Повече от половината българи не говорят чужд език

73% обаче смятат, че трябва да се владее поне един
21 юни 2012 20:47,
184
Повече от половината българи не говорят чужд език
48% от българите владеят поне един чужд език. Снимка: архив, Impact Press Group

Общо 84% от европейците и 73% от българите смятат, че всеки в ЕС трябва да владее поне по един чужд език. Това сочат данни на Евробарометър, разпространени днес от Европейската комисия.

Въпреки това обаче отделно изследване на езиковите умения показва, че съществува разминаване между амбициите и действителността.

Тестването на езиковите познания на ученици тийнейджъри в 14 европейски държави, показва, че само 42% са компетентни във владеенето на своя първи чужд език и само 25% във втория.

Значителен брой, 14% при първия чужд език и 20% при втория, не достигат дори равнището „базов ползвател“.
Над половината българи са заявили, че не могат да водят разговор на чужд език, докато средно в ЕС така се оценяват 46 процента от анкетираните.

Поне един език владеят в достатъчна степен 48 на сто от участниците в допитването от България, което е намаление с 11% от предишно проучване през 2005 г., и 54 на сто от участниците от останалата част на ЕС.

Половината от европейците и всеки пети българин използват чужд език при пътуване в чужбина. При гледането на филми чуждоезиковите си умения ползват 46 на сто от българите и 37 процента от останалите европейци. Малко над една трета от всички ползват чужд език в интернет.

Безплатни уроци биха улеснили ученето на чужд език - с това мнение са съгласни около една трета от анкетираните. При отговорите на българите 23 на сто заявяват, че не искат да учат език или не искат да подобрят езиковите си умения. В ЕС средният дял на тези отговори е 16 процента. Една трета от българите споделят, че не са достатъчно мотивирани за това, а близо половината - че това е скъпо.

Общо 67 на сто от българите и 61 процента от останалите в ЕС са на мнение, че владеенето на чужд език е важно за намирането на работа в чужбина.

Общо 57 процента от българите и 67% от останалите европейците са на мнение, че е полезно да се учи английски. На второ място е немският език, предпочитан от 20 на сто от българите и 17 процента от останалите европейците. Френски избират 16 на сто от европейците и едва пет процента от българите.

В отговор кой език би било най-добре да учат децата им, 90 процента от българите и 79 на сто от европейците посочват английския. На второ място според европейците са френският и немският с по 20 процента.

Българите дават други отговори - пет на сто от тях избират френски, а 36 процента - немски език. Пет процента от европейците и 23 на сто от българите заявяват, че говорят руски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ората си викат:Тоа главоч,банкенския, с лош български премиер стана,я оти да учим?
69
1
 
7
 
! Отговори
поля преди 11 години
Обаче па кви тъпотии могат да говорят и пишат на родния си език...Справка- форумците на днес.бг
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do1 ze6 saai3nei5 hou2ngo5 oi3 nei5zoi3 gin3
67
1
 
6
 
! Отговори
Ася преди 11 години
до 63 - Морски, остави тези философски разговори насаме с рускинята!:) Работила съм в разноезична среда. Когато стане напечено в работата говориш, както и да е, важното е да те разберат колегите. В свободното време, при обсъждане на ситуацията сме се смяли сами над себе си заради казани изречения, включващи думи от 4 езика. Важното е да те разберат в адреналинови ситуации, когато от работата на екипа зависи човешки живот.
66
3
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
Все тая ...Мандарин,мандарински... На мандарин обаче говорят само 20 % от китайците,на първо място е,но в почти всяка провинция се говори свой език,даже мандаринът се дели на няколко потвида,които не са разбираеми помежду си....Обаче го учат като втори чужд,но не го научават кой знае колко...Но кантонският ако питаш звучи много по-добре от мандарински...
65
3
 
4
 
! Отговори
до 64 от 59 преди 11 години
Владеенето на чужд език съвсем не означава непременно интелигентност. Аз владея един чужд език, а синът ми владее три чужди езика. Но смисълът на моя пост беше друг, но наистина трябва да си интелигентен, за да го разбереш.
64
16
 
7
 
! Отговори
rainbou1 преди 11 години
Работя в Хюлет-Пакард в София.Миналия месец ми се обади испанец, докато си чатих с малайзиец, защо англичанин не си върши работата.И междувременно оправях бакиите на една германка.За което ми помагаше една полякиня.Всичко това на английски.Като се прибера в Бургас - свалям украинки на руски.И уча немски - защото имам квартира във Виена и искам да отида да живея и работя там.Capiche?
63
0
 
10
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
И аз на някакво си проучване мога да кажа,че говоря мандарински,--Бре, това да не е езикът на който си говориш с мандарините на петата водка?!Повечето китайци говорят на мандарин, но нито един от тях на мандарински. Сигурно защото се напиват още на третата водка!
62
2
 
8
 
! Отговори
Геша преди 11 години
Те и Български не говорят какво остава за чужд!
61
2
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Колкото езика...знаеш,толкова...пъти си човек.(не си спомням,чия е тази...мисъл)
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напротив *** и турския не са ли чужди езици?--Не, те са майчин език!!!!!
59
2
 
9
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Братушките идват със страшна сила, а ако закъсате фащате си багажа и пойдом для Москва , Петербург и т.н. Поне няма да са чувствате чужденец. Там на камбата(пипера) Викат "Болгарский пиперец" . --Наистина успя да ме разсмееш! Особено с това "Болгарский пиперец"!
58
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Напротив *** и турския не са ли чужди езици?
57
3
 
8
 
! Отговори
Ася преди 11 години
Знаенето на чужд език не е критерии за образованост, начетеност, интелигентност. Всеки човек, макар и със скромни умствени способности, като поживее в другоезична среда ще се научи да се оправя с езика. Всякакви хора заминаха, повечето без да знаят предварително езика (а някои и с българския не са наясно), но се научиха. Разбира се, ако се учи предварително, началото в чуждата страна е значително по-лесно, има голямо значение за работата и отношението.
56
3
 
17
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
Не ме интересува колко от българите не говорят чужди езици, защото това не е задължително.--Абсолютно си прав, владеенето на чужди езици е задължително само за интелигентните хора!
55
5
 
17
 
! Отговори
Морския преди 11 години
Mиналата година изплясках едно рускинче на морето и й се правя на много отворен, че мога да говоря на руски и тя ми вика: "Абе защо българите си мислите, че говорите добре руски? Смисълът на изреченията ми е ясен, ама ако се чуете колко смешно говорите - то не по отношение на акцента, а граматически...звучим нещо от рода на: "Аз на мен много приятно теб покани да дойдеш при мен тука сегодня, спасибо"Та и вашата работа с езиците такваз !
54
7
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
По-скоро 100% от хората трябва да мислят какво ще стане като се изправят пред Бог - за целта е нужно да прочетат Библията.
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Борисов и Цветанов колко езика знаят? За Фидосова ?
52
4
 
6
 
! Отговори
Блин преди 11 години
До 54,ами като не знаеш, що се напъваш да пишеш на руски бе? Да ти се смеят хората ли? Не стига, че си *** като малкотърновски ***, ами и на оригинален се опитваш да се правиш, а? Че и акъл на хората тръгнал да дава, аман от кухи *** в тази страна.*** е ***, дето те е *** такъв *** михлюз, ходи си гледай кравите на село, не се напъвай за "ентелегент"
51
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ме интересува колко от българите не говорят чужди езици, защото това не е задължително. Интересно ми е да знам премиера ни колко чужди езика говори?