Гей парадът – много очаквания, но без инциденти

Около 1800 души се противопоставиха на хомофобията и дискриминацията
30 юни 2012 20:00,
1078

Посланиците на САЩ и Великобритания Джеймс Уорлик и Джонатан Алън с актрисата Яна Маринова. Снимка: Булфото
Виж други галерии »

Без инциденти премина тазгодишното шествие „София прайд”, в което се включиха над 1800 души. Силно охранявани, дори и с жандармерия, участниците преминаха от Паметника на Съветската армия по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Кн. Ал. Дондуков", бул. "Цар Освободител" и се върнаха пред паметника, където се провежда концерт.

Участниците следваха цветен камион и се забавляваха на звучащата музика. Те развяваха знамена с надпис: „Човешките права са моя гордост” и носиха огромно знаме с цветовете на дъгата.

Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза, съобщават организаторите. 

Както обеща в "София прайд 2012" участва и посланикът у нас на САЩ Джеймс Уорлик. Той не остана да марширува сам, а към него се присъедини посланикът на Великобритания Джонатан Алън.

Още по темата
 „Всъщност България се слави със своята толерантност и се слави с това, че отрича политиката на омраза и дискриминация.За това е толкова важно да сме събрани тук днес, да демонстрираме, че наистина всички хора са равни", коментира за пореден път Джеймс Уорлик.

Според съобщение на организаторите на проявата те били получили писмена подкрепа за каузата си от 134 депутати в Европейският парламент, а също и от посолствата на европейски държави у нас и от различни правозащитни организации.

Преди два дни Amnesty International призова за спешна реформа в българското законодателство, за да могат престъпленията от омраза към хора с различна сексуална ориентация да се разследват и преследват адекватно.

След пристигането на участниците пред Паметника на Съветската армия там имаше концерт, в който участваха няколко български поп-изпълнители, които призоваха за толерантност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1078
Още по темата: гей парадСофия Прайд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
746
2
 
2
 
! Отговори
boris преди 11 години
Da, tochno, spodelqm mnenieto ti. Tochno tova NATRAPVANE NA NORMALNOST im syzdava naj mnogo vragove. Neka bydat kakvito sa, no zashto trqbva da go priemame za normalno? Heteroseksualnite parad ne pravim. Nikoj ne moje da me ubedi, 4e homoseksualizma e normalen. Pokajete mi edin myj v prirodata zabremenql estestveno.A "homofobiqta"i rasizma sa qvleniq po-estestveni ot homoseksualizm - vinagi shte gi imakato vidq takiva krivi hora razbiram 4e te sa normalni, a az stradam ot homofobiq :D absurd
745
2
 
3
 
! Отговори
Надежда преди 11 години
До 1011 Напълно се присъединявам към искането, да се озакони брак с 2-3 съпрузи. Удобно е много: в къщи влизат няколко заплати, може да си ги разпределиш: един за любовник, друг за домашен техник, трети да работи в чужбина. Догодина - на парад!
744
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аа туй ли били наште гейове .. е ми то като ги погледнеш е ясно защо са такива , толкова са грозни и противни че никой нормален няма да легне с тях , затова се съвкупляват помежду си . природата си знае работата , естествен подбор - добре че няма да оставят поколение
743
1
 
4
 
! Отговори
Анархия преди 11 години
Много правилно.все ние да толелираме друготе,а нас кой ни толелира.мн се нервяяяяя
742
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ако тръгна, с оранжева перука, от Паметника на Съветската армия по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Кн. Ал. Дондуков", бул. "Цар Освободител" и преча на движението, полицаите дали ще ме охраняват или ще ме окошарят? Е кой е дискриминиран?
741
2
 
3
 
! Отговори
До 1049 преди 11 години
Знам,че никой не избира какъв да е.но в днешно време има и момчета (познавам такива) преди са харесвали момичета,а в днешно време момчета.да ти кажа също,че познавам едно момче,което винаги се движи с момичета,отбягва темата за гаджета дали е омал,кой харесва ей такива теми харесва гримове,чете женски списание и по това разбрахме,че е гей но и винаги се държи странно до едно момче,лудо влюбен е в него но въпроснотп момче не е гей.и ми е интересно геиовете не се влюбват в гейове
740
0
 
2
 
! Отговори
Dimitar преди 11 години
Гей-парадът, погледнат аналитично: dimitaratanassov.wordpress/2012/07/03/lib-freed-homsex-norm/
739
2
 
6
 
! Отговори
до 1047 преди 11 години
Именно,постепенно започнах да се усещам,че момичетата не ме привличат. Ясно трябва да се знае,че не е станало за един ден и никой не ми е повлиял.В началото дори не знаех,че има такава дума за хора ,които си падат по своя пол,даже не знаех и какво е "да си падаш" по някого,защото в тоя момент аз навлизах във половото развитие.Това доказва,че хомосексуализма не е мода.
738
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не мога да разбера защо е нужен тоя парад при положение, че единствено брак между еднополови лица е забранен, а бракът е замираща институция, която и тези, които имат право на нея загърбват. Не ми пречат гейовете и лесбийките, но такива показности са дразнещи и предизвикват дразнение в цялото общество. Защо се делите с такива паради? Нали не искате дискриминация, а така сами се поставяте сякаш в някакво различно положение?
737
3
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 11 години
1036 ти как разбра,че си гей?нокога не си харесвал момиче ли?не разбирам аз от геиове.но се държат странно и по това се разбира.
736
5
 
6
 
! Отговори
Отврат преди 11 години
Защо им позволяват на тези да си правят какво искат?твърдо съм против.може и бе паради извратеняци
735
0
 
2
 
! Отговори
Do ot преди 11 години
Obicham te oz
734
9
 
17
 
! Отговори
sss преди 11 години
Вчера гледах гей парада в Торонто. Нямате си представа за какво става въпрос. И това в деня на Канада.Все едно при нас да има гей парад на 3-ти март. Откачена работа !!! Не мога да разбера защо един 1овек трябва да парадира със сексуалната си ориентация и после като му кажеш "***", това било дискриминация. И имам един въпрос: защо ако кажа на Балотели ,че е маймун е расизъм.А ако той каже на мен не е
733
4
 
10
 
! Отговори
simar преди 11 години
Хора, стига търсихте да мразите някого - толкова ли лишен от позитивизъм е живота ви, та да трябва задължително да сте против някой, да мразите дадена група хора, защото не са едно към едно с вас? Хайде порастнете
732
1
 
6
 
! Отговори
До 1036 преди 11 години
Не слушай 1037, не ти трябва психолог, на нея може би обаче й трябва (мисля че е жена, вече й разпознавам коментарите). От парадът има нужда щото има много хомофобия, под всяки форми. Първончално ефектът му ще е обратен и ще пречи на хомосексуалните повече от колкото помага но предполагам навсякъде е било така но след години ще е като на другите места където се прави в момента - всякакви хора, голямата част хетеросексуални, музика и танци. И на който не му харесва, да си стои вкъщи.
731
4
 
6
 
! Отговори
God преди 11 години
На снимка 3 единият парадиращ е по долни *** - нещо достойно за гордост и показ и със силен ефект за защита на неговите граждански права. Според мен това са объркани млади хора, използвани за неясна кауза на неясни хора. Любопитно ми е кой плаща сметката за този "парад"? Кое гражданско право е отнето на хомосексуалистите, че да правят парад за защитата му? Не се учудвам от присъствието на британският посланик - отдавна британската външна политика е под диктата на САЩ. Като ги влече...
730
4
 
4
 
! Отговори
До 1036 преди 11 години
Г-не, ако повечето ГЛБТ мислеха като Вас, не виждам какъв е проблема и защо да липсва комуникация и толерантност помежду ни. Що се отнася до приемането Ви от Вашите родители или от Ваши приятели, много по-добре е да се посъветвате с психолози- хора професионалисти, които ще Ви дадат професионални съвети, отколкото да се доверявате на самодейци.Човешката психика е много сложно нещо и не е редно по деликатни въпроси тази област да се доверявате всекиму.Бъдете жив и здрав!
729
4
 
10
 
! Отговори
Гей реалист преди 11 години
Аз не бях на парада. Всъщност и не са ми ясни съвсем целите на този парад. Реално в България има защита от дискриминация на хомосексуалните. Единственото ограничение е забраната за женитба. Аз считам, че бракът като институция е безсмислен и тази забрана по никакъв начин не ми пречи. Вярно е,че родителите трудно приемат различността на децата си /моите го приеха добре/,но това не може да се промени с един парад.
728
3
 
10
 
! Отговори
до 1034 преди 11 години
Прав си,ходил съм в Саудитска Арабия. По-точно в град Джидда. Всичко е много строго, консумацията на алкохол се наказва с бой с камшик а при второ провинение,колкото и да е бсурдно се дава смъртна присъда. Но положението на жените е най-лошо - то ви е известно предполагам.Хубаво е ,че поне държавата е доста богата,но все пак за какво ти е Версаче,ако ще го криеш под бурка- за да си го показваш на мъжът ти?!?!
727
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами заминавай за изостаналото блато Сауди Арабия.Обаче и теб ще те набучат на кол /или по-скоро ще те обезглавят ,както повелява традицията там/,защото не вярвам да си целомъдрен, да не пиеш, да не се заглеждаш по жени и да се молиш три пъти на ден на килимче на земята. Внимавай какво си пожелаваш, в Саудито щеше да се самоубиеш...Е кажете ми,това не е ли лицемерие?!?