Аню Ангелов поиска повече жени в армията

Няма "стъклен таван", който да ги възпрепятства, увери министърът
Обновена: 10 юли 2012 21:12 | 10 юли 2012 21:12, Красимир Ангелов
248
Аню Ангелов поиска повече жени в армията
Аню Ангелов иска повече жени в армията. Снимка: БТА

Няма "стъклен таван" в българските въоръжени сили, който да препятства кариерното развитие на жените, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов на международната конференция по проекта на НАТО "Ролята на жените в сигурността и отбраната" в София.

Военният министър изрази съжаление, че все още нямаме жена - генерал или адмирал, но по думите му до пет-шест години това ще бъде факт.

Министърът изтъкна, че от няколко дни вече в Националната гвардейска част за първи път служи жена.

"Това практически финализира процеса на отваряне на всички специалности за дамско присъствие", посочи Аню Ангелов.

Той призна, че все още има предразсъдъци в основния команден състав по отношение на това колко, на какви длъжности и как да се развиват жените - военнослужещи, особено за високите нива в йерархията.

"Отбраната и сигурността не са и не могат да бъдат запазена територия за мъжете във въоръжените сили и силите за сигурност. Преди 20 г. обаче това далеч не беше така, жените в униформа във въоръжените сили бяха в много малък брой ограничени специалности, позиции и длъжности. Днес постепенно преодоляваме този стереотип", посочи Ангелов.

Към момента жените в армията са малко над 14 процента от личния състав, основно те са от войнишкия състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
4
 
! Отговори
jijo55 преди 11 години
Неееее,и твърдо НЕ на жените в армията просто не стават за войници или офицери,много са прости милите ако дадат 5 наряда-караул сам ще си ходят от армията на -25 градуса. Ако става въпрос за полеви занятия все са скатани или болни и вечно недоволни.По-голямата част от дамите от МО си намират" гаджета" из между началниците и започва голямото скатаване,много семейства са разбити от тези жени в армията. По време на наряд си търсят майстора.ЖЕНИ-ВОИНИЦИ
150
0
 
2
 
! Отговори
Поручик: Ай-сектир преди 11 години
До Поручик Ржевски/188пост/.Ти пишеш:Това е един от министрите на ГЕРБ който ще влезе в панделата.Понеже досега нямаме министър осъден за престъпления по служба време е вече и в нашата татковина да изгрее слънцето.Да се знае,че от Аню Ангелов ,Валентин Радев и компания става само бъдещи затворници.Това ще е показателно за хора комплексари които не стават за нищо, но за министри на ГЕРБ -ОПРЕДЕЛЕНО СТАВАТ. С това покриваш на 80% мое мнение.Останалите 20% са за другата пасмина от минист.съвет.
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малииии представяш ли си: "Господин Началник - тоя ме такова и съм бременна. Я го оженете за мен, че съм убава и на вас ша пусна после"
148
1
 
6
 
! Отговори
тц тц преди 11 години
Един въпрос? Някои знае ли една девойка която е постъпила в армията само за какво си мисли? А ето го и отговора- как по- бързо да забременее та да минат 2 годинки на заплата , а после и второ и за 4-5 години е напълно безполезна за армията и тежко им на колегите и! Това е повсеместна практика. Пък са и долни- като не стане на тяхната се почват едни рапорти едни жалби, плод на болните им селски фантазии!
147
0
 
2
 
! Отговори
тц тц преди 11 години
Аньо Аньо, вятър те вее на бял кон!
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам какво имате против жените в армията...
145
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що пищите бе?! Лошо ли е в армията да има сгодни невести :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
144
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе "Робеспиер", ти, като гледам си и "Марат". Бегай, брато у порното, що се занимаваш с работи, дето не ти ги събира акъла....
143
1
 
10
 
! Отговори
До Валя преди 11 години
Много си права - ние трябва да се стегнем и да си свършим работата. Преди това трябва да се изхвърлят всички лапачи и лапачки, дето разлика между тях няма, независимо от пола. Време е читавите да се вземат в ръце, като не оставят ***-рушветчии и слагачи да ги командват и рекетират. ВЕРВАЙ ми - има ги и демотивират всички. Колкото до оня с *я и другия с етносите - на такива - майната им, те са безвредни маймунчета. Нищо, че са досадни. А жените в армията - имат място, макар и не навсякъде.
142
5
 
2
 
! Отговори
Марат преди 11 години
Може и да си прав,Робеспиер,ама е лошо,много льошо
141
1
 
6
 
! Отговори
valya.doncheva.5 преди 11 години
До 225Никъде не съм изказвала мнение. Просто припомних, че и в турската армия има жени. Направих го, защото немалко хора пишат,че турците можели да ни нападнат и даже победят,понеже в българската армия има жени. Крайно неприятно ми е да чета подобни антибългарски изказвания. Като това на 228. Той не се зъби на противника, даже се му радва, злорадства. Пишеш,че има военнослужащи, които не покриват нормативите. Какво да ти кажа освен че, ако ние не се стегнем и не си свършим работата, няма кой.
140
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
таман при война,противника да има с какво да се развлича....а нашите женки са известни вече в цял свят с уменията си
139
8
 
6
 
! Отговори
мъж преди 11 години
защо жените започват в БГ армията? Защото са чували ,че **** е голям.
138
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В армията останаха май само пенсионерите - бивши политически офицери и сега, като я допълнят и с жени - на МО ще му бъдат разходите само за памперси и дамски превръзки.На полигоните - детски градинки и във военните магазини - колички цвят КАКИ и маскировъчни.Ама що не - голяма част от мъжете са обърнали резбата, та то разликата не е голяма.Поне да ги разделят - рота мъже, рота жени и логистическа рота - . :))))))))
137
2
 
12
 
! Отговори
До Валя преди 11 години
В 222 намекнах, че за да има жени в армията, те трябва да са подготвени. Тъпнята момчетата да им носят смените и караулите срещу... не е много приемлива, нали? А го има.Имаш ли отговор на въпроса отде се взеха в армията някакви войнички и войници, дето не си покриват нормативите и изглеждат като реклама на Макдоналдс?Според теб какво пие комисията?
136
2
 
5
 
! Отговори
Валя преди 11 години
В 212 написах, че в Турция съм виждала жени в униформи, и вече има минуси. Ако минусите са знак на неодобрение, че в армията се допускат жени, това е мнение. Ако минусите отричат, че има жени в турската армия, това е грешка. Може да направите справка в Уикипедия, като наберете в Google "Women in the military by country". Който не владее английски, може да получи груб превод с Google преводач.
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що се косите - то армия няма, що пък на остатъците да не им придадат малко по-красив вид.Да не дава господ да се сражават каките де. Ще е един бой, едно чудо!Ми ако попаднат в плен! Те, другите и те ли имат женски армии???Ако трябва да сме точни - пресейте ги на една проверка от т.А до т.Б с необходимите изпитания и пред всички, не само пред някоя гладна и жадна корумпирана комисия.Ще отпаднат и 30% от мъжете.Много съм се чудил - отде се взеха някакви 100 кг. девойки -войнички в БА...
134
1
 
6
 
! Отговори
до 208 преди 11 години
Чисто женски професии: балерина,болногледачка,лелка в детска ясла,учителка в детска градина,мед.сестра,акушерка...
133
2
 
18
 
! Отговори
1234 преди 11 години
Дядо Аню, аз пък искам министър на отбраната да е жена!
132
4
 
17
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
Афганистан. Американски морски пехотинец тича запъхтян при сержанта: -Сър, талибаните! Атакуваха ни изненадващо и плениха редник Джейн. Трябва да се върнем и да я спасим! Сержантът се подсмихва под мустак и отговаря: - Спокойно редник, тя е нашето тайно биологично оръжие!