Фармацевти на протест срещу лекарствената политика на МЗ

Промените ще прекроят пазара в полза на монополистите, смятат от бранша
Обновена: 17 юли 2012 10:19 | 17 юли 2012 10:12,
34
Фармацевти на протест срещу лекарствената политика на МЗ
Снимка: БТА

Фармацевтите излизат днес на протест срещу лекарствената политика на здравното министерство с мотив, че предложените промени в нормативната база ще доведат до прекрояване на аптечния пазар в полза на монополистите в сектора.

От Българския фармацевтичен съюз смятат, че публикуваният от Министерство на здравеопазването проект за намаляване на надценките за търговците на едро и на дребно на лекарствени продукти с 2% ще елиминира малкия и среден бизнес в търговията с лекарства и ще облагодетелства големите вериги със стабилни позиции на пазара.

Фармацевтите твърдят, че проектът на здравното ведомство е в интерес на корпоративните структури и ще има необратими последици за достъпа на пациентите до лекарствени продукти. От съюза коментират, че промените няма да доведат до намаляване на цените на лекарствените продукти за пациентите, а ще ги лишат от достъп до лекарствени продукти.

Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев и сега България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, а за около две трети от лекарствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), аптеките не слагат никаква надценка. В същото време пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз, пише в становище на съюза.

Според Ненчев най-ефективният начин за постигане на по-ниски и достъпни за българския пациент цени на лекарствените продукти, е комбинацията от прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства за предоставяне на отстъпки от цените на лекарствените продукти, съчетано с намаляване на ставката на ДДС за медикаментите.

В декларация, адресирана до президента, премиера, министъра на здравеопазването и до председателя на ЕК, фармацевтите посочват, че водената лекарствена политика е довела да намаляване на конкурентната среда в търговията на едро и на дребно и до създаване на вериги от аптеки и търговци със силни пазарни позиции.

От съсловието припомнят, че към момента в 39 общини няма аптека, сключила договор с НЗОК, заради липсата на интерес у дребните търговци. С предлаганото намаление на надценките броят им ще се увеличи, прогнозира председателят на съсловната организация.

От Министерството на здравеопазването заявиха за Investor.bg, че работната група, която дискутира спорните точки в проектопредложението, ще излезе със становище до края на деня. От министерството посочват, че ако не бъде постигнато съгласие между страните, промените ще минат за обществено обсъждане в настоящия вариант.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо преди години се прие закон,според който ако си собственик на аптека,трябва да имаш фармацевтично образование,след като аптеката извършва само търговска дейност?За на останат фармацевтите без работа,държавата ги защити.Сега за едни 2% ще ни извадят очите.Толкова са алчни и лакоми,че няма на къде.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АПТЕКА МАРЕШКИ. С РЕЦЕПТУРНА КНИЖКА. април- 15 лв. юни- 17лв. вчера - 20 лв. Става въпрос за едни и същи лекарства! Де е намалението ,че нещо не мога да го видя?!
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЛООО, ФАРМАЦЕФТИТЕ , АКО ПРЕКРОЯВАНЕТО ДОВЕДЕ ДО ПО НИСКИ ЦЕНИ , НЯМА ЛОШО! ЗА ТРИ МЕСЕЦА МИКАРДИС + Е ПОСКЪПНАЛ ОТ 8 НА 11 ЛВ. ЗА 14 ТАБЛЕТКИ! В МАКЕДОНИЯ 11ЛВ. ЗА 28 ТАБЛЕТКИ! НЕЩО ДА КАЖЕТЕ, ГАД*ВЕ МРЪСНИ!!! ПРОТЕСТИРАЙТЕ, КОЛКОТО СИ ЩЕТЕ!!!
28
0
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Лекарствата ще станат по-евтини ,когато ДРУГАРЯ ОГНЯН ДОНЕВ шеф на Софарма, намали цените на които продава на фармацевтите. Още не сме забравили че в Турция и Сърбия българските лекарства са ТРОЙНО по-евтини отколкото у нас. Така че съветвам скапаното ни правителство да не ни замазва очите с аптекарите, защото кучето не е заровено там.
27
0
 
11
 
! Отговори
Poredniat преди 11 години
Баща ми си купува лекарства за сърце с рецепта от НЗОК, по случайност миналата седмица сравнихме цените за свободна продажба на ЕДНИ И СЪЩИ ЛЕКАРСТВА от ЕДНА И СЪЩА АПТЕКА с цените на същите, само че по НЗОК. И познайте какво - няма да повярвате! Цените по НЗОК бяха толкова по-скъпи от свободната продажба, че като сметнеш отстъпката излиза по-добре да си купуваш на свободна продажба, да не говорим за таксата при ГП-то за писане на рецептата, нея не включихме. А сега кажете, за Господарите ли е?
26
0
 
2
 
! Отговори
балък преди 11 години
Всеки месец купувам лекарства на болната ми майка с рецепторна книжка от една и съща аптека.Месец май струват - 21,45Месец юни - 32,00Вчера ги взех за 14,07Няма такъв абсурд.
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам познати собственици на аптеки. За отрицателно време си купиха два луксозни апартамента, направиха си къща край София. Непрекъснато са на "посещения" в райски дестинации по света. Почиват в най-скъпите хотели и спа-центрове. Пазаруват само маркови дрехи и най-скъпата козметика. А бе "мизерен" живот на гърба на бедния болен българин. Фармацевтите как ще искат да си нарушат луксозния живот?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност във Варна има един слух, че всъщност лекарствата му са с изтекъл срок и за това са по-евтини. Т.е само ги препакетират и отново са в играта с още по-голяма печалба.
23
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 11 години
В последното осъвременяване на лекарствения списък за намаления от ЗДравната каса, повечето по-евтини лекарства като Атенолол, Лориста и други се заплащат вече на по-нисък процент / ако намалениетос е било 100% - става 50% или ако е било 50% става 25 %/и всъщност поскъпват за сериозно болните. Освен това имза други разни игри в крайните цени на лекарствата по аптеките, от които се прави намалението и така то става още по-мизерно.Става дума са масово използвани лекарства от сърдечно болни !
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така защото е най-лесно... дасе насъскват едните срещу другите. Аптеките са виновни, а това че онзи съсел от софарма продава в пъти по-евтино в съседни държави няма значение. Ама срещу "вносители" и "производители" не е изгодно да се "действа" а? :)
21
0
 
6
 
! Отговори
до преклонния преди 11 години
в нашия случай е "държавата" :) която и с действията си е превърнала здравеопазването в пълна виларщина, излез малко в белите държави
20
2
 
5
 
! Отговори
Преклонна възраст преди 11 години
Когато 50% от пенсията ти отиват за лекарства,всички по веригата,производител-търговец на едро-аптекар са виновни за това.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ Е МАФИОТ НОМЕР 1 ВЪВ ФАРМАЦИЯТА БЕЗ ДА Е ФАРМАЦЕВТ.... КАКВА ПАРОДИЯ МАЙКО БЪЛГАРИЯ.... КАКВА ПАРОДИЯ.....
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дам
17
1
 
13
 
! Отговори
nnn преди 11 години
Защо се борите да продавате лекарства? Лекувайте хората ограничете до минимум лекарствата забранете ги за свободна продажба въведете регистър за всяко изписано и продадено лекарство от къде идват и къде отиват лекарствата. Аптеките са търговци които в сравнение с другите търговци в бг печелят 4 пъти повече и имат лобистки закони, всъщност както и повечето закони в бг се правят в услуга на структури а не за хората.
16
10
 
5
 
! Отговори
До 8 и 11 преди 11 години
Факт е,че аптеките на Марешки предлагат едни от най-ниските цени на лекарствата у нас.Това се нарича пазарна конкуренция,намаляваш печалбата от единица продажба,но продажбите ти се увеличават.Направиха се аптеки на всеки ъгъл,сега ревят,че нямало хляб за всички.Както с такситата.Куцо и сакато си пребоядиса колата в жълто,висят като сополи,задръстват движението и реват,че нямало хляб за всички.
15
0
 
17
 
! Отговори
ан преди 11 години
ЗАЩО В ГЪРЦИЯ ДДС то ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА ХРАНАТА ТОКА И ВСИЧКО КОЕТО КАСАЕ НАРОДА Е 6.5 ПРОЦЕНТА СЛЕД ПОВИШЕНИЕТО? ЩЕ ВИ КАЖА. ЗАЩОТО ТАМ НЯМАТ ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ДА ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА МОНОПОЛИТЕ И МАФИОТИТЕ.
14
0
 
6
 
! Отговори
мишо преди 11 години
Промените ги предлага министерството, а не НЗОК, и то министърката, която дойде като "тежка артилерия". Не е виновен този, който яде зелника, а който му го дава!
13
0
 
13
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
"ПРЕСТЪПНАТА ИМПЕРИЯ"-----главатаря-СтефчА Софиянски,Огнян ДонеФ,ЛюбчоПъпката ,Диляна Грозданова/"съпруга" на Любо Пъпката и любовница на Ст.Софиянски?
12
2
 
14
 
! Отговори
ШМЕНТИ-КАПЕЛИ преди 11 години
Лекарствата в Бг ,трябва да бъдат НАМАЛЕНИ със---367%/триста шейсет и седем %/!Едно лекарство купено от Гърция е 4 евро ,а в Бг е 39 лЪвЪ........Е?