Над половината българи живеят в лишения

Това е над 3 пъти повече от средното в ЕС, сочи доклад на Брюксел
27 юни 2012 22:02, Елка Василева
230
Над половината българи живеят в лишения
Повече от половината българи живеят в лишения. Снимка: архив, Булфото

Повече от половината българи търпят материални лишения. Tова е над 3 пъти повече от средното в Европейския съюз и поставя страната ни начело по този показател.

Данните са от публикувания днес тримесечен доклад на Европейската комисия за заетостта и социалната ситуация в страните членки и отчитат влошаване на показателите в Евросъюза като цяло, съобщи БНР.

Ако хората в дадена страна не могат да си позволят поне 3 от 9 основни стоки и услуги, се смята, че те живеят в лишения.

Според оповестените данни това важи за 56 на сто от българите. Те имат проблем да платят наем или ипотека, сметки за вода, ток или отопление, както и да посрещнат непредвидени разходи или да се изхранват и обличат.

43 на сто от хората у нас – най-много в Евросъюза – са заявили, че не могат да си позволят поне през ден да ядат месо, риба или друга богата на протеини храна. 50 на сто не могат да си купят нови дрехи, 11 на сто нямат два чифта удобни обувки, а 16 процента – мобилен телефон.

Заетостта намалява в целия Европейски съюз, в мнозинството страни, сред които е и България, безработицата е над 10 процента. Страната ни е обаче е сред тези, в които въпреки наличието на известен икономически растеж заетостта намалява най-сериозно.

Оставаме на първо място в Европейския съюз по ниска производителност на труда – у нас тя е едва 42 на сто от средното. Първи сме и по дял на младите хора, които нито учат, нито работят – при средно 13 на сто в Евросъюза у нас те са над 20 процента. В България са регистрирани и най-ниската заетост сред мъжете, както и най-слабо застъпена практика да се работи на непълно работно време.

Заетостта и условията на живот се влошават в редица страни членки, нужни са ни спешни мерки за преодоляване на финансовата и икономическа криза, подчерта комисарят по социалната политика Ласло Андор при представянето на доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
polovinata li,vsichki taka da stanat da im doide akala v glavata deto go niamat .a sas zdrave.demokracia i svoboda ne se postiga s prazni prikazki a s orajie dragimi drygari i gospoda .
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne spete a ryshte troshete i se borete za svobodata si ne za parazitite da vi grabiat i izpolzvat taia dolna mrasna gadna marzeliva paplach ot izmenici.
180
0
 
1
 
! Отговори
Ами нека преди 11 години
Като са прости и не си защитават интересите, да ***. Вижте го и Краси-то по-долу - и то ***, нещо е писало, па какво като е ***.отско. Това си може, това ще си получи.
179
1
 
3
 
! Отговори
Краси преди 11 години
Ковачки откраднал 16/шестнадесет/милиона и независимият съд го осъди цели ТРИ години УСЛОВНО!Е откъде да има за чесните и почтени граждани?За Вальо Топлото шест милиона и го оправдаха!И още стотици знайни и незнайни "герои"Министърът с шест апартамента от заплата...
178
4
 
3
 
! Отговори
Краси преди 11 години
Народ ,който брани паметника на съветските поробители и на продажника алкохолик Г.димитров е с преобладаващо прости хора!А простият народ живее бедно!!!
177
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абсолютно е така.живея в чужбина и мога да заявя че такова животно като бг няма. жал ми е за хората и най вече за децата в бг безработа или желание за такава, без образование по същата причина и изобщо без мотивазция. Тъжно е и затова моите деца са тук при мен и ще направя всичко възможно да не направя крачка назад, не защото не обичам страната си, обожавам я, липсва ми, но най-скъпи са ми децата. А аз....да си стъпят на караката и ние с половинката ще се приберем дома.
176
1
 
5
 
! Отговори
Дон Кольо преди 11 години
До 216, за огромно съжаление си напълно прав. Липсва гражданско общество, а главната вина е на БКП и другаря Живков, който пенсионерите толкова възхваляват. А сега народът е стадо и чака някой си пастир да го оправи - то не бяха Костов, Симеон, Бойко и сие. Но нали знаете - нация от овце създава правителство от вълци.
175
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50% ама друг път, поне 80% са. Живеем ден за ден.
174
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 23 г. демокрация съсипаха тотално България и българското население. Добре живеят само крадците, мошенниците и далавераджиите. Всички там горе си гледат само собствения джоб и хич не му пука за страна и хора. Народа сам трябва да си извоюва по достоен живот. Капиталистите никога не мислят за другите.
173
0
 
2
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
без да съм симпатизант пич-по-добре триглавата ламя да краде ама да прави бюджетен излишък, от колкото да се топи резерва..вземи хвани един учебник по икономика и прочети...или от герб ти плащат както плащаха за гласовете на изборите?
172
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нечестно е да се каже повече от половината - истината е90 процента - това е
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямаше да е така, ако Триглавата ламя и ламите отпреди нея влезеха надлежно където им е мястото, а окрадените от ламите милиарди се върнеха в държавната хазна. Сега обаче ламите си живеят живота сити и пресити, а на тгърбеца на народеца се стоварват тоягите на т.нар.икономии. Кой ял-пил, а кой плаща в БГ? Но Брюксел ни ФАЛИ ли ФАЛИ. Щото олигарсите са непокътнати бе, Уили. Майтапи ти казвам. Колокото един геноцит е майтап. Боже, пази българите.
170
1
 
2
 
! Отговори
DUBLIN преди 11 години
DO 211:Ami drugaru kato sa tolkova seriozni ne6tata varnete si Tsarq i Stani6ev, a za "jalkite emigrant4eta" ne se trevoji tolkova,gniite si tam,pravete se na veliki i badete jivi i zdravi.
169
0
 
7
 
! Отговори
баровец преди 11 години
за съжаление е вярно....ето и аз това лято не мога да си позволя да сменя гумите на бентлито и ще трябва да си карам с миналогодишните....жена ми пък ще трябва да отложи увеличаването на бюста за 3-ти път.....кво да се прави в кризата всички ще страдаме, няма как
168
1
 
8
 
! Отговори
до 210 преди 11 години
ЕС много добре знаят как е в България , та нали през нас минават наркотиците , че отиват в техните държави , та нали наши *** отиват да го *** техните каруцари по витрините . Даже поощряват всичко това . И така е направено в Бг , че дори да си добър , нямаш поле за изява , но се появяват ей такива емигрантчета като теб и вече българите им се виждат низши създания и единствено тяхната немърливост е в основата на всичките им проблеми . Проблемите са далеч по-сериозни другарю .
167
2
 
3
 
! Отговори
DUBLIN преди 11 години
OK,saglasen sam s tazi statistika na EU,a znaqt li te sa6tite kolko veliki "biznesmeni" v Korumpestan sa s kupeni diplomi i 6of. knijki,kak 99% ot biznesa im e prostitutsiq i narkotitsi,znaqt li ot EU kak vseki tam znae vsi4ko i moje vsi4ko,a go marzi do bolka i samo reve i se oplakva-dobre 4e izbraxte Boiko da ima koi da vi e kriv......
166
0
 
3
 
! Отговори
До 208 преди 11 години
Ако искаш да пишеш с български букви, *** в google и напиши clavier bulgare
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
te sega ot GERB VIJDAT NA KADE OTIVAT NESHTATA I SE NASIRAT ,SUTRINTA GLEDAH BTV NIKADE V EC VATRESHEN MINISTAR NE OBIKALQ I AGITIRA ZA NEGOVATA PARTIQ E BASI DOLNITE MUTRI KADETO STE OT GERB
164
1
 
19
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
от целия смачкан и труден живот има едно нещо смешно....ЗАПЛАТАТА НИ!
163
1
 
2
 
! Отговори
Прабългарин преди 11 години
До ЧУЖДЕНЕЦ , абе *** ти си свиркаджия и нищо друго , а забравих освен че правиш *** си и *** .