Гей парадът – много очаквания, но без инциденти

Около 1800 души се противопоставиха на хомофобията и дискриминацията
30 юни 2012 20:00,
1078

Снимка: Impact Press Group

Без инциденти премина тазгодишното шествие „София прайд”, в което се включиха над 1800 души. Силно охранявани, дори и с жандармерия, участниците преминаха от Паметника на Съветската армия по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Кн. Ал. Дондуков", бул. "Цар Освободител" и се върнаха пред паметника, където се провежда концерт.

Участниците следваха цветен камион и се забавляваха на звучащата музика. Те развяваха знамена с надпис: „Човешките права са моя гордост” и носиха огромно знаме с цветовете на дъгата.

Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза, съобщават организаторите. 

Както обеща в "София прайд 2012" участва и посланикът у нас на САЩ Джеймс Уорлик. Той не остана да марширува сам, а към него се присъедини посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

Още по темата
 „Всъщност България се слави със своята толерантност и се слави с това, че отрича политиката на омраза и дискриминация.За това е толкова важно да сме събрани тук днес, да демонстрираме, че наистина всички хора са равни", коментира за пореден път Джеймс Уорлик.

Според съобщение на организаторите на проявата те били получили писмена подкрепа за каузата си от 134 депутати в Европейският парламент, а също и от посолствата на европейски държави у нас и от различни правозащитни организации.

Преди два дни Amnesty International призова за спешна реформа в българското законодателство, за да могат престъпленията от омраза към хора с различна сексуална ориентация да се разследват и преследват адекватно.

След пристигането на участниците пред Паметника на Съветската армия там имаше концерт, в който участваха няколко български поп-изпълнители, които призоваха за толерантност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1078
Още по темата: гей парадСофия Прайд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
24
 
27
 
! Отговори
войнствен атеист преди 11 години
Томасе, пак си вреш гагата, но този път където въобще не ти увира главата.Най-големите преносители на СПИН са тези, които правят безразборен секс без презерватив и без да подбират партньор. Дали ще си хетеро двойка, дали ще са гейове или ***, няма никакво значение.
5
16
 
11
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Най-добрата комбинация в София е парад на ,кметица учителка на децата ни и МВР като филиал на лесбийската общност...плюс мълчанието на премиери,президенти и разни други подобни ***
4
18
 
61
 
! Отговори
Браво ! преди 11 години
Полицията вместо да пази нормалните българи от престъпления, пази хомосексуалистите от .... и те не знаят от какво? За бит хомосексуалист не съм чувал напоследък, а за убити, изнасилени и ограбени старци по селата новините са всеки ден !
3
42
 
30
 
! Отговори
ИИИ ТУК преди 11 години
Относно гей парадите (нова точка добавих)1. НЕ Е ПАРАД, а прайд, няма точна дума на бг. Великите български журналисти използваха думата парад като почна да се прави в Б-я, я тя не е правилна. Целта не е да се парадира а да отидат хора които не се срамуват от това което са, независимо от секс. си ориентация. Освен това има за цел отбелязване на годишнина от бунтове на хомосексуални в Ню Йорк през 60те години когато полицията щурмува гей барове, това се случва юни месец, затова прайдът е по това време на годината. 2. Според закона събирания, митинги и манифестации могат да се правят ако не представляват престъпление или друго правонарушение => прайдът е абсолютно законен. Примери с парад на педофили, некрофили, изнасилвачи и тн НЕ ВАЖАТ защото те извършват престъпления и при тях няма съгласие на 2те страни. Това са елементарни, абсурдни сравнения. От друга страна ако хетеросексуалните искат да правят прайд/парад и ако смятат че има защо, или пък албиносите, играчите на крикет, левичарите и тн., НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ. 3. Прайдът е веднъж годишно, за няколко часа, тая година даже е неработен ден. ПРИСЪСТВИЕТО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Не се пишат отсъствия. На който не му харесва, да не ходи. Който не иска децата му да виждат, да не ги води (не че ще е лошо да се научат на разбиране към другите от малки щото не се знае от кои ще се окажат... ами вие си знаете). Аз примерно не харесвам военните паради защото смятам че на тях се демонстрират машини на смъртта които за секудни могат да отнемат стотици животи => НА 6ТИ МАЙ СИ СТОЯ ВКЪЩИ. ТОЛКОВА Е ПРОСТО.4. МОЖЕ БИ НАЙ-ВАЖНО. Прайдът е социално явление от много години на много места по света=> има утвърдени причини да се прави. Прайдът се прави ОСНОВНО ЗАРАДИ ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ. Когато разберат ЕЛЕМЕНТАРНИЯ ФАКТ ЧЕ СЕКС. ОРИЕНТАЦИЯ НЕ Е ИЗБОР. Когато спрат да смятат че нехетеросексуалните са психично болни, сбъркани и тн, когато спре да се прави противопоставяне на хетеросекс=нормални и нехетеросексуални=... ненормални; когато различната секс. ориентация почне да се счита за нещо НОРМАЛНО и когато разберете че природата е решила да я има понеже я има при 5-10% от хората и се наблюядава и при стотици животински видове, когато сексуалната ориентация почне да се бъде нещо незначително като цвета на очите и косата, ТОГАВА ОТ ПРАЙДОВЕТЕ НЯМА ДА ИМА НУЖДА. 5. Прайдове се правят в Испания, Норвегия, Ирландия, Англия, Финландия, Франция, Канада, САЩ, Холандия, Швеция, Белгия и тн. Там общо взето са ги превърнали в нещо като веселба за всички ходят страшно много хетеросексуални, дори семейства, веселят си се и това е. И не е свършил света. Няма да ви отговарям на коментарите понеже1. Никой не дава сериозни контраргументи или поне минимално обосновани.2. Гледам да не споря с глупави хора защото ще им падна на нивото и ще ме победят с опита си.3. Излизам навън.
2
25
 
55
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Как ще пази държавата този, който не може да пази *** си? Мъжеложниците заедно с проститутките са най-големите групи преносители на спин.
1
17
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждам, че и полицаи са присъствали. Добре е ,че не отричат тяхната сексуалност :))