5 шестици по БЕЛ срещу 161 по математика за седмокласниците

Най-високи са резултатите в София, Габрово и Варна
Обновена: 11 юни 2012 14:01 | 11 юни 2012 14:01,
18
5 шестици по БЕЛ срещу 161 по математика за седмокласниците
Математиката повече е изпотила седмокласниците. Снимка: Impact Press Group

Само пет са пълните шестици (100 точки) в двата модула от националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) в седми клас.

По математика пълните отличници са 161 или са със 100 точки от двата модула на изпита. Това съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

На външното оценяване по БЕЛ в седми клас "двойките" са 581, а по математика - 1314. В изпита по български език и литература са участвали 55 012 седмокласници от страната, а по математика - 54 844.

Общият успех от двата модула по БЕЛ на седмокласниците за страната е "много добър" 4,51, по математика е "добър" 4,30.

През тази година за "тройка" скалата беше променена и вече започва от 18 точки, съобщиха от МОМН.

Образователните експерти припомниха, че през 2010 г. при националното външно оценяване в седми клас оценка "среден три" се получаваше при 14 точки, а през 2011 г. - при 16 постигнати точки.

И през тази година по постигнат среден успех от всички седмокласници по БЕЛ и по математика на първо място е София-град, следван от Габрово, Варна и Смолян. На последно място по двата изпита са учениците в седми клас от Разград, като преди тях се нареждат регионите Силистра и Добрич.

Учениците от Софийската математическа гимназия (СМГ) са на първо място по среден брой точки от всички предмети от националното външно оценяване в седми клас през тази година.

На второ място в страната по всички резултати от външното оценяване в седми клас е Математическата гимназия в Русе. На трето място отново е математическа гимназия - тази във Варна.

На четвърто място е частното основно училище "Света София" от столицата, а на пето място е   Природоматематическата гимназия в Бургас.

В математическите гимназии учат "подбрани" ученици, приети след четвърти клас и затова в тези училища има
такива високи резултати, коментират експертите. Учениците са участвали на различни състезания.

Петте училища в страната, в които седмокласниците са постигнали най-ниски резултати от външното оценяване по различните предмети, са основното училище в Буковлък, област Плевен, основното училище в Ръжена, област Стара Загора, 103-то основно училище "Васил Левски" в София-град, основното училище в Телериг, област Добрич.

На последното пето място е основното училище "Христо Ботев" от Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
учителка преди 11 години
"5 деца са си изкарали щестиците, въпреки образователната ни система, не благодарение на нея" - да, едната пълна шестица = 1 ученик + 1 учител .
17
1
 
3
 
! Отговори
Из белите държави преди 11 години
В повечето бели държави тройка се пише при изкарани минимум 50% + 1, а тук 18 точки са достатъчни за тромба. Сами си правете изводите колко ни е зле системата.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами как да е другояче,като в матурите ни занимават с някакви баби,хранещи котки и поетически безумия....Публична екзекуция за измислилите темите по ДЗИ И НВО!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Ако стане така,няма да има друго освен двойки.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5 от 55 000 !?! Пет пълни шестици от 55 хиляди ученици! Това ли ни казват? Ужас!
13
0
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
*** са облекли "Версачето" и са обули "Адидас" и са позирали за пред социалните.Нали посещават редовно у-ще и вземат детски и помощи ,щото са граждани на тази страна -"социално слаби".
12
1
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Ти да не си бил/а/ там,че правиш свободни съчинения?Абсолютна заблуда.Хората са се отнесли отговорно и специално за мен , този изпит даде реална представа за знанията му. Много лесно се пишат шестици,а след това....
11
2
 
6
 
! Отговори
az преди 11 години
а по-интересното е ,че за да минат в повечето учлища квесторите им подсказват - ако трябва да си налучкват те отговорите двойките биха били доста повече , а средният успех - 3.50
10
7
 
6
 
! Отговори
Иван Вазов преди 11 години
Дами и Господа имам делово предложение! Младите и без това НЕ знаят кой съм аз... не знаят кои са и Димитър Димов.. Димитър Талев. Пейо Яворов! :( Така че за да се увеличат и то ЧУВСТВИТЕЛНО ПЕТИЦИТЕ И ШЕСТИЦИТЕ ПРЕДЛАГАМ ОТ ДОГОДИНА ВМЕСТО ИЗПИТ ПО ЛИТЕРАТУРА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ИЗПИТ ПО "ПОП ФОЛК КУЛТУРИСТИКА" !! А ВМЕСТО ДОСАДНАТА МАТЕМАТИКА ИЗПИТА ДА БЪДЕ ПО "ТЕОРИЯ И ИСТОРИЯ НА МУТРИЗМА,БОРЧЕСКИТЕ ГРУПИРОВКИ И ЖИВОТА И ТВОРЧЕСКИЯ ПЪТ НА ЛИРИЧЕСКИЯТ ГЕРОЙ ВЪВ ВИС И СИК".. БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!..
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***ия сайт на МОн не се отваря... баси некадърната работа ...
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
затова ли лансират минаване с двойки ? щото само се водят ученици, без да научават нищо...ако в къщи не си научиш сам детето, не се и надявай някой в училище да се пробва да го научитея 5 деца са си изкарали щестиците, въпреки образователната ни система, не благодарение на нея
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви са тия *** на заден кадър, та те учат ли до 7ми клас ?
6
1
 
18
 
! Отговори
пепи преди 11 години
Всичко под 50% (50 точки) е СЛАБ 2А те сложили 18 т. за 3.Това е. Останалото е дръб дрън. Нагласация.
5
0
 
8
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Траягедията е пълна..... Като математик човек ми е ясно, че повечето хора НЕ могат да мислят и не искат да се научат, ама да са толкоз зле по български език!Интересно каква част *** са се явили и какви са техните оценки, защото през комунизма до 7 клас стигаха шепа хора от тях, които едва ли биха изкарали тия изпити!И сега какво ще се прави с тия дето имат 2-ки???Предполагам, че ще завършат НЕЗАСЛУЖЕНО!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и кое е вярното всъщност ? щото цифрите подозрително еднакви и за двата вида матури, след 7 и след 12 класнякой май нещо е преписвал без да внимава...
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
55 000 явили се .. само 5 пълни шестици и то не по какво да е, а по БЕЛ ...Затъпяваща нация...
2
1
 
4
 
! Отговори
Божидара преди 11 години
Последно тия пет шестици за зрелостниците или за седмокласниците са? Защото до преди 5 мин имаше почти същата новина за дванадесетокласниците?!?!?!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русито на 2ро място : /