Аню Ангелов поиска повече жени в армията

Няма "стъклен таван", който да ги възпрепятства, увери министърът
Обновена: 10 юли 2012 21:12 | 10 юли 2012 21:12, Красимир Ангелов
248
Аню Ангелов поиска повече жени в армията
Аню Ангелов иска повече жени в армията. Снимка: БТА

Няма "стъклен таван" в българските въоръжени сили, който да препятства кариерното развитие на жените, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов на международната конференция по проекта на НАТО "Ролята на жените в сигурността и отбраната" в София.

Военният министър изрази съжаление, че все още нямаме жена - генерал или адмирал, но по думите му до пет-шест години това ще бъде факт.

Министърът изтъкна, че от няколко дни вече в Националната гвардейска част за първи път служи жена.

"Това практически финализира процеса на отваряне на всички специалности за дамско присъствие", посочи Аню Ангелов.

Той призна, че все още има предразсъдъци в основния команден състав по отношение на това колко, на какви длъжности и как да се развиват жените - военнослужещи, особено за високите нива в йерархията.

"Отбраната и сигурността не са и не могат да бъдат запазена територия за мъжете във въоръжените сили и силите за сигурност. Преди 20 г. обаче това далеч не беше така, жените в униформа във въоръжените сили бяха в много малък брой ограничени специалности, позиции и длъжности. Днес постепенно преодоляваме този стереотип", посочи Ангелов.

Към момента жените в армията са малко над 14 процента от личния състав, основно те са от войнишкия състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 11 години
Нима мъжете в България свършиха? Не! Но при липса на армия няма какво да правят в тази така наречена вече институция. Сега наистина само жени могат да служат , друго е да радват генералското око при посещение в малкото останали поделения.
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Армия от гладници ще има скоро- жени ,деца, баби ! Абе вие ненормални ли сте ? Народа едвам уцелява вие се чудите как да му харчите парите за глупости.
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да пуснат в армията чуждестранен батальон, както Испания или Русия. Защо не както Франция? Защото Испания пуска само граждани на Латинска Америка в него, а Русия сред страните, от които ще приема войници, е включила и България. България пък да приема войници от ЕС, Русия, Украйна, Белорусия, Молдова, Македония, Куба и подобно, НЕ от Турция, ислямски страни и рискови страни.
128
2
 
8
 
! Отговори
Еlektra преди 11 години
Министре , трябва и наименованието да се промени. Армия значи ,войници, офицери ,готови да отбраняват страната, както са правели нашите деди. Сега тази "армия" се превърна в нещо като гарнизонче . На правилен път сте.Целия наличен екип -от жени, с изключение на генералите.
127
2
 
8
 
! Отговори
топала преди 11 години
щом това посмещище е генерал нормално е и жени да станат генерали но ние нямаме армия за какво са ни генерали само да тежат на данъкоплатците
126
5
 
5
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До 201В Турция съм виждала жени в униформи на служба редом с мъжете.
125
3
 
3
 
! Отговори
до 209 преди 11 години
За каква еманципация си ти, когато сама вижда разликите между мъжете и жените?Възможно ли е да слагаш знака равенство при две неравни части на уравнението?То е казано, че в жените няма и грам логическа мисъл, но опитай да помислиш върху това.Еманципация - това е понайвно и неиздържано и от комунизма. Също така опасно...много опасно, разбира се най-вече за тези които драпат за него.Знаеш ли, че на война трепат като ***? Знаеш ли, че ако сме ПРО и ти си до мен, няма да те покривам с моя задн
124
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н министър, армията така и така се е превърнала в сексуален дом, не ви стигат мацките ли? Равносметката е: една трета бременни извънбрачно, една трета разведени, но всички са се омешали. А до генералши, то вие си ги щамповате и без заслуги. Как станаха генерали Атанасов, Борисов и други... Не ми се иска да казвам че армията се е превърнала в публичен дом, защото няма да е вярно те не взимат пари в задълженията им е
123
4
 
5
 
! Отговори
Докаде ни докараха преди 11 години
Армия 0Жени в армията - та нулата да е кръгла.Не е ли това война?
122
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има и чисто женски професии,където мъжът няма място. ---------------- И кои са тези професии?
121
6
 
7
 
! Отговори
защо преди 11 години
Не това е начин да докажем колко сме еманципирани.Това не е в природата на жените.Жената има други достойнства,други умения,друго призвание.Жена съм и мисля,че войнишката професия е мъжка,както чисто мъжка е професията на моряка и миньора. Има и чисто женски професии,където мъжът няма място. Защо трябва да се размиват тези граници,които имат и физиологичен характер и кой печели от това.Резултатът ще бъде унищожаване на една институция и неспособността и да се справи с отговрностите и.
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
требе си иначе как ще вървят порно заглавията "Любовен патрул", "Спасяването на редник Райнова", "Военни маневри", пък представете си кефа при едни такива военни маневри какво ще става, преди няколко години имаше такъв случай в армията двама редници - мъж и жена по време на наряд ги бяха хванали на калъп. Въпроса обаче е защо данъкоплатеца трябва да плаща за тези екстри за разни майори, подполковници и полковници.
119
3
 
7
 
! Отговори
Военен преди 11 години
Искаме си Цонев.
118
6
 
13
 
! Отговори
мими преди 11 години
Да повече жени в армията, повече обратни, този свят се сбърка. На жена не трябва да се дава сила и власт.
117
2
 
14
 
! Отговори
Кашик преди 11 години
Като гледам нивото на военната подготовка, от последните години там си е за седмокласници.
116
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Angelov iska povece zeni vav Armiata,ako slucaino Turcia ni napadne to zenite da zabaviat dvizenieto dokato Elita izbiaga
115
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоа дъpт толуп младо агнешко му се яде!! пфуу не го е срам
114
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аню Ангелов поиска повече жени в армиятаИ повече мъже акушерки
113
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ги събира и от околовръстното на София, никоя армия няма да им устои.
112
2
 
4
 
! Отговори
Солджър Косьо преди 11 години
До 197.-Поручкик Ржевски след по-малко от 1г.идва Н.Цонев. Той ще навре в к***чи *** споменатата от теб пасмина.