В строителството и туризма работят най-много в сивия сектор

Сивата икономика у нас и в Румъния е най-висока от целия ЕС
Обновена: 19 юни 2012 08:58 | 19 юни 2012 08:56,
62
В строителството и туризма работят най-много в сивия сектор
Снимка: архив, Dnes.bg

Сивата икономика в България и в Румъния е на най-високо ниво в ЕС - над 30 процента, отчитат от Национален център "Икономиката на светло".

Средната за ЕС по данни на Европейската комисия е между 15 и 17 процента, като в Германия, Дания и Австрия тя е в порядъка на 10 - 12 процента, а в Гърция и Италия в рамките на 30 процента от БВП.

Сивата икономика у нас намалява през 2011 година, но само там, където се продават стоки, докато при услугите тя остава висока, сочи проучване на  "Икономиката на светло".

Секторите с най-голям дял на сива икономика в страната са строителство, туризъм и здравеопазване. При тях проява на сива икономика има в 50 - 60 процента от случаите на предоставяне на услуги.

В здравеопазването сива икономика може да се разбира и като корупция, посочиха от центъра. С най-нисък дял на практики на сивата икономика са пощенските услуги и машиностроенето - около 10-12 процента.

Данъци и доходи се укриват най-вече в сферите, свързани с крайно потребление от физически лица. При големите фирми, особено при външните инвеститори, те са изключение. ,

Всъщност индексът показва процента на легално произвеждания у нас Брутен вътрешен продукт. Експертите отчитат, че се подобряват почти всички компоненти на индекса. Влошаване има най-вече при събирането на ДДС и при търговията с други страни от ЕС.

Проблеми има и при конкурсите за обществени поръчки, сочи изследването. Те са свързани не толкова с даването на подкупи, колкото с формулирането на условията на конкурсите за обществени поръчки, които предопределят победителите.

Съществено подобрение през 2011 година има при събирането на акциза от цигари и алкохол. Влияние за изсветляване на икономиката оказва и свързването на касовите апарати на търговците с НАП, както и проверките на Агенцията по заетостта за фиктивни трудови договори.

Значително се увеличава и общественият натиск срещу практиката за укриване на доходи, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: сива икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
33
 
! Отговори
111 преди 11 години
БРАВО КЪМ 49 ЕЙ ТОВА Е ТОЧНИЯ КОМЕНТАР!САМО КОЕ Е ЛОШОТО ЧЕ ТОЧНО ТИЯ ПОЛИТИЦИТЕ,ДЕПУТАТИТЕ И *** НЕ ЧЕТАТ КОМЕНТАРИТЕ!
53
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Индекси,експерти,компоненти и пр думи без значение.Никаква прозрачност,никаква почтеност как се харчат данъците,къде отиват средствата и защо бедните стават ,все по-бедни,богатите все по-богати.Вижте визията на българския елит и отидете в малкото градче.Потресающа разлика..В държава с току що проходила демокрация имаме бая милионери и милиардери.От къде се пръкнаха, с какво толкова са полезни за обществото.Първо разберете какъв е произхода на парите им,че тогава говорете за укрити данъци.
52
0
 
36
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
До 55, Освен тези хиляди левове бонуси, това правителство, когато всички други правителства не само в Европа, но и в целия свят се опитват да свиват бюджетите си за бъдещите 10-20 години, наште решават да си вдигнат всичките заплати за другия мандат... Ай ай ай, след отказа от АЕЦ Белене, след законите за шистов газ и горите, и след целият този цирк, приказката, наречена 'Мандат на ГЕРБ'' е (да се надяваме) към своя край.
51
1
 
35
 
! Отговори
ДНЕСКА преди 11 години
Наистина ли бе??????????????????????????
50
4
 
37
 
! Отговори
alabala преди 11 години
добре че има ''сива икономика'' то няма оцеляване инъче...какви закони какви еврпейски глупости,в най голямата криза правителството си раздава хиляди левове бонуси....без пари майната им на всички закони...
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
затова само *** вече раждат в българия
48
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
икономическата радиация расте
47
0
 
33
 
! Отговори
frog преди 11 години
Затова този бизнес е най-обгрижван, той най-много е в нужда, и най-много си плаща по време на избори
46
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bravo be ., az si misleh 4e sa v BAN ? Dobre e da se osvedomqva 4ovek '
45
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самите държавни служите не си плащат осигуровките ...та останалите ли да плащат ?Държавните служите имат осигуровки на ведомоста за заплата и там пише че има осигуровки , но това са само цифри - тези пари не са реални и не влизат пряко в хазната ...това са виртуални пари
44
1
 
44
 
! Отговори
НЕ СЕ ЛИ ЗНАЕ ? преди 11 години
Кои работят сивия сектор ?ПОЛИТИЦИТЕ,ДЕПУТАТИТЕ И *** ,....ВЕЧНИТЕ КОНСУМАТОРИ в Бг!Народа в Бг работи само за тях от 1944г., до сега !
43
2
 
41
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Kак искате хората и бизнесът да плащат данъци като самите ни управници не плащат нищо и само обслужват интереси? Как това мислите, че ще стане? Нали хората, които ни управляват трябва да ни бъдат за пример, а при нас кой ще ни бъде за пример? Бат Боко ли, който е най-голямата мутра у нас или пък подлогата Плевенлиев, който прави каквото му е наредено. Как хората да се учат да бъдат честни като нашите лидери са най-подлите същества на света.
42
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Земеделците, рибарите, автомонтьорите и т.н и т.н. Излиза, че обикновените хора са наясно, а държавниците ни не? Напротив, точно те са най-наясно, но и точно те са във всеки един бизнес основни играчи, затова има вратички във всеки закон, който те гласуват.
41
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На такава държава - такъв бизнес !
40
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
може много да се пише на тази тема но просто няма смисъл пак няма никой да види ида чуе
39
1
 
40
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 11 години
В Транспорта е същата работа.Шофьорите се осигуряват на 300-400 лева а под масата вземат 1200 минимум.
38
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дянков с оценка 2
37
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всеки ден се вадят тонове риба по морето и не се плаща и един лев данък май и това не се знае
36
1
 
44
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
НЯМА да плащам данъци, докато държвният бюджет се използва за източване към "наши" хора. ТОЧКА. Аз не паса трева!
35
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българите така и така не се научиха да си търсят правата трябва да настояваме да искаме а не свеки проблем да е като всяко чудо за три дни