Повече от половината българи не говорят чужд език

73% обаче смятат, че трябва да се владее поне един
21 юни 2012 20:47,
184
Повече от половината българи не говорят чужд език
48% от българите владеят поне един чужд език. Снимка: архив, Impact Press Group

Общо 84% от европейците и 73% от българите смятат, че всеки в ЕС трябва да владее поне по един чужд език. Това сочат данни на Евробарометър, разпространени днес от Европейската комисия.

Въпреки това обаче отделно изследване на езиковите умения показва, че съществува разминаване между амбициите и действителността.

Тестването на езиковите познания на ученици тийнейджъри в 14 европейски държави, показва, че само 42% са компетентни във владеенето на своя първи чужд език и само 25% във втория.

Значителен брой, 14% при първия чужд език и 20% при втория, не достигат дори равнището „базов ползвател“.
Над половината българи са заявили, че не могат да водят разговор на чужд език, докато средно в ЕС така се оценяват 46 процента от анкетираните.

Поне един език владеят в достатъчна степен 48 на сто от участниците в допитването от България, което е намаление с 11% от предишно проучване през 2005 г., и 54 на сто от участниците от останалата част на ЕС.

Половината от европейците и всеки пети българин използват чужд език при пътуване в чужбина. При гледането на филми чуждоезиковите си умения ползват 46 на сто от българите и 37 процента от останалите европейци. Малко над една трета от всички ползват чужд език в интернет.

Безплатни уроци биха улеснили ученето на чужд език - с това мнение са съгласни около една трета от анкетираните. При отговорите на българите 23 на сто заявяват, че не искат да учат език или не искат да подобрят езиковите си умения. В ЕС средният дял на тези отговори е 16 процента. Една трета от българите споделят, че не са достатъчно мотивирани за това, а близо половината - че това е скъпо.

Общо 67 на сто от българите и 61 процента от останалите в ЕС са на мнение, че владеенето на чужд език е важно за намирането на работа в чужбина.

Общо 57 процента от българите и 67% от останалите европейците са на мнение, че е полезно да се учи английски. На второ място е немският език, предпочитан от 20 на сто от българите и 17 процента от останалите европейците. Френски избират 16 на сто от европейците и едва пет процента от българите.

В отговор кой език би било най-добре да учат децата им, 90 процента от българите и 79 на сто от европейците посочват английския. На второ място според европейците са френският и немският с по 20 процента.

Българите дават други отговори - пет на сто от тях избират френски, а 36 процента - немски език. Пет процента от европейците и 23 на сто от българите заявяват, че говорят руски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
4
 
8
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Статията спокойно може да бъде озаглавена и "Повечето българи са мързеливи и не искат да учат, дори и чужди езици":))
129
1
 
7
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 11 години
ЗНАНИЕТО НА ЕДИН ЧУЖД ЕЗИК В ПОВЕЧЕ Е МНОГО ПОЛЕЗНО НЕЩО! ЕДИН ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПРОЗОРЕЦ ЗА СВЕТЛИНАТА НА СВЕТА. НО ПОЛИТИКАТА ПРЕДИ ЗА РУСИЗАЦИЯ ,СЕГА ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЗАЦИЯ И АМЕРИКАНИЗАЦИЯ НА ЕЗИКА НИ Е ЛОШО НЕЩО. ЛИПСАТА НА НАЦИОНАЛНО ДОСТОИНСТВО СЪЩО.КАКТО НИЕ СЕ СТРЕМИМ ДА УЧИМ ,ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ЗА ДА СМЕ В КРАК С ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО,КОГАТО СМЕ НА ГОСТИ ПО СВЕТА, ЩО ЛИ И РАЗНИТЕ *** ОТ АМЕРИКА, АФРИКА И СЕВЕРНА ЕВРОПА ,ДА НЕ СЕ НАПЪНАТ И ПОНАУЧАТ ЕЗИКА НИ !
128
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Повече от половината българи не говорят чужд език"то в Германия, Италия, Испания, Англия и т.н. говорят по няколко, така ли?
127
1
 
10
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Разни емигрантчета се напъват да покажат колко са успели в чужбина, но като чета неграмотните им коментари няма как да им повярвам, че са нещо повече от прислуга. Нито българския език владеят, нито чуждия. Дори няколко изречения не могат да напишат без граматически грешки.
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Солидарен съм с този, който пише, че да бъдеш образован и знаещ, да имаш професионализъм и опит, самостоянелно мислене и други качества, е най-големият минус! В моето поколение такива бяха неистово атакувани от посредствените и неспособните, които най-после взеха връх днес. Ясно е, че България не върви напред за това, че никой не си е на мястото. Няма правила, за да може да се използва потенциала на можещите и знаещите. И това е нарочно. Дивото крадене е присъщо на примитивизма.
125
0
 
1
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Аз не държа компаньонките ми да знаят чужд език. Далеч по-важни са други техни качества!
124
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двама полицай с патрулка. До тях спира чужда кола и водача пита: Do you speak enlish ?- мълчание . Онзи пак: Парла италиано ? - Отговор няма. След което задава същия въпрос на немски френски и испански. Нашите хора мълчат и вдигат рамене. Накрая обезсърчения чужд турист пали и заминава. Единия от полицаите казва на другия: Виде ли тоя колко езика знаеше ! А колегата му отвръща - И кво , пак не можа да се оправи !!!
123
3
 
5
 
! Отговори
Бай Трендо преди 11 години
Вярно е написаното от 146. Итересно, какви чужди езици се изучават в средните и висшите училища във Великобритания например? Колко часа седмично и има ли изучавани такива, които за писменост използват кирилицата?
122
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се забрани българския език в училищата итака щат не щат децата ще научат атнглийския
121
5
 
8
 
! Отговори
rumplam преди 11 години
На българите е отредено да бъдат слуги в европейският съюз,то затова и писаниятаще бъдат все в този дух.Няма да забравя как преди време в Германия една интелигентнагерманка ми риташе куфара,а аз и се молех на английски,на немски , и накрая и показах един български юмрук,та ме разбра горката най накрая.Няма що много са напред с езиците.Няма да стане от българина слуга.Турците преди време се опитаха,после руснаците ,сега и западно европейците.
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако такова проучване се направи само с българското население, резултатите ще са други. Наскоро имаше статия от един англичанин, живеещ в България, неговото мнение беше различно от това в статията.
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То в *** влдеенето на чужд език и наличието на интелект е минус , отколкото плюс.Населението масово е изпростяващо и неграмотно.Наскоро имах случай да бъда на интервю за работа в малък град в северна България , където в предприятето сигурно поне 50 % от работниците бяха роми.Без да се има предвид, че провеждащите интервюто бяха ***, като слонски ***.Затова отдавна съм се отказал да се боря с прости и нахални индивиди в рая пропаднала държава по всички нива.
118
2
 
10
 
! Отговори
* преди 11 години
Като се има предвид , че по-голямата част от народа знаем руски и македонски , разбираме без преводач сръбски и украински и в училище учим по 2 чужди езика . Тази статия ми се струва малко тенденциозна . Като за шести език някой може до му дойде в повече ... Но явно в тази анкета не са участвали роми тъй като те 3 езика ги говорят и без да ходят на училище
117
0
 
5
 
! Отговори
Бон жуар преди 11 години
Използвам думите "бон жуар" за име на коментара си. Чух тези думи от устата на нашия премиер миналата година. Предполагам, че доц. Борисов е искал да поздрави едновременно с " добър ден - добър вечер". Умен е ! Впечатли ме. Той обогати френския език. Днес всички французи масово се поздравяват по улиците с " bonne jouаrnée Borisoff ". Защо да не го правим и ние ?
116
3
 
4
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
Че то повече от половината българ(к)и не могат да говорят и пишат грамотно дори майчиния си български език. За справка - коментарите отдолу! Само една абитуриентка взела пълни 100 - - забележете! - по български език и литература ... в България!! Мале-мале, ко ли язе рукам!? ;-))
115
1
 
3
 
! Отговори
Името преди 11 години
И това вече си е малко прекалено, обаче като се абстрахираме от няколкот останали професии в тоя свят които в които малко или много в действителност трябва да бъдеш въведен от друг човек с вече изграден опит в това което прави. Повечето университети ме удивяват. Каква им е концепцията изобщо. Даваш реални пари за да може някви не реализирани дъртаци да ти обясняват после как теоретично ще вадиш други теоретични пари, аре сектир. Писна ми мега зверски от всичко.
114
0
 
2
 
! Отговори
Името преди 11 години
Ей така щото ми е скучно: Учебниците в тая страна не проверяват дали владееш материята която ти се преподава, а дали си си научил урока. Пример: В английския език думите имат маса значение, а и няколко начина по които да се каже 1 и също нещо. Ако на контролна преведеш обаче 1 дума не така както е преведена в учебника, ако и да си прав - (минус) от резултата. Защо? Защото не си направил това което се иска от теб, а не защото не можеш това което се иска от теб .!.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На база опит мога да твърдя, че българите се справят безупречно в чужбина. Работя още с италианци и руснаци, по-голямата част от които са напълно безпомощни в Испания.
112
0
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 11 години
Schutztaffel - ха, ха, ха! Каква е тази маса, бе?Сигурно си имал предвид Schutzstaffel - охранителен отряд, организацията на есесовците.Момче, ти нито българския език владееш, нито немския!
111
1
 
11
 
! Отговори
Чудно... преди 11 години
Чудно ми е откъде идва този висок процент на чуждоезикова грамотност в ЕС... Дали защото всички англичани владеят втори език?... Дали заради французите и испанците, които са полиглоти от край време?... Заради немците ли? Или италианците... Може пък да е заради руснаците... Те мужиците си общуват с бутилката на френски.Май ми намирисва пак на някакво перверзно самобичуване. Май пак, някакви псевдоинтелектуалци, жертви на ограмотяването се опитват да вменяват несъществуващи проблеми.