МО ? Трънки.Жалко за бедните хорица ,които за 350 лв. заплата си жертваха живота .
8
0
 
14
 
! Отговори
Бушона преди 11 години
Айде да видим сега бушоните ли ще гърмят пак или "някой"ще има доблестта да си подаде оставката както е в белите държави.
7
0
 
7
 
! Отговори
пълна немощ преди 11 години
ами така е и така ще си бъде и за напред.Щото от години та даже и сега тия който са на кормилото на държавата пътуват без да знаят накъде,без цел и посока.
6
0
 
16
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Още ще се...гърми,защото системата е...порочна.Армията е натикана в...миша дупка,в товачисло и военните заводи и бази,където се извършваше тази...дейност по утилизацията на боеприпаси.Липсва строг ред,дисциплина и отговорност в лицензираните за тази...дейност цивилни фирми.Живота на много хора е поставен на карта и на това трябва да се сложи край.
5
6
 
16
 
! Отговори
Жо преди 11 години
НЕ ЗНАЯ какво толкова им харесва на военните тази чужда дума "УТИЛИЗАЦИЯ". Сигурен съм, че половината от тях не знаят значението и. А, ако го знаят, защо я употребяват? Утилизация на снаряди и др. боеприпаси, утилизация на *** и т.н. Всъщност става дума за ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ на нещо ненужно.Навремето, в социалистическата казарма, военните бяха въвели безброй руски думи- НЕПОРЯД ДНЕВАЛЕН, ЧАСОВИ, ПОДЧАСИ, МЕШКА, ФИЗЗАРЯДКА, РАЗВОД, ВЗВОД и т.н. ***, безсмислени за българина русизми.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работещите в тези бараки, наречени цехове казват,че идват разни бусове и камиони през нощта.. Нещо товарят, разтоварват и чужденци често питали къде са въпросните цехове.
3
3
 
12
 
! Отговори
Тиквеник с лук преди 11 години
Най ме кефи че *** ще станат гръбнака на бъдещите ДОТ /Доброволни Отряди на Трудещите се/ и законно ще палят и разфасоват всяка не дотам обитаема селска къща.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В държавата ни се въртят какви ли не далавери и само ако стане нещо като това, се разбира горе-долу. Служителката от МО,която дала на фирмата лиценз ходила на почивка на о.Бали в знак на особена благодарност от въпросната фирма. Сигнали е имало в края на 2009г., но сега се разбира по обясними причини. Навсякъде е така, по общини, по министерства и какви ли не още държавни институции.
1
0
 
19
 
! Отговори
Почти ! преди 11 години
Почти се доближиха до моята теза, коментаторите на случилото се. А именно.В интерес на бързото забогатяване, се наемат неграмотни, незнаещи, ниско квалифицирани и пенсионери / знае се, че на определена възраст, реакциите на човек се забавят /.Но нали ако се наемат знаещи и можещи , те ще искат и адекватно заплащане.И после се чудим защо нивото на образованите хора в България се увеличава.Толерирането на тази политика от страна на държавата стана нормално.Забогатей сега.