В строителството и туризма работят най-много в сивия сектор

Сивата икономика у нас и в Румъния е най-висока от целия ЕС
Обновена: 19 юни 2012 08:58 | 19 юни 2012 08:56,
62
В строителството и туризма работят най-много в сивия сектор
Снимка: архив, Dnes.bg

Сивата икономика в България и в Румъния е на най-високо ниво в ЕС - над 30 процента, отчитат от Национален център "Икономиката на светло".

Средната за ЕС по данни на Европейската комисия е между 15 и 17 процента, като в Германия, Дания и Австрия тя е в порядъка на 10 - 12 процента, а в Гърция и Италия в рамките на 30 процента от БВП.

Сивата икономика у нас намалява през 2011 година, но само там, където се продават стоки, докато при услугите тя остава висока, сочи проучване на  "Икономиката на светло".

Секторите с най-голям дял на сива икономика в страната са строителство, туризъм и здравеопазване. При тях проява на сива икономика има в 50 - 60 процента от случаите на предоставяне на услуги.

В здравеопазването сива икономика може да се разбира и като корупция, посочиха от центъра. С най-нисък дял на практики на сивата икономика са пощенските услуги и машиностроенето - около 10-12 процента.

Данъци и доходи се укриват най-вече в сферите, свързани с крайно потребление от физически лица. При големите фирми, особено при външните инвеститори, те са изключение. ,

Всъщност индексът показва процента на легално произвеждания у нас Брутен вътрешен продукт. Експертите отчитат, че се подобряват почти всички компоненти на индекса. Влошаване има най-вече при събирането на ДДС и при търговията с други страни от ЕС.

Проблеми има и при конкурсите за обществени поръчки, сочи изследването. Те са свързани не толкова с даването на подкупи, колкото с формулирането на условията на конкурсите за обществени поръчки, които предопределят победителите.

Съществено подобрение през 2011 година има при събирането на акциза от цигари и алкохол. Влияние за изсветляване на икономиката оказва и свързването на касовите апарати на търговците с НАП, както и проверките на Агенцията по заетостта за фиктивни трудови договори.

Значително се увеличава и общественият натиск срещу практиката за укриване на доходи, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: сива икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А така!В Бг само сивия сектор работи!Нормалните хора са безработнищото еб.а.хте мамата на тази държаваей така за слава.
13
0
 
40
 
! Отговори
м преди 11 години
Как така,нали от туриза чакаме да напълним хазната(ако слушаме *** и нагли гейберисти),а те в сивия сектор,да не повярваш.
12
0
 
39
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Ми изкарайте ги на светло,всички знаят че в туризма мафията е най силна а доходите на работещите най ниски,не се плаща празнични двойни надници, нощния труд е 25ст,двойно счетоводство,некомпетентни и комплексирани ръководите ли,ниски заплати който са замразени от години.няма бонуси,назначават се некадърни но с връзки,а хотелите пълни , пари има и къде отиват?и това е голяма фирма с гръмко име,то само името и остана! и всички контролни органи знаят това и нищо че кой после ще финансира избори!?
11
0
 
40
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
В Италия от 50 години най-тлъстите държавни поръчки са на мафията. Така че схемяата отдавна е отработена.
10
0
 
44
 
! Отговори
jh преди 11 години
АМИ ХВАНЕТЕ СИ БИЗНЕСМЕНИТЕ И ИМ ГО НАШИБАЙТЕ В АНАЛНОТО ОТВЕРСВИЕ ДЕТО МЪЧАТ МЛАДЕЖИТЕ КОИТО НЕ СИ ЗНАЯТ ДАЖЕ ПРАВАТА И СЕ ШАШКАТ КАТО ЗАЙЦИ АКО ИМ ИЗКРИЩИ НЯКОЙ *** В КОСТЮМ ЕДИН ТАКИВА ШАМАРИ ЯДЕ ОТ МЕН ,ЧЕ СИГОРНО ОЩЕ МЕ ПОМНИ САМО НА БИЗНЕСМЕН И РАБОТОДАТЕЛ МИ СТАНА *** ВЪШКАВ,КОСТЮМИРАН С ДЖИП.
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може би говорят зa Пътищата , щото Жилищното строителство беше ликвидирано !
8
5
 
44
 
! Отговори
Строител преди 11 години
Какво строителство бе хора ? От 4 години има само 3 фирми Аргогруп , Главбулгарстрои и Трейс ! и трите са свързани с Герб ! и турчетата дето строят Руските Молове !
7
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В строителството и туризма работят най-много в сивия сектор";)За това там са "приоритетите" и големите "инвестиции" и "инвеститори" ;)
6
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия нещо не са в час?! Какви 30%? То реалния сектор има нема 30%
5
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 30 години мой близък строителен инженер работи в строителството. Познава много, ама много други такива. И нито един от тях не е забогатял дори и в най-усилните години, но на техен гръб мутрите направиха милиони. От такива хора са и милионите на Плевнелиев и на сегашните Трейс и ГБС , които с високи протекции взимат тлъстите поръчки, а работата и рисковете ги отнасят подизпълнителите.
4
0
 
44
 
! Отговори
Успяващ преди 11 години
Единственото, което ме кара да не съм изцяло в сивия сектор, е страхът. Но това не е мотивация. За да е друго, трябва да бъда убеден, а не принуден. Но "*** ***" освен, че не искат и не могат.
3
8
 
62
 
! Отговори
брей преди 11 години
Ако една държава и нейните управници те лъжат, прави всичко възможно да я лъжеш и мамиш и ти, където и както можеш! Браво на всички в сивият сектор!
2
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами, да! Всичко си е на мястото! За това строителството и туризма са в тресавището на кризата!
1
6
 
67
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Добре, че е сивият сектор, че и хората да вземат някой лев.