Лифтовете ще излязат от строя, смятат от “Витоша ски“

Бяхме по-еколози от еколозите, обявиха от фирмата
Обновена: 10 юли 2012 11:39 | 10 юли 2012 11:36,
86
Лифтовете ще излязат от строя, смятат от “Витоша ски“
Очаква се лифтовете да тръгнат съвсем скоро. Снимка: архив Булфото

Лифтовете на Витоша рано или късно ще излязат от строя, заяви членът на съвета на директорите на „Витоша ски” Петър Петров пред bTV. По негови думи съоръженията рано или късно ще рухнат, защото са много стари и просто в един момент няма да има резервни части за тях.

Още по темата

Представителят на "Витоша ски" обясни, че съоръженията не могат да бъдат подменени заради изискване в новия закон, според което стъпките на новия лифт трябва да бъдат изключени от горския фонд.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че Симеоновската и Драгалевската въжени линии ще заработят отново до края на юли, най-късно началото на август. До решението се стигна, след като Фандъкова обяви, че ще има разговори с юристи, ако “Витоша ски“ не пусне съоръженията.

Фирмата спря лифтовете миналата година заради несъгласие в определени текстове в Закона за горите и разногласията си с тогавашния директор на природен парк „Витоша” Тома Белев. Днес Петър Петров отново нападна Белев и той обясни причината с така наречения параграф 22 – комисията не допуснкала прочистване на просеките, защото имало изискване за учредяване на ограничено вещно право, за което първо трябва да има процедура за подробен устройствен план.

Петров се оплака още, че "Витоша ски" било рекетирано от страна на Дирекцията на парк „Витоша” и от Държавно горско стопанство – искали наем за земята, върху която се намират сгради - собственост на „Витоша ски”. Според представителя на ръководството на дружеството „някой иска да ги спре”.

Петров обясни още, че по време на разговорите с еколозите по спорните промени в Закона за горите, които доведоха до протестите на Орлов мост, “Витоша ски“ са изразили по-екологични позиции от протестиращите. По думите му по време на една от срещите представител на екологичните организации е обяснил, че “законът трябва да е такъв, че да отблъсква инвеститорите“. Петров обяви подобни изказвания за нелепи.

Той допълни, че не може да разбере защо еколозите протестират срещу лифтовете, които са най-екологичният транспорт, а не срещу предприятията, които замърсяват, например. Представителят на “Витоша ски“ допълни още, че явно някой се опитва да запази статуквото на Витоша.

На срещата с Йорданка Фандъкова се стигна и до решението просеките да бъдат почистени и да бъде направена инспекция на съоръженията от „Инспекция за държавен технически контрол”. И двете ще станат за сметка на “Витоша ски“.

Днес началник отдел „Инспекция за държавен технически контрол” Ваньо Бояджиев заявие, че лифтовете на Витоша са в изрядно техническо състояние. По думите му не е необходим специален преглед на съоръженията. Последният преглед на Драгалевската въжена линия е бил на 1 юни, а на лифта на Симеоново е извършена на 31 май. Според наредбите технически преглед се прави веднъж годишно.  Единственото предписание на специалистите е трасето да се прочисти от храсти.

Зам.-изпълнителният директор на Агенцията по горите Красимир Каменов обясни, че е намерено компромисно решение за почистване на терена и на растителността , която пречи за функционирането на лифтовете.

Предложението било отправено към дружеството още в началото на декември, но от там посочили като пречка текстове в Закона за горите. Според Каменов  законът е рестриктивен и не дава гаранции на инвеститорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
ivan4o преди 11 години
IMAME HUBAVA PRIRODA ,NO SE SE4E MNOGO ELATE V GENERAL TOSHEVO I VIJTE KAK SE SE4AT DARVA I SE PRODAVAT . DAJE I GORSKITE PRODAVAT VE4ER NA IZGODNI ZENI .TREVA KONTROL OT DRUG GRAD I DA GI VIDIME KOLKO DARVA SA SEKANI I PRODADENI
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
колко сложно е да уредиш два лифта да работят... които така или иначе вече работят 50 години :D:D:D:D ПРОСТО Е!!! Просто 'Витоша ски" искат да присвоят базата, планината, всичко! После слагат нови лифтове... ХОП 50лв КАРТА като на банско и боровец... е карай те де!
71
1
 
1
 
! Отговори
Боян преди 11 години
инвеститорите да не би да са лоши? Ако не са те, сигурно държавата ще ги поддържа, понеже е показала, че е добър стопанин.
70
4
 
5
 
! Отговори
пеш преди 11 години
Докога ще реват тия! Какво им пречи, че агенцията по горите ще кастрят просеките под лифтовете? Да, лифтовете са стари и всеки момент ще паднат, защото "Витоша ски" не ги подменя, като спази изискванията на закона. Искат нов закон за нови трасета, нови писти, нови влекове - това е нова сеч. Няма да стане! Да поддържат здрави и безопасни наличните, че да не стане голяма беля! Ако не искат да си пускат лифта на Вирджинските о-ви!
69
2
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Трябва да се забрани всичко в Бг ,поне за 100 години ,защото нашите "БИЗНЕСМЕНИ",АКО ГИ ПУСНЕШ В ГОРАТА,.....ТЕ ще сринат ---ПЛАНИНАТА ,ЗЛОУПОТРЕБЯВА СЕ С ВСИЧКО в Бг!
68
2
 
7
 
! Отговори
ДО 72 преди 11 години
БРАВО ,....ТОЧНО ТАКА Е !Българина си иска ----ЦИАГАНИЯТА ,.....................................ТЯ МУ Е В ДУШАТА!ВЕЧЕ ВСЕКИ 3-ти в Бг е ---НЕГРАМОТЕН ,ЖИВА ***!
67
6
 
6
 
! Отговори
Емигрант в Кувейт преди 11 години
Българския народ се състои само от ***. Не искат да има лифтове и писти, не искат да се добива газ в България, не искат да минават тръбопроводи през нея, не искат да има магистрали щото не ядели асфалт, не искат и АЕЦ пък постоянно плачат колко били бедни. От къде да дойдат парите бе ***? Яжте дървета и храсти като не ядете асфалт.
66
3
 
2
 
! Отговори
до тоя с гледчерите преди 11 години
А лифта до гледчерите от къде минава? я разгледай повече снимки! Да бе би и хората да живеят на гледчера и канализацията да им е в леда > и тук имаме било на планината.. Бил разгледал ама те имат 5000км писти... проблема е в лифта да мине през гората, а той е еко транспорт. Много дървени тикви сте
65
6
 
3
 
! Отговори
За 65 швеицария преди 11 години
Бе що лъжеш бееееее.Ама Аз бях в Австрия, апа Ти неси бил. Е ТЕ ТАКИВА СТЕ ВСИЧКИТЕ ЕКООООСО*ОЛИ, че чак MAD бил. И в Австрия и в Швейцария и в Френските и в Италянските алпи Е ПЪЛНО С ЛИФТОВЕ В ГОРИТЕ. ТИ НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ХОРАТА. АМАН ОТ СОП*ЛИ ДЕТО НЕ СА СТЪПВАЛИ В ПЛАНИНАТА ама по форумите дават мнения.
64
8
 
3
 
! Отговори
БившКоренякСофиянец преди 11 години
Трябва да си рядко *** и ораничен, за да ни плакнеш с писти по гледчерите!Ей, *** тиква Зелен-а, аз карам ски в Австрия, Италия и Швейцария! Не само че има писти в горския пояс, ами има хотели между тях!Да не би да са чакали боровете сами да паднат?!Аз карах на Витоша ски всяка седмица до миналата година, качвам се в 8,30, карам до 12 и отивама на работа, живея в Симеоново. Не ми пречат пистите, ако не правят безумни хотелища и гигантски ресторанти!Но сред Зелен-ите има много ***!
63
4
 
5
 
! Отговори
Не бе не преди 11 години
написах в Гугъл switzerland ski resorts,цъкнах на Изображения и разгледах. Още повече съм на мнение, че в Швейцария се кара по глетчери, не са сечени гори за да се правят писти. Има 1-2 изключения. Освен това в Швейцария и Австрия се кара 5-6 месеца, заради надморската височина. В България се събират 3 месеца с клизма. Заради мерака на Цекоминевци да си изливат бетона в планината не смятам че е редно да се секат гори. (И освен това- скиор съм, зная за какво говоря)
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
65, така е, виждал съм там такива като теб, пързалят по ръба на глетчера по гол ***
61
3
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 11 години
напиши в Гугъл switzerland ski resorts цъкни на Изображения и разгледай. да има доста писти над билото на планината както и в България под Черни Чръх, ама има и такива в горския пояс, а лифтовете минават през горския пояс на доста места - вижда се на снимкитемисля че може да си удвоим ски пистите, НЕ да ги правим 50 пъти повече и пак да ни добре природата ама нали сме по католици от папата
60
3
 
10
 
! Отговори
За Швейцария преди 11 години
В Швейцария се кара по глетчери, не са сечени гори за да се правят писти, престанете да манипулирате хората с примери от Швейцария и Австрия (mad)
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марш от витоша *** мутренски!
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Швейцария има 50 пъти повече писти и 50 000 пъти повече пари, не гледай в чъждата паница. А и в нашия конкретен случай изобщо не става въпрос за природата, тя е просто извинение. Това, което се случи и случва в момента е само овертюрата към събития, които ще се разиграват в близко бъдеще.
57
10
 
4
 
! Отговори
Швейцария преди 11 години
Това го видях в един форумнапишете в Гугъл List of ski areas and resorts in Switzerland -отворете Wikipedia, какво ще излезе ?Списък на около 5000 км писти и над 1000 лифта - това държава с размер 41,290 km2 - Не са си скапали природата!!!ние сме 111 000 км2 имаме няма и 100 км писти и по малко лифтове - да се твърди че като ги удвоим ще скапем природата е глупаво. Швейцария имат 50 ПЪТИ повече писти от нас!!! Ние се правим на по католици от папата
56
0
 
0
 
! Отговори
прогнозата преди 11 години
Очакваме диверсията. Скоро. Дано няма жертви.
55
2
 
11
 
! Отговори
до Remember преди 11 години
Ах, недей, че ме разплака! Цеко искал да инвестира в моето "***" животче? Пък аз да взема и да се объркам, че иска да си направи яко далаверата....тц, тц, тц....
54
0
 
5
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
Прибе ри си го, у вас инвеститора? Като толкова го жалиш.