Гей парадът – много очаквания, но без инциденти

Около 1800 души се противопоставиха на хомофобията и дискриминацията
30 юни 2012 20:00,
1078

Снимка: Impact Press Group

Без инциденти премина тазгодишното шествие „София прайд”, в което се включиха над 1800 души. Силно охранявани, дори и с жандармерия, участниците преминаха от Паметника на Съветската армия по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Кн. Ал. Дондуков", бул. "Цар Освободител" и се върнаха пред паметника, където се провежда концерт.

Участниците следваха цветен камион и се забавляваха на звучащата музика. Те развяваха знамена с надпис: „Човешките права са моя гордост” и носиха огромно знаме с цветовете на дъгата.

Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза, съобщават организаторите. 

Както обеща в "София прайд 2012" участва и посланикът у нас на САЩ Джеймс Уорлик. Той не остана да марширува сам, а към него се присъедини посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

Още по темата
 „Всъщност България се слави със своята толерантност и се слави с това, че отрича политиката на омраза и дискриминация.За това е толкова важно да сме събрани тук днес, да демонстрираме, че наистина всички хора са равни", коментира за пореден път Джеймс Уорлик.

Според съобщение на организаторите на проявата те били получили писмена подкрепа за каузата си от 134 депутати в Европейският парламент, а също и от посолствата на европейски държави у нас и от различни правозащитни организации.

Преди два дни Amnesty International призова за спешна реформа в българското законодателство, за да могат престъпленията от омраза към хора с различна сексуална ориентация да се разследват и преследват адекватно.

След пристигането на участниците пред Паметника на Съветската армия там имаше концерт, в който участваха няколко български поп-изпълнители, които призоваха за толерантност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1078
Още по темата: гей парадСофия Прайд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
706
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпрос- освен ограниченията за сключване на брак и осиновяване, важащи за ВСИЧКИ български граждани- независимо от етническият им произход, кои граждански права на ЛГБТ са нарушени и защо от тяхна страна масово се твърди, че били подложени на дискриминация от останалите бг. граждани и държавни институции? Защо в обществото се насажда упорито, че неприемането на ГЛБТ от страна на техни приятели и роднини в личният им живот е равно на дискриминация спрямо тях? КОЙ КАКВО ЦЕЛИ С ТЕЗИ ЛЪЖИ??????????
705
4
 
13
 
! Отговори
Свиня преди 11 години
Целта не гей -парада е глутниците бездомни кучета в софия да обърнат резбата и да им намалее по естествен път популацията
704
3
 
8
 
! Отговори
Свиня преди 11 години
Да бе що да няма гей парад , нека да парадират с тяхната ******астия лошо няма щом го има по цял свят значи е време тази свинщина да дойде и у нас.
703
12
 
7
 
! Отговори
Vittorio преди 11 години
Не знам на кого толкова пречат хората като са направили един парад. В доста европейски страни това го правят от много години и е традиция. На жалкарите, които собственият им живот им пречи да си седят в тях просто те са тези, които пречат по улиците на останалите да живеят нормално.Газови камери - ***, неграмотници, злобни отхвърлени от обществото драскачи и подобни ботве са за там по-скоро!
702
3
 
2
 
! Отговори
oz преди 11 години
nacista te pone sa bulgrari brat ! Vkarai vkarai onea pakistanci ot getata v kamerata :) ako ne mojesh sam vikai she pomagam
701
6
 
11
 
! Отговори
oz преди 11 години
zdraveite na vsichki :) tuka cheta razni komentarcheta i nemoga da razbera kakvo tolkova vi prechat tezi hora ?!? (Da podchertaq az sam hetero) vseki si izbira po kakuv nachin da pokazva lubovta si :) ostavete horata da si jiveat jivota te s nishto ne oshtitqvat obshtestvoto :) samo moje da gi pozdravq za smelosta im da izlqzqt po ulicite i da pokajat kakvi sa v tezi loshi vremena . izvinete me za bukvite
700
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гадни изродииииииииии
699
1
 
5
 
! Отговори
До 999 преди 11 години
Хайде де- българчета не печелят златни и сребърни медали на световни олимпиади по математика и информатика?! И това не е "голямо състезание"?! Защо просто не останете в Испания да работите по специалността си- дали защото младежката безработица там е доста голяма? КОЙ И ЗАЩО ТВЪРДИ, ЧЕ ГЛБТ БИЛИ ДИСКРИМИНИРАНИ В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД КАТО ТОВА НЕ Е ИСТИНА? ЗАЩО СЕ НАСАЖДА НА ОБЩЕСТВОТО, ЧЕ ИМА ТАКОВА ЯВЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ СПРЯМО ГЛБТ?! КЪДЕ ИМА НАДПИСИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА :"ЗАБРАНЕНО ЗА ГЛБТ"?!
698
0
 
7
 
! Отговори
до 999 преди 11 години
ееехх, ...знаменца, парад, шум, децата се радват в Испания...бла-бла-бла.. всички геюве ли сте толкова повърхностни, или толкова се съсредоточени върху усещанията в най-важния си отвор, че сте загубили способност да мислите?! тогава да ти обясня - испанците са си надвили на масрафа, а в Бг хората се борят за оцеляване, затова инстиктът им за самосъхранение е изострен. в природата, където според вас хомосексуалността е нещо естествено е също така естествено непригодните екземпляри да ги изяждат
697
6
 
35
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Това е долна пропаганда на хомосексуализма, която няма нищо общо с човешките права никой не им ги е отнел. На никой нормален човек не му е приятно да ги гледа.
696
0
 
2
 
! Отговори
до 979 преди 11 години
Ти нормален ли си? Някакви проблеми с Его-то?
695
8
 
28
 
! Отговори
jj преди 11 години
С гнусния си парад тези *** не искат своето право да бъдат извратени, за съжаление, в момента те го имат. Не, те искат от нас, нормалните, да ОДОБРИМ тяхната аберация, да ръкопляскаме на демонстрацията на тяхната проказа! Те не са само еманация на ненормалното, символ на всичко отвратително, сбъркано и болно в човешкия род, но са и НАГЛИ КАТО СПИНОЗНИ БАЦИЛИ! КЛАДА, КЛАДА, КЛАДА!!!!!! Клада и за пепелта им дори!
694
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много съм възмутена от такива сайтове на ЛГБТ! Цитат:"За нас- Младежка ЛГБТ организация Действие е правозащитна гражданска група, сформирана в началото на 2010 година. Нейните основни цели са осигуряването и защитата на правата на ЛГБТ..."НПО, БИХТЕ ЛИ МИ ОБЯСНИЛИ, КАК ЩЕ РЕАЛИЗИРАТЕ УСТАНОВЯВАНЕ НА РЕАЛНА ПРЯКА ИЛИ НЕПРЯКА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ЛГТБ съобразно законите на Р. България , СЛЕД КАТО НЕ СТЕ ЮРИСТИ, А ИКОНОМИСТ, ИНЖЕНЕР И СТУДЕНТ ПО КУЛТУРОЛОГИЯ?! И ВИЕ ПРЕДЛАГАТЕ ЗАЩИТА НА НЕЧИИ ПРАВА?!
693
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като отида да се оплача че *** ме дискриминират в градския транспорт, тия от ЕС ще ме изпратят в затвора и ще ме обвинят в нео-нацизъм и расизъм. Като кажа, че някой гей ме е нарекъл грозен, ще ми обвинят в нарушения на човешките права и дискриминация срещу хомосексуалистите.
692
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че на Запад са извратени не означава че и тука сме такива. Проблема е, че ние не ходиме в Европата и Америка да протестираме и да парадираме, но тоя нахален Уорлик идва тука и ни казва как да живеем, какво да ядем и как да се държим. Как аз не отидох миналата година пред Белия Дом и да взема да парадирам колко съм важен. България има да решава проблеми със заплати и пенсии, а не с гейове. Българина се чувства малък, и си мисли, че като признае гейовете ще стане част от нещо важно
691
1
 
4
 
! Отговори
От 989 преди 11 години
на действителна пряка или непряка дискриминация спрямо ЛГБТ?! А може би изобщо не им трябва колега, защото така ще лъсне съзнателното внушение на тази организация относно уж ежедневната дискриминация на ЛГБТ и ще се констатира недвусмислено от професионалист, че в 99% от "случаите" на твърдяна от организацията дискриминация, тя просто не съществува! САМО ЮРИСТ- ЦИВИЛИСТ МОЖЕ ДА ДАДЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН СЪВЕТ ДАЛИ КОНКРЕТЕН СЛУЧАЙ ПРЕДСТАВЛЯВА ДИСКРИМИНАЦИЯ, НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА ИЛИ НЕ!
690
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво излиза- че НПОтата, които са създадени в "защита" на правата на хората с различна ориентация, им поднасят непрофесионална и съзнателно изкривена субективна информация, с която на ГЛБТ се приписва дискриминация от страна на останалите граждани! Виждам и друго- в сайта на Младежка ЛГБТ организация- действие на бутона "Защита от дискриминация", излиза ето това:"ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ Очаквайте скоро!" Как може тази организация да не наеме поне един колега адвокат, който да установява случаи
689
7
 
12
 
! Отговори
жалко преди 11 години
Жалко че нямаше инциденти. Аз се надявах на поне 7-8 убити ***.
688
2
 
12
 
! Отговори
Какво става, преди 11 години
Какво става,Уорлик, какво правиш още в България. Нали те отзоваха и на твое място дойде Мери. Умираш си от скука май в Америка, кажи си го на нормален човешки език, че май ти липсваме ние, българите. Какво си тръгнал да ни учиш как се живее, след като никога не си живял толкова интересно както тук при нас. Ще ти се да си един от нас ама не може, на теб за друго ти плащат. И ти се опитваш да изпълняваш, ама не се получава. Бъди здрав!
687
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да попитам ГЛБТ- кога сте били дискриминирани , да кажем - в магазин - искате да си купите дадена стока, продавачът ви оглежда и казва "На ГЛБТ стока от този магазин не се продава!"? Кога ви се е случвало на интервю за работа да не заемете длъжността с мотив "различна сексуална ориентация"? ЗАЩОТО ТОВА, ГЛБТ, Е ДИСКРИМИНАЦИЯ- И ТО ПРЯКА, А НЕ НЕПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ИЗМИСЛИЦИ ОТ ВАШИТЕ САЙТОВЕ!